Eljárások illegális szoftverhasználat miatt

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. április 3. 11:42
A világon évente mintegy 12 milliárd USD kára a szoftveriparnak az illegálisan másolt szoftverekből. A világon ma is kb. az összes szoftver 40%-a hamis. Még az USA-ban is minden negyedik szoftver illegálisan másolt. A jogi szervezetek és a hi-tech ipar együttműködésük során egyre agresszívabban lépnek fel a szoftverek szerzői jogainak megsértői ellen.
Hírek a BSA 2002. I. negyedévéből:

Európa:

Csehország: Az első, számítástechnikai viszonteladó ellen hozott ítéletben a vállalat vezetőjét és az informatikust is 2 hónap börtönbüntetésre vagy 300 USD bíság megfizetésére ítélték, továbbá az okozott kár ( 100 USD) kifizetésére.

UK: A BSA ötszámjegyű (angol fontban értendő) jutalmat fizetett ki egy informátornak, aki feljelentette volt munkaadóját, a Baines & Ernst Financial Management –t. A vállalatnál több mint 400, licensz nélküli MS Office és néhány Windows programot találtak.

Oroszország: Az orosz ISP Zenon megszüntette web-oldalát, ahol BSA tagok termékét árulta, mintegy 6000 illegális szoftvermásolatot. Az érdekesség az, hogy a BSA figyelmeztető levele után a vállalat küldött egy levelet a BSA-nak más illegális oldalak címeit feltűntetve.

Görögország: Az internetbűnözés eddigi legsúlyosabb vétségét egy amerikai állampolgár követte el, aki honlapján árult illegális programokat. A legsúlyosabb büntetés vár rá, ami akár 10 év börtön és 50000 USD bírság is lehet.

Litvánia: Február végén a Legfőbb Bíróság meghatározta a szerzői jog megsértéséért kiszabható bírság mértékét, ennek alapja az átlagos viszonteladói ár.

Svájc: A BSA figyelmeztetést küldött a Primus Telecommunications-nek, mert az web-oldalán sorozatszámokat kínált. Néhány óra múlva a BSA figyelmeztetése felkerült a web-oldalra kiegészítve az alábbi szöveggel: „Sorry closed!Thanks BSA!Hack them!”

Ázsia, Ausztrália, Új-Zéland:

Singapore: A „Fear and Offer”(Félelem és Ajánlat) kampány célcsoportja a közepes-és kisvállalkozók voltak. A kampány legfőbb sikerének mondható el, hogy megerősödött a vásárlók és partnerek részéről a lojalitás, nőttek a bevételek. Hatékonyabbnak bizonyult a kommunikáció a különböző üzleti egységek közös üzenete által, a tényleges bevétel pedig 3,3 millió USD volt (anti-piracy revenue).

Afrika és Közel-Kelet:

Saud-Arabia: Az Információs Miniszter kezdeményezésére előzetes figyelmeztetést követően több számítástechnikai üzletet ellenőriztek (3 városban: Riyadh,Jeddah,Al Khobar), minek során 1333851 USD értékű illegális szoftvert találtak. A Minisztérium havonta frissít egy listát, amin az illegális szoftvereket használók szerepelnek. A vállalatok kérhetik, hogy lekerüljenek a listáról, ha bizonyítják, hogy szoftvereiket legalizálták.

Tel-Aviv, Israel: Az ismert énekest, Uri Feinmant, a Fey Dan Computers tulajdonosát a bíróság 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerzői jogok megsértése miatt.

Latin Amerika:

Mexico: Egy mexikói jelzálog-hitelezéssel foglalkozó vállalat (Hipotecaria su Casita) legalizálta szoftvereit. 600 számítógépre vásárolt programokat mintegy 250000 USD értékben.

Paraguay: Több mint egy éve húzódó bírósági eljárás után 18 hónap börtönbüntetésre ítélték Amer Ali Sleimant és alkalmazottait (3 férfit), miután a 2001. novemberi házkutatás során üzleteiben (Mega Software, Casa CD Champion, Rei Do Accesorio) 17500 illegálisan másolt CD-t találtak, kb. 1,7 millió USD értékben, aminek legnagyobb része egy álfal mögé volt rejtve.

Panama: Egy 1997-ben történt házkutatást követően az American Computer Products and Services vállalatnál 10 számítógépet foglaltak le, amin illegális programok futottak. Ennek eredményeként 2 év börtönre és 5000 USD kártérítésre ítélték az ismert egyetemi professzort, Franklin Morrist, aki rendszerépítőként működött.

Lima, Peru: 2002. január 31-én a Galeías Wilson Shopping Center 28 üzletében 300 rendőr tartott házkutatást ami során több mint 9700 illegális szoftvermásolatot, memóriakártyákat és hardvereket foglaltak le, kb. 2 millió USD értékben.

Tűzszünet-kampányok:

Thailand: A 2 hónapig tartó kampány január közepén fejeződött be. Ekkor a BSA intenzív vizsgálatot kezdeményezett minden olyan vállalat ellen, ahol nem legalizálták a szoftvereket.

Guatemala: A kampány 2002. február végén indult. A kampány beindítása előtt a BSA több vállalat ellen kezdeményezett házkutatást, hogy intenzívebbé tegye a kampányt.

A BSA kezdeményezésére a rendőrség számos vállalatnál tartott házkutatásokat. Egy pár példa a felkeresett vállalatok tevékenységére:

ˇ Hidraulikus készülékeket gyártó ˇ

ˇ Grafikai ˇ

ˇ Közlekedési ˇ

ˇ Kohászati ˇ

ˇ Cukorgyártó ˇ

ˇ Hús nagykereskedő

Ítélet született a Costello-ügyben:

A Budai Központi Kerületi Bíróság, 2002 március 05. napján hozott jogerős ítéletet Herpai Gergely ügyében, aki Costello néven az interneten keresztül értékesített illegális szoftvereket. 3 rendbeli jelentős vagyoni hátrányt és 1339 rendbeli üzletszerű, részben folytatólagosan elkövetett szerzői vagy szomszédos jogok megsértése bűntette miatt a vádlottat a Bíróság 8 hónapi börtönbüntetésre ítélte, aminek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

Büntetőeljárások számítástechnikai kereskedő cégek ellen:

2002 első negyedévben az alábbi számítástechnikai kereskedő cégeknél tartottak házkutatást az illetékes Rendőrkapitányságok munkatársai:

Compatibil-2000 Kft. (Zalaegerszeg) 2002. január 25.

Reál Computer System Kft. (Budapest V. Kerület) 2002. március 11.

Databus Kft. (Budapest II. Kerület) 2002. március 11.

A fenti cégeknél az eladott számítógépek merevlemezére illegális Microsoft szoftvereket telepítettek fel. A házkutatások során a nyomozóhatóság további illegális szoftvereket tartalmazó CD lemezeket is lefoglalt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09