Egymilliárd mobiltelefon

Tóth Kristóf, 2002. február 10. 21:54
A mobiltelefonok száma az elmúlt évben mintegy 40 százalékkal növekedett, és hamarosan eléri az 1 milliárd darabot, megelőzve ezzel a vezetékes készülékek számát is.
Mindezt az International Telecommunication Union (ITU - Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség) jelentette be a napokban.

A felhasználók 2001 végén mintegy 1,045 milliárd vezetékes telefonkészüléket alkalmaztak világszerte, a mobilkészülékek száma pedig megközelítette az 1 milliárdot, közölte Gary Fowlie, az ITU szóvivője. - Mivel a mobiltelefonok számának növekedése 38 százalékos volt a tavalyi évben, nem fog sokáig tartani a vezetékes készülékek darabszámának megelőzése. Az is lehet, hogy a mobilok száma már meg is haladta a vezetékes telefonokét - mondta Fowlie.

Az ENSZ egyik speciális ügynöksége szerint a Nyugat-Európai mobilpiac mára telítetté vált, a kínai és indiai piacok azonban még csak most indultak igazi fejlődésnek. Az a gyakorlat azonban, amely szerint nem csak a hívó fél fizet, hanem a hívott is, számos országban, beleértve az Egyesült Államokat és Kanadát is, továbbra is komoly elrettentő erővel bír - áll az ITU közleményében.

A mobilipar képviselői ez idáig több mint 100 milliárd dollárt áldoztak kizárólag a harmadik generációs (3G) mobilhálózatok spektrumlicencének (frekvenciaengedély) megszerzésére. A 3G hálózatok bevezetése ennek ellenére jóval lassabban halad, mint ahogy azt a társaságok korábban eltervezték, csakúgy, mint az a második generációs megoldások esetében tapasztalható volt mintegy tíz évvel ezelőtt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09