Ez jelenti az egyik legbiztosabb megoldást az energiaválságra!

forrás: Prím Online, 2023. április 12. 17:34

Okkal tarthatott társadalmunk az idei tél során az áramkimaradásoktól és az egekbe szökő energiaáraktól. Jó hír azonban, hogy e félelmek enyhítésére egyre több lakóház és kereskedelmi célú épület tulajdonosa az akkumulátoros energiatároló rendszerekben látja a biztos megoldást. A részletekbe és lehetőségekbe Szontág Balázs villamosmérnök, az Eaton Magyarország szakértője nyújt betekintést.

Új korszak kezdetét jelenti az energiagazdálkodás területén az energiatároló rendszerek iránti megnövekedett érdeklődés. Ennek következtében a jövőben gyökeresen változnak meg a hétköznapi energiafelhasználási szokásaink. Méghozzá nemcsak a költségek csökkentése miatt, hanem azért is, hogy a hálózat több megújuló energiát vegyen fel és kielégítse a villamos energia iránt megnövekedett keresletet. A csúcsidőn kívül vételezett és a megújuló energiaforrásokból, például a napelemekből származó energia akkumulátoralapú rendszerekben történő tárolásával a háztartások és a vállalkozások már elegendő energiát képesek eltárolni ahhoz, hogy egy-egy hálózati áramkimaradás esetén biztosítani tudják saját áramellátásukat. Ezzel pedig úgy csökkenthetik a hálózatienergia-díjaikat, hogy csúcsidőben akkumulátoros áramellátásra váltanak.

 

„Bár elsőre egyszerűnek hangzik, de a legtöbb fogyasztó számára mégis teljesen ismeretlen ez a fajta energiagazdálkodás. Egy ilyen rendszer kialakításának feltétele, hogy ismerjük az épület energiafelhasználását azért, hogy tudjuk, mikor érdemes feltölteni és mikor lehet meríteni az akkumulátoros energiatároló rendszert” – mondta Szontág Balázs villamosmérnök, az Eaton Magyarország szakértője.

 

 

A megfelelő infrastruktúra

 

Ahogy a benzin- és dízelüzemű járművek kivonásának időpontja egyre közelebb kerül, egyre nagyobb számban értékesítenek elektromos járműveket. Az előrejelzések szerint 2030-ra több millió villanyautó közlekedik Európa útjain, amelyeket leginkább otthon, de a munkahelyeken, kereskedelmi létesítményekben és útközben is egyaránt tölt majd tulajdonosa. A megfelelő energiát azonban úgy lehet csak előteremteni, hogy az a felhasználás egyenletes elosztását biztosítsa. Mindezt annak érdekében, hogy elkerüljük a csúcsidőket, amelyekben kiugróan magas a kereslet. Az energiatároló rendszerek ugyanúgy fontos tényezőivé válnak az egyenletnek, mint a kétirányú energiaáramlást támogató infrastruktúra. Az elektromos járművek a bennük lévő akkumulátoraiknak köszönhetően egyedülálló szerepet töltenek majd be, hiszen mind fogyasztóként, mind pedig energiatárolóként a rendszer részeseivé válnak.

 

„Everything as a Grid” – bármi működhet energiaelosztó hálózatként

 

Az energiatermelő vállalatoktól származó energia mindannyiunk által jól ismert egyirányú áramlása idővel átadja a helyét egy olyan rugalmas rendszernek, amelyben az energiatermelés egy decentralizált folyamat. Ebben az energia a termelés helyéről oda áramlik, ahol a legnagyobb szükség mutatkozik rá, és ennek megfelelő lesz az árazása is. Az elmúlt hónapokban rohamosan megnőtt az érdeklődés az energiatárolás iránt. Ez szintén része a már korábban elkezdődött és az energiaárrobbanás miatt felgyorsult változásnak. Még akkor is szükség mutatkozik majd az energiatároló rendszerekre, ha már csökkennek az árak, hiszen az energetikai átállás stratégiai megközelítésének részeként jó befektetésnek számítanak. Az elektromos járművek töltői és a megújuló energiaforrások – például a napelemek – mellett a jövőben a legtöbb lakóház és kereskedelmi épület elektromos infrastruktúrájának kulcsfontosságú elemévé válik az energiatárolás.

 

 

Ágazati összekapcsolás

 

Az elektromos járműveket és az épületeket összekötő energetikai rendszereket ágazati összekapcsolásnak nevezzük.  Ez például azt jelenti, hogy az épület napelemeiből származó energiát egy, az energiaáramlást optimalizáló szoftver segítségével vagy az épületen belüli alkalmazások (többek között az elektromosjármű-töltők) működtetésére használják, vagy értékesítik a hálózat felé. Mindezt annak érdekében, hogy hozzájáruljanak a kereslet és a kínálat egyensúlyának megteremtéséhez. Ez nem olyan bonyolult megoldás, mint amilyennek elsőre hangzik, és idővel hozzászokunk majd az efféle decentralizált energiamodellekhez, hiszen ez elengedhetetlen a szén-dioxid-mentesítéshez. A vállalkozások, háztartások és magánszemélyek a jövőben egyszerre vesznek majd részt energiafogyasztóként és energiatermelőként az energiagazdálkodásban, azaz így válnak prosumerekké. A decentralizáció működésének elengedhetetlen feltétele a megfelelő tárolókapacitás rendelkezésre állása is. Ez az energiatároló-kapacitás az akkumulátoros energiatároló rendszerekben és az épületekhez töltőkön keresztül csatlakozó elektromos járművek akkumulátoraiban is megtalálható, de a kettőben együtt is fellelhető. A befektetés megtérülése nem kérdéses, hiszen maga a hálózat is kellő tárolókapacitást kíván a szél- és naperőművekből származó, valamint a prosumerek által termelt egyre nagyobb mennyiségű és volatilitású villamos energia kezeléséhez. A remények szerint az európai kormányok arra ösztönözik majd az áramszolgáltatókat, hogy fizessenek a fogyasztóknak a „hálózati kiegyenlítő szolgáltatásokért”, például a tárolási kapacitásért.

 

Vissza az akkumulátorhoz

 

Mindez távolinak tűnhet az akkumulátoros energiatároló rendszerek iránt napjainkban tapasztalható ugrásszerűen megnövekedett kereslettől, amelyet ma inkább az áramkimaradásoktól való félelem vezérel. Sokan vannak, akik számára nem a költségek emelkedése, hanem sokkal inkább az áramkimaradások jelentik a legnagyobb problémát. Gondoljunk csak a háztartási energiát használó kisvállalkozásokra, vagy azokra a mozgásukban korlátozott emberekre, akik olyan berendezéseket kénytelenek használni otthonaikban, mint a lépcsőliftek. Az ő aggodalmukra jelentenek megoldást az akkumulátoros energiatároló rendszerek, nem mellesleg az azok által biztosított tartalék energiaellátás miatt, amely garantálja a létfontosságú berendezések folyamatos működését, és megakadályozza a berendezés gyakran csak magas költségek árán rendbe hozható meghibásodását, amely akkor következhet be, amikor egy hirtelen áramkimaradás vagy feszültségingadozás után az áramellátás helyreáll.

 

„Ezek a közvetlen igények nyilván fontosak, de ami miatt megéri majd befektetni az energiatárolásba, az a hosszú távú rugalmasság előnye. Az energetikai átállás miatt létrehozott rengeteg energiaáramlás leírására teremtettük meg az »Everything as a Grid«, azaz bármi működhet hálózatként kifejezést. Az energiatároló rendszerek és az elektromos járművek összekapcsolása a legjobb példa erre” – összegezte Szontág Balázs.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Binance-felmérés: az adományozók harmada már blokkláncon utal

Átlátható, jól nyomon követhető módja az adományozásnak a blokklánctechnológián alapuló átutalás. Ez a három fő előnye a kriptovalutában történő jótékonykodásnak a Binance által megkérdezett emberek szerint. Bár a legtöbben még mindig inkább hagyományos pénzügyi eszközökkel támogatnak jótékony célokat, a felmérésben megkérdezettek közel harmada már a kriptót részesíti előnyben. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje a közelmúltban több millió dollárnyi kriptovalutát utalt át a katasztrófa-sújtotta területeken élő felhasználóinak Marokkóban, Líbiában és Törökországban.

2023. szeptember 21. 12:47

Innovációs versenyt rendez a Bosch: fiatalok jelentkezését várják, több mint 4 millió forint a tét

Útakadályokat detektáló drón, vezeték nélküli hőérzékelő kocka, automatizált szellőztető rendszer – csupán néhány úttörő megoldás, melyeket az elmúlt években hoztak össze a Code #LikeABosch hackathon szemtelenül fiatal résztvevői, mindössze 48 óra leforgása alatt. A hibrid innovációs verseny idén szeptember 29-30-án várja a középiskolás és egyetemista indulókat, akik szívesen tesztelnék problémamegoldó képességüket olyan hardveres és szoftveres kihívásokban, melyekkel valós változást hozhatnak az emberek életébe. Érdemes megfontolni a személyes részvételt nemcsak a közösségi élmény, de a helyszín miatt is, a szentendrei úti Gamerland ugyanis a szünetekben is szórakoztató programok tárházát kínálja a fiatal ötletgazdáknak.

2023. szeptember 21. 11:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59