Az Egyesült Királyság elektromos hálózatának stabilitását segíti az ABB

forrás: Prím Online, 2023. április 11. 18:32

Az ABB befejezte a Statkraft, Európa legnagyobb megújulóenergia-termelőjének fontos, kulcsrakész projektjét, amelynek célja, hogy segítsen helyreállítani az Egyesült Királyság elektromos hálózatának stabil működéséhez nélkülözhetetlen hiányzó rendszerinercia-szintet. Ez alapvető fontosságú, mivel az ország a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiák, például a szél- és napenergia használatára tér át. A projekt keretében az ABB két magas inerciájú, szinkronkompenzációs rendszert telepített a liverpooli Lister Drive Greener Grid Parkban. Az üzembe helyezett két rendszer az Egyesült Királyság 2025-re tervezett inerciaigényének körülbelül egy százalékát biztosítja.

Hagyományosan a fosszilis tüzelőanyaggal működő turbinák biztosították a stabil energiahálózatok fenntartásához elengedhetetlenül szükséges forgási tehetetlenséget. Azonban napjainkban ezeket leállítják, így a hálózatok tehetetlensége (inerciája) csökken. Az olyan innovatív megoldások, mint a Greener Grid Parks, egy szélesebb körű program részét képezik, amelynek célja az öt széntüzelésű erőmű által biztosított tehetetlenségi szint visszaállítása, így az Egyesült Királyság fogyasztói hat év alatt mintegy 122 millió dollárt takaríthatnak meg.

 

 

A szinkronkompenzátorok olyan nagyteljesítményű forgógépek, amelyek a szén- vagy gáztüzelésű generátorok működését utánozzák, és alternatív forgási inerciát biztosítanak. Az ABB világszerte számos projektben alkalmaz szinkronkompenzátorokat a villamosenergia-hálózatok megerősítésére. A Lister Drive azonban a világon az első nagy inerciájú rendszer, amelyben egy szinkronkompenzátort egy 40 tonnás lendkerékkel kombináltak. Ez a megoldás 3,5-szeresére növeli a pillanatnyi inerciát, és ezáltal biztosítja, hogy a hálózati frekvencia és feszültség megbízhatóan, stabilan, a hálózat fenntartásához elengedhetetlenül szükséges szűk határok között maradjon.

 

 

Heikki Vepsäläinen, az ABB Nagymotorok és Generátorok divíziójának vezetője elmondta: „Az energiatermelés szén-dioxid-mentessé tétele létfontosságú a világ nettó nulla kibocsátási céljának elérésben. Számunkra kihívás ezt a célt úgy elérni, hogy közben stabil és megbízható villamosenergia-hálózatokat tartunk fenn. E feladat sikeres megoldásában a szinkronkompenzátorok kulcsszerepet fognak játszani. Ezért nagy örömünkre szolgál, hogy a Statkrafttal együtt dolgozhattunk ezen a projekten, amely már most igazolja, hogy az innovatív technológia miként képes megoldani az inerciával kapcsolatos problémákat.”

 

 

Az ABB magas inerciájú, szinkronkompenzátoros rendszereit Svédországban gyártották, telepítésüket az ABB UK műszaki csapata végezte. A létfontosságú rendszerek folyamatos rendelkezésre állásának biztosítása érdekében a Statkraft 10 éves szerződést kötött az ABB-vel, amelynek keretében az ABB tervszerű karbantartási szolgáltatásokat és hibaelhárítást végez. Az ABB Ability digitális állapotfigyelő megoldásainak teljes csomagja is telepítésre került; ezek alkalmazása a teljesítmény optimalizálását és a karbantartási igények előrejelzését biztosítja. A valós idejű adatok felhőalapú elemzéssel történő értékelésével a karbantartásért felelős csapat még a problémák megjelenése előtt meg tudja tervezni a javítási intézkedéseket, így biztosítva a rendszer megbízhatóságát.

 

A Statkraft Európa legnagyobb megújulóenergia-termelője, és a vízenergia-termelés területén is nemzetközi vezető szerepet játszik. A vállalatcsoport vízenergiát, szélenergiát, napenergiát és gáztüzelésű erőműben előállított villamos energiát termel, valamint távfűtést biztosít. A Statkraft az energiapiac globális szereplője. A Statkraft 5300 alkalmazottat foglalkoztat 21 országban.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így támogatta a digitalizáció Varsó új ékességének felépítését

A Varso Tower, vagyis a Varsó Torony Lengyelország és az Európai Unió legmagasabb épülete, egyben a lengyel főváros legrangosabb építészeti projektje. A maga nemében egyedülálló felhőkarcoló szervesen illeszkedik abba a fejlesztési folyamatba, amelynek célja, hogy Varsót a nemzetközi üzleti élet egyik dinamikusan növekvő központjává emelje. A projekt megvalósításában meghatározó szerepe volt a digitalizációnak, így az épület nemcsak a magasságának, méreteinek, hanem az építésekor alkalmazott innovatív módszereknek köszönhetően is kiérdemli a figyelmet. A fejlesztést Európa egyik meghatározó ingatlanvállalata, a HB Reavis irányította, a kivitelezést a bécsi székhelyű PlanRadar Magyarországon is elérhető szoftvere támogatta.

2023. szeptember 27. 09:55

Műszaki kerámia és tiszta szilikon nyomtatás a Formlabs SLA nyomtatóival

Mostanra tárgyak ezrei készülnek naponta 3D nyomtatással, amelyhez kapcsolódóan rengeteg forrást fektettek az elmúlt évek során az ezeket előállító berendezések folyamatos fejlesztésébe. Azonban ez csak az egyenlet egyik oldala, az ipari felhasználást célzó gyártók a 3D nyomtatók mellett az alapanyagok fejlesztésébe is folyamatosan invesztálnak. A Formlabs éppen most újabb két termékkel, alumínium-oxid kerámiával és 100% tisztaságú szilikonnal bővítette már 40-nél is többféle nyomtatható műgyantát számláló SLA alapanyag-kínálatát. És ez nem minden!

2023. szeptember 26. 18:42

Nem csak a nappaliban, hanem ipari csarnokokban is felbukkan majd az Apple Vision Pro

Közel négy hónapja mutatkozott be az Apple Vision Pro, és egyelőre nincs új hír a fejlesztés háza tájáról az akkor megismert paramétereken túl. A kiterjesztett és a virtuális valóság szemünk előtt való keverésére képes, fejen hordható eszköz szórakoztatóipari és irodai környezetben való felhasználásáról már sok szó esett, ugyanakkor az eszközben rejlő üzleti és ipari lehetőségekről egyelőre alig lehetett hallani. A Delta Systems Kft. fejlesztői összegyűjtöttek néhány olyan szemléletes példát, ahol nem csak látványosságként, hanem üzleti előnyt teremtő termelőeszközként is funkcionálhat a jövőben az Apple csodaszemüvege.

2023. szeptember 26. 15:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59