Megjelent az 1 GHz-es mobil AMD Duron

Tóth Kristóf, 2001. december 18. 22:37
Az AMD hétfőn bejelentette legújabb processzorát, az elsősorban a hordozható számítógépek piacára szánt 1 GHz-es frekvenciájú mobil Duron chipet.
A sunnyvale-i (Kalifornia) székhelyű chipgyártó cég képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az új mobil Duron processzor belül lényegében teljesen megegyezik az idén debütált, notebookokba szánt AMD Athlon 4-es processzorokkal, leszámítva azt a különbséget, hogy a mobil Duron chipek alacsonyabb frekvenciájú változatokban kaphatók, valamint hogy az Athlon 4-es processzorokban nagyobb méretű másodszintű gyorsítótár, azaz L2 cachememória található. Ezenkívül természetesen az sem elhanyagolható különbség a két processzor között, hogy a mobil Duron lényegesen kedvezőbb áron kapható, mint az Athlon 4.

Szakértők szerint ezzel a lépéssel az AMD-nek az olcsóbb kategóriába tartozó hordozható számítógépek piacán is sikerült meglepnie a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intelt, ugyanis az AMD ebbe a piaci szegmensbe tartozó csúcsprocesszorának frekvenciája immár elérte az 1 GHz-es lélektani határt, ezzel szemben az Intel hasonló kategóriába tartozó csúcsprocesszora, az idén október 1-jén debütált mobil Celeron még "csak" 933 MHz-es frekvencián ketyeg. Szakértők egybehangzó véleménye szerint egyébként az új AMD mobil Duron processzor megjelenése rendkívüli fontosságú, ugyanis segítségével a számítógépgyártó cégek akár már 900 dolláros ár alatt is kínálhatnak 1 GHz-es frekvenciájú processzorral szerelt notebookokat.

Az új mobil AMD processzor debütálásával egy időben a világ egyik legnagyobb számítógépgyártó cége, a Compaq Computer is bejelentette a Presario 700 típusjelzésű új hordozható számítógépét, melyben természetesen az AMD vadonatúj 1 GHz-es mobil chipje jut főszerephez. A 13,3 colos képátlójú kijelzővel rendelkező Compaq Presario 700 notebook ára 899 dollár, mely ár több mint 50 dollárral kevesebb a hasonló kiépítésben kapható, ám Duron helyett 1 GHz-es Athlon 4-es chippel szerelt Presario notebooknál, és 300 dollárral olcsóbb, mint az 1,2 GHz-es frekvenciájú Athlon 4-es modell. A most bejelentett 1 GHz-es mobil AMD Duron chip ára egyébként 160 dollár.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05