Dolby Labs: 5.1 hangzás sztereó hangszórókon

Tóth Kristóf, 2002. október 27. 12:06
A különböző audio-technológiák fejlesztésével foglalkozó Dolby Labs várhatóan kedden rántja le a leplet arról a keresztségben Dolby Virtual Speaker nevet kapott vadonatúj szoftverről, mely az ígéretek szerint képes lesz 5.1 csatornás hangzást megvalósítani a teljesen hagyományos PC-s sztereó hangszóró párok segítségével.
Magyarul a Dolby Labs nem kevesebbet ígér, mint hogy az egyszerű sztereó hangrendszerekből az új szoftver segítségével már nemcsak sztereóhangzást lehet kicsalogatni, hanem teljesen élethű térhatású hangzást is, vagyis a felhasználók a szoftvernek köszönhetően úgy érzik majd, mintha mögöttük és előttük kiegészítő hangszórók üzemelnének.

"A személyi számítógépek egyre szélesebb körben történő elterjedése, illetve a PC-kben található processzorok folyamatos teljesítménynövekedése számos olyan újdonság megvalósítását teszi lehetővé, melyeket nem is olyan rég még szinte képtelenség lett volna létrehozni. A személyi számítógépek világában számtalan új, eddig még kiaknázatlan szórakoztatási lehetőség van" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Greg Rodehau, a Dolby Labs szóvivője, majd hozzátette, hogy a Dolby Virtual Speaker a jövőben szerves részét fogja képezni a Dolby Labs PC piaccal kapcsolatos terjeszkedési stratégiájának.

A Dolby Labs egyébként nem számít teljesen újoncnak a számítástechnikai iparban, hiszen 1998-ban már kaphatók voltak a cég technológiáival felvértezett DVD meghajtók, most azonban a Dolby Labs minden korábbinál nagyobb PC-s kampányba kezd, mely a "Dolby in PC" nevet viseli magán. A harminchét esztendeje alapított és azóta magánkézben lévő San Franciscói vállalkozás vezetői nem titkoltan abban reménykednek, hogy a napokon belül bemutatkozó Dolby Virtual Speaker szoftver páratlan képességei révén mind a számítógépgyártó cégeket, mind a felhasználókat meg fogja győzni, és ennek köszönhetően a Dolby Labs végre a számítógépes iparban is komolyabban meg tudja majd vetni a lábát. Szakértők szerint amennyiben a cég PC-s küldetése sikerrel jár, a Dolby márkanév minden korábbinál jobban fog csengeni, és a cég komoly extra bevételekre tehet szert.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05