Nehéz helyzetben az adattároló rendszerek ipara

Tóth Kristóf, 2002. december 8. 16:54
Az adattároló rendszerek iránti kereslet meglehetősen gyenge volt a harmadik negyedévben, és az IDC piackutató cég szerint nincs remény arra, hogy a helyzet a közeljövőben számottevően javuljon.
Az adattároló rendszerek piacán regisztrált összbevétel a harmadik negyedévben 4,7 milliárd dollár volt, vagyis 2 százalékkal kevesebb, mint az előző három hónapban. A piacvezető pozíciót továbbra is a HP őrzi 27 százalékos részesedéssel. A HP-t az IBM követi 20 százalékkal, a harmadik helyet pedig 13 százalékról 11 százalékra csökkent részesedésével is meg tudta tartani az EMC. Az EMC bevételei egyébként drasztikusan lecsökkentek az időszakban. Az ötödik helyen 6 - 6 százalékkal holtversenyben a Dell Computer, és a Hitachi áll.

Charlotte Rancourt, az International Data Corp. piackutató cég kutatási igazgatója úgy véli, az újabb visszaesés arra utal, hogy az adattároló berendezések piaca a közeljövőben aligha fog ismét fellendülni. Elmondása szerint a harmadik negyedév rendszerint jóval nagyobb bevételeket szokott hozni, mint a második, így a mostani - igaz kis mértékű - visszaesés komoly problémákra utal.

"A tény, hogy a piac ismét visszaesett 2 százalékkal, egyértelműen rossz hír" - mondta Rancourt, aki szerint bár az adattároló berendezések tárolókapacitása folyamatosan növekedik, az egy gigabyte-ra jutó ár ennél jóval gyorsabban zuhan. A legnagyobb, 10 százalékos visszaesést a hálózatra kapcsolt adattároló rendszerek (NAS - Network Attached Storage) piaca szenvedte el. Az adattárolási hálózatok (SAN - Storage Area Network) piaca 6 százalékkal csökkent.

Az IDC fontosnak tartja azonban megjegyezni, hogy a vállalatok a piac visszaesése ellenére is egyre jobban nyitnak a hálózati adattárolás felé. "Mivel a vállalatok keveset költenek, nehezen igazolható ez a trend" - mondta Rancourt hozzátéve, hogy amikor az eladások újból fellendülnek, a hálózati adattároló rendszerek sokkal népszerűbbek lesznek a közvetlen megoldásoknál.

Kulcsszavak: IBM EMC HPQ trend adattárolás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás