Intel újdonságok a notebook fronton

Tóth Kristóf, 2001. szeptember 30. 07:43
A nagyobb, számítógépek gyártásával foglalkozó cégek az előttünk álló hetekben számos olyan új, minden eddiginél kisebb hordozható számítógépet dobnak majd piacra, melyek a legújabb mobil Intel pocesszorokra épülnek.
A Compaq Computer például várhatóan október közepén jelenti majd be a Compaq Evo N200-as notebookot, melynek tömege mindössze 1,13 kilogramm lesz, és azon új, alacsony fogyasztású Pentium III-M processzorokra fog épülni, melyeket a világ legnagyobb chipgyártója, az Intel várhatóan a jövő hét folyamán jelent majd be. A Compaq-hoz hasonlóan az IBM is valamikor október folyamán dobja majd piacra a legújabb X-series ThinkPad notebookokat, melyek a beléjük szerelt vadonatúj Pentium III-M processzorokról és minden eddiginél kisebb tömegükről lesznek ismeretesek. Különböző források szerint a sorból természetesen a Dell Computer sem szeretne kilógni, így valamikor még az idén várható az új Latitude notebook piaci debütálása.

Ahogy arra már utaltam, az Intel a jövő hét folyamán várhatóan vadonatúj mobil processzorokat jelent majd be, melyek közé tartozik az új, 700 MHz-es frekvenciájú Pentium III-M, de az igazi nagyágyú az 1,2 GHz-es frekvenciájú Pentium III-M processzor lesz.

Az Intel jelenleg egyébként három különböző mobil Pentium III-M processzort forgalmaz. Az alapmodell semmi különlegeset nem tartalmaz, azonban az alacsony áramfelvételű és az ultra-alacsony áramfelvételű processzorok esetében rendkívül alacsony működési feszültségről beszélhetünk, melyek így leginkább a legkisebb hordozható számítógépekben használatosak, hiszen fogyasztásuk nagyon minimális. Mindhárom Pentium III-M processzor támogatja az úgynevezett Speedstep technológiát, mely arra hivatott, hogy a kihasználtság függvényében változtassa a működési frekvenciát, ami jelentősen megnövelheti az akkumulátorok életét. A Speedstep technológia révén például az 1,13 GHz-es frekvenciájú Pentium III-M processzor alaphelyzetben 1,4 V-os feszültséget igényel, "üzemanyag-takarékos" üzemmódban azonban csak 733 MHz-es frekvencián ketyeg, és megelégszik 1,15 V feszültséggel is.

A jövő héten debütáló 700 MHz-es Pentium III-M az ultra-alacsony fogyasztású mobil Intel processzorok közé tartozik, és az előzetes jóslatok szerint alaphelyzetben 1 V-os, vagy még ennél is kisebb feszültséggel is megelégszik, ám az említett frekvencia- és feszültségértékek a Speedstep technológia révén akár ötven százalékkal is csökkenhetnek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01