Nyílt forráskódú böngésző Palmokhoz

Kollár Csaba, 2002. április 10. 19:17
A Palm kéziszámítógép tulajdonosainak mostantól egy új lehetőség is rendelkezésükre áll, hogy a webet böngésszék: a Vagabond böngésző a Linuxtól.
A Vagabond támogatja a HTML, a WAP, valamint az i-mode oldalak megtekintését, lehetővé teszi, hogy a felhasználók hozzáférést kapjanak a website-okhoz, valamint mobilinternetes szolgáltatásokhoz, s mindezt úgy, hogy a böngésző kompatibilis marad a Palm OS verzióival is.

A Vagabond technikai értelemben nem kínál közvetlen hozzáférést a webhez, ehelyett a felhasználók egy olyan szerveroldali összetevőt használnak (CGI gateway), amely gyorsabbá is teszi a letöltéseket. A nyitott forráskód azt jelenti, hogy a felhasználóknak megfelelő programozási ismeretek birtokában lehetőségük van saját átjárójukat használni, csökkentve ezzel a támadások lehetőségét.

A Palm – állítják szakértők – azért döntött egy új böngésző kibocsátása mellett, mert sok kritikát kapott az előbbi verziók nem megfelelő minősége miatt. A Palm azonban ahelyett, hogy saját szoftverfejlesztésbe kezdett volna, inkább külsős fejlesztőket bízott meg, többek között a Web Clipping céget, melynek fejlesztései speciális területeken is alkalmazásra kerültek már, így a Starbucks Locatornál vagy az American Airlines Flights-nál.

A Vagabondnak jelenleg a public beta verziója tölthető le a http://www.linuxlabs.com/vagabond.html címről.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58