Fidelity: Nyernek az elektromos autók?

forrás: Prím Online, 2023. június 6. 12:41

Aki napjainkban autóval végighalad egy európai belváros utcáin, azonnal számos nyomát láthatja a forgalmi trendek változásának. A külön kerékpáros sávok, az elektromos buszok, az elektromos töltőállomások és a szédült ütemben emelkedő parkolási díjak mind-mind azt jelzik, hogy a személyautók, főleg a belső égésű motorral felszereltek, már nem szívesen látott vendégek a sűrűn beépült belső kerületekben. A jövő az alternatív közlekedési eszközöké és a kibocsátásmentes erőforrásoké. A Fidelity piaci megfigyelőinek előrejelzései szerint az éghajlatkímélő meghajtási módok versenyét az elektromos autók fogják megnyerni, melyek idővel teljesen kiszorítják majd a levegőszennyező belső égésű motorokkal gyártott társaikat1.

A holnap mobilitását az áramosítás, a vezető nélküli járművek, a digitalizáció és az új mobilitási koncepciók fogják meghatározni (MADE – Mobility, Autonomous driving, Digitalization and Electrification)2. Az átalakulás tempóját az éghajlatkímélő megoldásokat kínáló áramosítás diktálja. 

 

A globális trend nagy haszonélvezői az elektromos járművek gyártói lesznek. Az akkumulátorgyárak, az alapanyag-beszállítók és a változó infrastruktúra bővülésében érintett vállalatok számra szintén kedvező üzleti lehetőségek kínálkoznak majd az egyre növekvő elektromosjármű-piacon. A műszaki előrehaladás a fejlesztési költségeket, a nagyobb darabszámok pedig a termékek árát csökkentik. „A cégek egyre ambiciózusabb fenntarthatósági célokat fogalmaznak meg, így fokozatosan nő az elektromos járművek iránt a magánszemélyek és a vállalkozások, intézmények felől megnyilvánuló kereslet is, emellett a kormányok is folyamatosan korszerűsítik a töltőhálózatot és a technológiát övező jogszabályi környezetet” – tette hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai vezetője. A Roland Berger vállalatirányítási tanácsadó cég szakértői szerint az áramosítás a gépjárművek történetének eddigi legnagyobb horderejű változása lesz3.

 

Az előrejelzések szerint az új mobilitási koncepciók megváltoztatják az emberek autóhasználati szokásait. A magántulajdonú személygépkocsi mint közlekedési eszköz népszerűsége csökkenni fog, és az emberek elkezdik közösen használni a gépkocsikat. Mindinkább teret nyernek az úgynevezett „közösségi mobilitási koncepciók”.

 

Az alternatív járművek, például a mini járművek, a teherszállító kerékpárok (cargo-bike-ok), elektromos rollerek, sőt a drónok is egyre népszerűbbé válnak, ami szintén hozzájárul a CO2-kibocsátás csökkentéséhez. A legújabb kutatási eredmények szerint mindennek már érezhető is a pozitív hatása. A Fraunhofer Intézet a közelmúltban arra az eredményre jutott, hogy a legújabb elektromos rollerek és kerékpárok hatására számottevően csökkenhetett az üvegház hatású gázok nettó kibocsátása Berlin, Düsseldorf, Párizs, Melbourne és Seattle utcáin4

 

freepik.com

 

Kína és India visszafogja magát

 

Az előrejelzések szerint egyes országokban, például Indiában és Kínában nagymértékben vissza fog szorulni a személygépkocsi-használat5. Közelmúltban megjelent felmérések arról tanúskodnak, hogy számos fogyasztó már ma is érdeklődik az olyan új megoldások iránt, melyek gyorsan és olcsón képesek eljuttatni őket az úti céljukhoz – amilyenek például a sofőr nélküli „robotaxik”6

 

A sofőr nélküli járművek technológiája egyelőre továbbra is fejlesztés alatt áll. Ugyanakkor a Deloitte tanácsadó cég becslése szerint 2035-re Németországban minden harmadik utat valamilyen önvezető flottajárművel fognak megtenni az utasok. A Fidelity szakértői szerint ennek jelentős hatása lesz a forgalom áramlására, és a trendek azt mutatják, hogy a jövő mobilitási piaca jelentős átalakulás előtt áll, ugyanakkor komoly növekedési lehetőségeket is kínál. 

 

Az elektromos autók mint a növekedés motorjai

 

A világ legnagyobb autógyárai már intenzíven dolgoznak az új technológiák bevezetésén. A Roland Berger szerint az elektromos autók eladásában a kínai, az egyesült államokbeli és a japán autógyárak járnak az élen7. Más országok, például India autógyárai is gyors ütemben igyekeznek behozni a lemaradásukat8. A Maruti Suzuki, India legnagyobb autógyára azt tervezi, hogy tíz éven belül teljesen kivezeti a benzin- és dízelüzemű motorokat a palettájáról9. Ugyanakkor a szakértők szerint ezen a területen a következő évtizedben a fejlődés motorjai várhatóan az európai és kínai autógyárak lesznek10

 

Ahogy a gyártók folyamatosan bővítik az egyes kategóriákban elérhető modellek számát, érezhetően nő a globális kereslet is. Egyedül Németországban 400 000 új elektromos személyautót helyeztek forgalomba 2020-ban11. Ez több mint háromszorosa a 112 000-es, 2019-es adatnak. Összehasonlításképpen: 2020-ban Franciaországban 200 000, Olaszországban pedig 61 000 új elektromos autót helyeztek forgalomba. 

 

Hosszú az út az önvezető járművekig

 

Az önvezető járművek piaca viszont lassabban fejlődik, és az iparág előtt továbbra is jelentős akadályok állnak. Vannak még tisztázásra váró etikai, biztonsági és jogi kérdések, és a technológia sem teljesen kiforrott még12. Az ágazat nem rendelkezik egységes keretrendszerrel, és a növekedés attól függ, hogy a gyártók képesek-e gyorsan felpörgetni a termelést. A piac bővülésének záloga pedig az, hogy mennyire képesek elfogadni a vevők, akiknek még mindig nem sikerült a biztonsággal kapcsolatos fenntartásaikat eloszlatni13.

 

Az Apple a közelmúltban egy évvel távolabbra, 2026-ra tolta el az önvezető elektromos autója piaci megjelenését, ami jól jelzi, hogy milyen lassú ütemben fejlődik ez a piac. A várakozások szerint ez a jármű országúti önvezető funkciókkal is rendelkezett volna, de az Apple megerősítette, hogy a kocsi nem lesz tökéletesen „önjáró”14.

 

Ettől függetlenül a vezető nélküli járművek a jövőben fontos szerepet fognak betölteni az autógyártásban. A Statistas piackutató intézet előrejelzései szerint a piac mérete 2030-ra eléri a csaknem 14 milliárd dollárt15.

 

 

Hol töltünk?

 

A töltőinfrastruktúra hiánya továbbra is komoly akadályt jelent, azonban mivel az elektromos autók iránti kereslet nőni fog, a beszállítók változatlanul élénk üzletmenetre számíthatnak. A Bain & Company nemzetközi tanácsadó cég által összeállított kutatási anyag azt jósolja, hogy 2030-ig csupán az európai értékesítési volumen is öt-hatszorosára nő majd, és eléri a 40-55 milliárd eurót16, és a bővülés elsősorban a gyorstöltő hálózatot fogja érinteni. Az USA-ban a 2030-ra várható értékesítési volumen 53-70 milliárd euróra bővülhet.

 

„Ami a középtávú kilátásokat illet, az ún. next generation okosenergia-szolgáltatások, melyekre a járművek töltéséhez van szükség, még nagyobb jelentőségre fognak szert tenni, és 2030-ra már a jelenlegi előrejelzések szerint is a globális profit nagyjából egyharmadát fogják termelni” – mondta el Al-Hilal István. A fejlesztések középpontjában a vehicle-to-grid (V2g) és a vehicle-to-home (V2H) technológia áll, amelynek lényege, hogy a járművek nem csupán kinyerik az energiát a hálózatból, hanem tárolni és újra leadni is képesek azt. Az elektromos járművek akkumulátorai a jövőben fontos köztes energiatárolási szerepet fognak betölteni, hogy egyensúlyban tartsák az erősen ingadozó megújulóenergia-termelés során megnyilvánuló keresletet és kínálatot. 

 

Az aacheni RWTH Egyetem tanulmánya szerint a fenntarthatóság és az akkumulátor-teljesítmény kiemelt fontossággal bír a globális akkumulátorpiacon. A gyártók folyamatosan növelik a kapacitásukat, és 2030-ra a termelési volumen a várakozások szerint elérheti a 6-9 terawattórát17.

 

Nyilókép: pixabay.com

 

___________________________

1  https://www.rolandberger.com/de/Insights/Publications/Automotive-Disruption-Radar-4.html 

2  https://www.lbf.fraunhofer.de/de/leistungen/future-mobility.html 

3  https://www.rolandberger.com/de/Insights/Publications/Automotive-Disruption-Radar-4.html 

4  https://www.rolandberger.com/de/Insights/Publications/Automotive-Disruption-Radar-4.html 

5  https://www.springerprofessional.de/m-a-d-e-trends-und-implikationen-deutschland-im-internationalen-/18830456 

6  https://www2.deloitte.com/de/de/pages/trends/urbane-mobilitaet-autonomes-fahren-2035.html

7  https://www.rolandberger.com/de/Insights/Publications/Elektromobilit%C3%A4t-boomt-trotz-Pandemie.html 

8  https://www.rolandberger.com/de/Insights/Publications/Elektromobilit%C3%A4t-boomt-trotz-Pandemie.html

9  https://www.elektroauto-news.net/2022/indien-groesster-autohersteller-verbannt-diesel-benzinmotoren 

10  https://www.gtai.de/de/trade/china/branchen/fast-jeder-sechste-neue-pkw-faehrt-in-china-mit-batterie-795416

11  https://www.rolandberger.com/de/Insights/Publications/Elektromobilität-boomt-trotz-Pandemie.html

12  https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/ausstattung-technik-zubehoer/autonomes-fahren/technik-vernetzung/aktuelle-technik 

13  https://logistik-heute.de/news/autonomes-fahren-markt-waechst-bis-2030-auf-13-7-milliarden-us-dollar-29681.html 

14  https://www.wiwo.de/technologie/digitale-welt/autonomes-fahren-apple-schraubt-ziele-bei-selbstfahrenden-autos-zurueck/28851440.html

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ihletet ad a jövő autói tervezőinek a Hot Wheels

Idén szeptemberben a világ egyik legrangosabb autós formatervezői pályázata, a Polestar Design Contest tulajdonosai partnerségi megállapodást kötöttek a Mattel-lel. Ennek részeként a márkához tartozó, 55 éves múltra visszatekintő Hot Wheels járművek innovatív tervei a verseny leendő résztvevőinek rendelkezésére állnak majd, illetve a jövőben a Polestar autókból Hot Wheels és Matchbox gyűjthető modellek készülnek.

2023. szeptember 20. 16:16

A Continental és a Google Cloud közös fejlesztésének köszönhetően hamarosan beszélgethetünk autónkkal

A Continental technológiai vállalat az IAA Mobility nemzetközi járműipari szakkiállításon jelentette be, hogy partnerségre lép a Google Cloud-dal. Az együttműködés részeként a két techcég közösen épít generatív mesterséges intelligenciát (AI) a jövő autóiba, így a Continental lesz az egyik első autóipari beszállító a világon, amely ezt a technológiát közvetlenül a járművezérlő rendszerbe integrálja. 

2023. szeptember 16. 12:23

Újabb elektromos kamionok a Raben flottájában

2022-ben együttműködési megállapodást kötött a zéró emissziós teherszállítás terén a Volvo Trucks, az IKEA Industry és a Raben Group. Kevesebb mint egy évvel az első elektromos kamion lengyelországi átadása után a Raben újabb két ilyen járművet állított üzembe a bútorgyártó kiszolgálására.

2023. szeptember 9. 14:58

Az LG egyedi mobilitási élményeket mutatott be az idei Müncheni Autószalonon

Az LG Electronics (LG) megtartotta történetének első sajtótájékoztatóját a világ egyik legjelentősebb közlekedési eseményén, a Müncheni Autószalonon, vagyis hivatalos nevén az IAA Mobility szakvásáron. Az LG vezérigazgatója, William Cho Münchenben bemutatta, hogy a vállalat miként látja a mobilitási iparág jövőjét, illetve, hogy az LG hogyan akarja előmozdítani a mobilitási ökoszisztéma egészét érintő fontos változásokat.

2023. szeptember 9. 08:25

A hazai autóipar megkerülhetetlen tényezőjévé válna a MAGE

Krisztián Róbert, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese egy éve tölti be a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) elnöki posztját. A vele készült interjúban beszélt a szervezet vezetése során tapasztalt kihívásokról, a MAGE szakmai fórumairól, valamint arról, hogy milyen célt tűzött ki maga elé MAGE-elnökként.

2023. szeptember 6. 12:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59