A Chip nem szűnik meg, sőt...

Vértes János, 2002. szeptember 4. 15:54
Mint azt "Új (régi) lapok a PC-piacon" című egy héttel ezelőtti hírünkben közreadtuk, a CHIP számítástechnikai és kommunikációs magazint sem kerülte el az - a magyar lapkiadásban egyáltalán nem egyedülálló eset -, hogy a szerkesztőségi stáb új név alatt, új lapot indít. A részleteket a Vogel oldaláról ma az újonnan kinevezett magyarországi ügyvezető, Carsten Gerlach (képünkön), és a Vogel Burda Holding GmbH ügyvezető igazgatója, Hans-Günther Beer fejtette ki egy sajtóebéden.
A nemzetközi helyzetet a többségi tulajdonost képviselő Hans-Günther Beer vázolta, aki elmondta, hogy cégük 29 IT és játékmagazint jelentet meg Európa és Ázsia országaiban. A Chip szinte mindenütt piacvezető, bár épp az anyaországban - 430 ezer példánnyal - be kell érnie a második hellyel. A magyarországi Chip 1989-ben indult, és mostanra 30 ezer nyomott, 25 ezer eladott példányt ért el, ami közel százezer olvasót jelent.

Carsten Gerlach, a cég augusztusban kinevezett ügyvezetője ehhez tette hozzá a következő tényeket:

1.: 2002. májusában a Vogel Publishing Kft ügyvezetőjének, Ivanov Péternek két gyereke (ifj. Ivanov Péter és Ivanov Katalin) szolgáltató cégeket alapítanak, tulajdonostársuk a Vogel korábbi lapigazgatója. (Korábbi hírünkben jeleztük, hogy ezek az IPMA Services és IPMA Media Kft, az ügyvezető nem nevezte néven a cégeket.)

2.: 2002. májusában a Vogel Publishing Kft. szinte minden dolgozója egyszerre feláll, és ugyanaznap munkát vállal a két szolgáltató Kft-ben. A különféle egyedi felmondási időket tartalmazó szerződésekre hivatkozva Carsten Gerlach ehhez a tényhez egy kommentárt is fűzött: ez csak az ügyvezető igazgató hozzájárulásával történhetett.

3.: 2002. májusában Ivanov Péter a Vogel Publishing ügyvezetője - a Vogel szempontjából előnytelen - szerződéseket köt a két szolgáltató céggel arról, hogy a kiadó minden tevékenysége (szerkesztés, hirdetésszervezés, terjesztés stb.) outsourcingba átkerül a szolgáltató cégekhez.

4.: 2002. augusztus 22-én a Vogel Publishing Kft rendkívüli közgyűlése felmenti Ivanov Pétert az ügyvezetői teendők ellátása alól, és Carsten Gerlachot bízza meg ugyanezzel.

5.: 2002. aug. 26-án a szolgáltató cégek felmondják szerződéseiket és elkezdenek egy új kiadónak dolgozni, amely merő véletlenségből négy most induló, ám pontosan olyan profilú, pontosan olyan példányszámot beharangozó lapot ad ki, mint amilyet a Vigel Publishing Kft. kiadott. Az új ügyvezető szerint ráadásul ugyanekkor ismeretlen forrásból elindulnak különféle pletykák arról, hogy a Vogel kivonul a magyar piacról, és a négy lap kvázi a jogutód, a megszűnő lapok hagyományát folytatja.

Carsten Gerlach határozottan leszögezte, hogy a Chip hagyományait a Chip kívánja folytatni, amely októberben négy CD-vel, példátlan szoftverkínálattal jelenik meg. A lap novembertől megújul, miként a PC Guru is, ám a Playtime-ot nem folytatják, mert ezzel kapcsolatban már korábban megszületett a döntés, hogy a veszteséges magazint megszüntetik. A Műszaki Magazin nem pontosan illett a kiadó profiljába, így ez sem szerepel a friss erőkkel munkához látó Vogel Magyarország pillanatnyi étlapján, ám a későbbiekre új tervei is vannak a kiadónak.

Azt a paradox helyzetet, hogy Ivanov Péternek húsz százalékos tulajdona van a Vogel Publishing Kft-ben, a többségi tulajdonos egy új, immár száz százalékban Vogel Burda tulajdonú Kft megalakításával kívánja kezelni: a licenctulajdonos a most bejegyzés alatt álló Vogel Burda Communications Kft. kezelésébe adja az adminisztratív és editorial teendőket.

A Vogel képviselői elmondták, hogy hasonló esetekben a német törvények akár két óra alatt is eltiltanák a volt ügyvezetőt hasonló lapok előállításától, ám Magyarországon hosszú pereknek néznek elébe. Hangsúlyozták azonban, hogy van erejük, s nem csak a jogi lépésekhez, hanem a kissé túltelített magyar informatikai lappiacon a tisztességes versenyhez is, amelyet - magától értetődően - meg szeretnének nyerni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50