A HP "első száz napja"

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. augusztus 28. 17:29
HP nyilvánosságra hozta 2002. július 31-én zárt, harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit. Ez a vállalat első olyan eredménykimutatása, amely már a Compaqkal 2002. május 3-án végrehajtott fúzió hatásait is figyelembe veszi.
A vállalat16,5 milliárd dolláros értékesítési árbevételről számolt be a harmadik negyedévben, ami 9 százalékos csökkenést jelent az előző negyedév 18,2 milliárd dolláros összevont értékéhez képest. Az előzetesen becsült bruttó nyereséghányad ugyanakkor 25,5 százalékról 25,7 százalékra emelkedett. Az előzetesen becsült üzemi költségszint az előző negyedévben jelentett 21,0 százalékról 22,5 százalékra nőtt a nettó árbevétel viszonylatában. Ez a változás a megszokott szezonális ingadozást, valamint a fúzióval kapcsolatos értékesítési oktatás és az új termékek bevezetésének költségeit tükrözi. Az üzemi kiadások 10 százalékkal (abszolút dollárértéken számítva 400 millió dollárnak megfelelő összeggel) alacsonyabbak az előző év harmadik negyedévi adatánál.

"Az első száz nap során egy pillanatra sem tévesztettük szem előtt a kitűzött célokat" - nyilatkozta Carly Fiorina, a HP elnök-vezérigazgatója. "Valamennyi integrációs mérföldkő teljesült, és jó úton haladunk a második félévre előirányzott célok megvalósítása felé. Az elmúlt negyedévben kötött 50 legnagyobb szerződésünk összesített, hosszú távú árbevételértéke eléri a 2 milliárd dollárt, és emellett közel 12 milliárd dollárnyi készpénz-, illetve készpénzzel egyenértékű eszközállománnyal zártuk az időszakot. Bár továbbra is komoly feladatok állnak előttünk, a zord gazdasági viszonyokat és az integrációval járó természetes nehézségeket is figyelembe véve, jelentős sikerekről számolhatunk be."

A harmadik negyedév előzetesen becsült részvényegységre jutó nyeresége (EPS) 14 dollárcentet tett ki, szemben az előző és a tavalyi harmadik negyedév 14, illetve 19 centnek megfelelő, szintén előzetes becsléseken alapuló, összevont adatával. Ennek alapján 31 százalékos nettó nyereségnövekedésről számolhat be a cég éves szinten.

  • A képalkotási és nyomtatási rendszerek szegmensének 4,7 milliárd dolláros árbevétele 10 százalékkal múlta felül az előző év harmadik negyedévének eredményét, és 3 százalékkal maradt az előző negyedév szintje alatt. Az otthoni felhasználásra szánt nyomtatók értékesítésében elért növekedést a vállalatok informatikai költségvetésének szűkössége miatt tapasztalható, lanyha üzletihardver-forgalom oltotta ki. A HP Photosmart fotónyomtatók árbevétele 107, a többfunkciós (AIO) nyomtatóké 59, a személyi LaserJet eszközöké pedig 14 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

A kellékanyagok összevont értékesítési árbevétele az előző három hónaphoz viszonyítva 4 százalékos csökkenést, a tavalyi év megfelelő időszakához képest viszont 19 százalékos növekedést mutat. Ez az eredmény az új tintaplatform, az új festékkazetták, valamit a Premium Plus fotópapír bevezetésének köszönhető.

A szegmens összevont üzemi nyereséghányada 17,2 százalékot tett ki. Összehasonlításképpen, ugyanez a mutató 15,7 százalék volt az előző negyedévben, és 7,9 százalék az elmúlt év harmadik negyedévében.

  • Az üzleti és magánfelhasználói PC-ket, munkaállomásokat, noteszgépeket és személyi eszközöket (intelligens kézieszközöket és DVD+RW meghajtókat) forgalmazó személyi rendszerek szegmens 4,8 milliárd dolláros, összevont árbevétele az előző negyedévhez képest 18, éves viszonylatban pedig 20 százalékos visszaesést mutat. A magánfelhasználói PC-k értékesítéséből származó árbevétel csökkenése negyedéves, illetve éves szinten 31 és 20 százalék, míg az üzleti PC-k piacán 11 és 15 százalékot tesz ki a mérséklődés.

A HP a harmadik negyedévben ésszerűsítette személyi rendszereinek termékportfólióját, új Compaq Evo asztali gépekkel, öt új noteszgép-platformmal és a világon elsőként Itanium 2-alapú munkaállomásokkal lépett piacra. Az ügyfélszerzési eredmények között említést érdemel a Renault-Nissan autógyárral, asztali és noteszgépek globális szintű, kizárólagos szállítására aláírt, 45 millió dolláros szerződés, a Walt Disney Feature Animation abbéli elhatározása, hogy Linux-alapú HP munkaállomásokkal kívánja támogatni új generációs, digitális animációs munkafolyamatait, és az Egyesült Államok adóhatóságával megkötött, 35 millió dolláros megállapodás, amelynek keretében a HP több mint 12 000 asztali PC és 11 000 noteszgép szállítását vállalta a hivatal számára.

  • A nagyvállalati rendszerek szegmense az informatikai infrastruktúra-rendszerek és megoldások széles körével, köztük UNIX-, Linux- és Windows-alapú szerverekkel, többplatformos adattárolási termékekkel és menedzsmentszoftverekkel látja el az üzleti felhasználókat. A szervezet 3,8 milliárd dollárra rúgó, összevont árbevétele negyedéves szinten 8, éves viszonylatban pedig 22 százalékkal mérséklődött.

A működéskritikus szerverek értékesítéséből származó árbevétel 13 százalékkal süllyedt az előző három hónaphoz, és 31 százalékkal a tavalyi harmadik negyedévhez képest. Az ipari szabványos szerverek forgalmának szűkülése 4 és 18 százaléknak felelt meg az előző, illetve a tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva. Az adattárolási megoldások piacán megfigyelhető csökkenés az előző három hónappal összehasonlítva 10, éves szinten pedig 15 százalék volt. A szoftverforgalom visszaesése 5 és 21 százalékot tett ki az előző illetve a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

A fontos hírek között említendő a Superdome folytatódó lendületes térhódítása (az előző három hónaphoz viszonyítva 9 százalékkal emelkedett a szállítási darabszám), a HP ProLiant szerverek immár sorban 17. negyedéve elnyert vezető Linux-piaci részesedése, valamint a BEA Systemsszel middleware-megoldások fejlesztésére létrehozott stratégiai partnerkapcsolat bejelentése. Kiemelkedő ügyfélszerzési eredmények: a koreai Kookmin Bank HP Superdome szervereket és adattárolási megoldásokat választott konszolidált internetes banki rendszerének támogatására; a HP 200 millió dolláros szerződést írt alá a Reutersszel, az Intellel és a Red Hattel a Reuters piaci adatgyűjtő rendszereinek Linux-platformon történő, közös bevezetésére; a Lockheed Martinnal partnerkapcsolatba lépve a HP 70 millió dolláros szerződést kötött az Egyesült Államok légierejének anyagellátó parancsnokságával különféle technikai szolgáltatások és adattárolási megoldások biztosítására.

A vállalat összevont üzemi nyereséghányada -11,2 százaléknak felet meg. A három hónappal, illetve az egy évvel korábbi érték -5,7 és -0,4 százalék volt.

  • Az ügyféltámogatásra, menedzselt szolgáltatásokra, tanácsadásra és integrációra szakosodott HP Services összevont 3 milliárd dolláros árbevétele 3 százalékkal maradt el az előző három hónap, és 7 százalékkal a tavalyi harmadik negyedév eredményétől. A negatív trendet elsősorban a tanácsadási és integrációs szolgáltatások iránti kereslet csökkenése indokolja.

A támogatási szolgáltatásokból származó összevont árbevétel - a hardverforgalomban tapasztalt enyhe recesszió, valamint a szolgáltatási szintek csökkentésére irányuló nyomás következtében - 1 százalékos csökkenést mutat mind a tavalyi harmadik, mind pedig az előző negyedévhez képest. A menedzselési szolgáltatások árbevétele az előző három hónaphoz viszonyítva 2, tavalyhoz képest pedig 7 százalékkal emelkedett annak köszönhetően, hogy a HP ügyfelei mind inkább outsourcing alkalmazásával próbálják meg lefaragni informatikai kiadásaikat. Eközben a tanácsadási és integrációs forgalom csökkenése 9, illetve 25 százalékot tett ki (az előző három hónappal és a tavalyi harmadik negyedévvel összehasonlítva). E változás oka a nagyszabású projektek csökkenő számában keresendő.

Az informatikai szolgáltatások szegmensének összevont üzemi nyereséghányada 9,2 százalék volt - szemben az előző negyedév 11,7 százalékos értékével és az egy évvel korábbi 12,0 százalékos aránnyal.

Ügyfélszerzési eredmények: több millió dolláros menedzselt szolgáltatási megállapodás a Microsofttal globális technikai támogatás biztosítására a cég 61 000 dolgozója számára; nagy értékű outsourcing-szerződés a US Gypsum Corporation .Net projektjének host rendszerű lebonyolítására; három évre szóló menedzselt szolgáltatási megállapodás az Agere Systemsszel országos szintű szolgáltatások és támogatás nyújtására; menedzselt szolgáltatási szerződés a Sonera Corporation európai részlegével.

Kulcsszavak: +mérleg +legfontosabb HPQ HP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05