DVD-másolás: jogi védelmet kér egy szoftvercég

Tóth Kristóf, 2002. április 24. 21:42
Az elmúlt időkben hozzászokhattunk már ahhoz, hogy a különböző hanglemezkiadók és hollywoodi filmes cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy saját álláspontjaikat minden téren megfelelő módon képviseltetni tudják, és ennek a komoly érdekképviseletnek sok esetben kisebb-nagyobb cégek is áldozatául esnek. Egy San Franciscó-i kis szoftverfejlesztő cég ennek tudatában cselekedett akkor, amikor a napokban a filmipar támadását megelőzve azzal fordult a bírósághoz, hogy az hivatalos módon engedélyezze a cég számára a DVD-lemezek másolására alkalmas szoftverének reklámozását és forgalomba hozatalát.
A 321 Studios nevezetű kis szoftverfejlesztő cég a San Franciscó-i szövetségi bíróságra beadott kérvényében az említetteken felül arra is felkéri a bíróság szakértőit, hogy nyíltan jelentsék ki: a cég által fejlesztett DVD Copy Plus nevezetű program nem sérti meg a szerzői jogokat, vagyis a program forgalomba kerüléséből a 321 Studiosnak semmilyen jogi problémája sem akadhat.

"Ez a bírósági kereset arra hivatott, hogy egy kis cég nyugodt jövőjét garantálja oly módon, hogy a bíróság kimondja, a 321 Studios által forgalomba hozandó, megfelelő dokumentációval ellátott számítógépes szoftvert a felhasználók bárminemű korlátozás nélkül felhasználhatják arra, hogy DVD-lemezeiket lemásolják, vagyis személyes használatra biztonsági másolatot készítsenek belőlük" - áll a 321 Studios bírósági beadványában.

A szoftverfejlesztő cég a bírósági keresetben említést tesz többek közt arról is, hogy a nagy hollywoodi filmstúdiókat tömörítő MPAA (Motion Picture Association of America) képviselői a közelmúltban többször is utalást tettek arra, hogy szerintük a 321 Studios DVD Copy Plus címet viselő szoftvere egyértelműen sérti a szerzői jogokat, éppen ezért az MPAA állítólag nagyon közel áll ahhoz, hogy beperelje a 321 Studiost, azonban mint tudjuk, ebben az esetben a szoftverfejlesztők hamarabb léptek, mint a filmipar. A 321 Studios bírósági beadványában egyébként azt is kifogásolja, hogy az MPAA nemrégiben felkérte az FBI-t, hogy a nyomozó iroda ügynökei vizsgálják meg a szoftvercég tevékenységeit. Az egyelőre még kérdéses, hogy az ügyben mikor születik majd bírósági határozat.

Kulcsszavak: +legfontosabb DVD jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20