Parlamenti netnők

Csapó Ida, 2003. február 8. 08:42
Az első tízből öt nő - a közelmúltban egy népszerűségi lista ezt mutatta a hazai politikusok esetében. Igen, mintha napjainkban egyre inkább előretörnének a nők az élet sok területén, de vajon így van-e ez az internet közéletiséget bemutató oldalain is? Feltehetjük a kérdést úgy is: vajon hogyan jelennek meg a magyar parlamenti képviselőnők az interneten? Érdekelt az is, hogy vajon mennyiben találhatók meg a keresők segítségével, ha a nevüket beírjuk a megfelelő mezőbe. További kérdés, hogy csak parlamenti felszólalásaik, hivatalosan közzétett életrajzaik olvashatók-e a neten, vagy ennél több is található róluk. Rendelkeznek-e önálló webhellyel vagy afféle mikrosite-tal? És ha igen, azt elsősorban mire használják: információátadásra, kapcsolatteremtésre? Összességében arra voltam kíváncsi, hogy napjainkban, a XXI. század elején mennyire használják Magyarországon az országgyűlési képviselőnők az internet adta lehetőségeket.
A kiinduló feltételezés az volt, hogy nem igazán. Úgy tudtam, egyetlen országgyűlési képviselőnőnek van saját honlapja: Dávid Ibolya site-ját nagy internetes reklámkampánnyal vezették be, gyorsan ismertté vált, s szinte azonnal nem várt látogatói számot produkált.

Találatok a keresőkben

Nézzük először, hogy mennyiben találhatók meg a keresők segítségével a parlamenti képviselőnők, ha csupán a nevüket adjuk meg. A Copernic Agent Basic keresőszoftvert (www.copernic.com/desktop/products/agent/basic.html) használtam, amely az egész weben párhuzamosan egyszerre tizenhat keresőben, illetve katalógusban végezteti el a találatok listázását: pásztázza az AltaVista, az AOL.com, a CompuServe, a Direct Hit, az Euroseek, a Fast Search, a FindWaht, a Google, a HotBot, a LookSmart, a Lycos, a Mamma.com, az MSN Web Search, a Netscape Netcenter, az Open Directory Project és az Overture kínálatát. Minden parlamenti pártból ötletszeruen egy képviselőnő nevére kerestem rá, s a találatokat szűkítettem a legrelevánsabbakra.

Gurmai Zita (MSZP) nevét beírva 36 találatot kaptam, a legelső ez volt: www.origo.hu/noilapozo/lelekbuvar/20020522nokmagyarorszagon.html.

Béki Gabriella (SZDSZ) esetében 44 találat lett az eredmény, az első oldalként ez jött fel: mp3.mindenkinet.hu/politika/20020702burany.html.

Szalai Annamária (Fidesz - Magyar Polgári Párt) neve 38 találatot adott, az első: origo.matavnet.hu/politika/20020722ujabb.html.

Dávid Ibolya (MDF) esetében 35 találatot kaptam, és szintén az Origo egyik oldala jött fel elsőként: forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show.

Ő volt az egyetlen parlamenti képviselőnő, akinek saját honlapját is kidobta a keresőszoftver: www.davidibolya.hu.

Ezek után az érdekelt, egyáltalán mivel, azaz milyen tartalommal vannak egyáltalán jelen az interneten a parlamenti képviselőnők. A kíváncsiskodó elsősorban életrajzokat és önéletrajzokat talál (időnként még ezek is keverednek, mert önéletrajz elnevezés jelenik meg az életrajznál), s természetesen parlamenti felszólalásokat és sajtószerepléseket. Ez utóbbiak terén nagy a változatosság: országos napilap internetes változatán éppúgy olvashatunk a képviselőnőkről, ahogy találkozhatunk megjelenésükkel akár egy helyi webrádió honlapján is.

Életrajzok, önéletrajzok

Érdekes kérdés, hogy vajon hol olvashatók az életrajzok, önéletrajzok. Három helyen találjuk meg ezeket: a pártok, illetve frakciók oldalain, a választási honlapokon, illetve az Országgyűlés site-ján.

Az MSZP honlapján (www.mszp.hu) a Portrétárban (www.mszp.hu/portretar.php) valójában az MSZP tagjairól szerezhetünk bővebb információt. Az oldal tartalmaz keresőt, amelynek segítségével a név vagy annak első néhány betűje alapján is lehet választani. Az eredményt protokoll vagy név szerint növekvő, illetve csökkenő sorrendbe lehet állítani. A Portrétár főoldala felsorolja a hierarchiában elfoglalt helyük szerint az MSZP Országos Elnökségének 15 tagját, köztük öt nőt is, ami egyáltalán nem rossz, hiszen egyharmados arány! (Mennyivel rosszabb ennél a nők aránya a parlamentben: 10% sincs!) Szili Katalin elnökhelyettesként, Lendvai Ildikó alelnökként, dr. Lamperth Mónika, Csabai Lászlóné és Nagy Nóra elnökségi tagként szerepel, valamennyien parlamenti képviselők. Lendvai Ildikó esetében az életrajzon kívül olvashatunk egy rendhagyó interjút, Szili Katalinnál és Lamperth Mónikánál életrajzot találunk, Csabai Lászlónénál és Nagy Nóránál viszont csak fotót.

Az SZDSZ honlapján (www.szdsz.hu) a 2002. évi országgyűlési képviselőjelölteket (!) lehet megtalálni ábécérendben a fényképükkel és beszkennelt szórólapjukkal: www.szdsz.hu/1_6-1.php.

A frakcióhoz nincs továbbmutató link az oldalon.

Az MDF honlapján (www.mdf.hu) a főoldalon "reklámozzák" a parlamenti képviselőik egyéni honlapjait, így Dávid Ibolyáét is. A Frakció nevű linkre (www.mdf.hu/belso.php?mid=teljesfrakcio) kattintva csoportfotót találunk - fehér ruhában kiemelkedik a férfiak társaságából Dávid Ibolya. Az egyéni fotók alatt található linkről egy ismertetőoldalra jutunk, ahol életrajz olvasható, a vagyonnyilatkozatra lehet továbbklikkelni, és feleslegesen újra az önéletrajzra. Ezenkívül link vezet tovább az MDF elnök asszonyának személyes honlapjára.

A Fidesz - Magyar Polgári Párt honlapján (www.fidesz.hu) "A frakcióról: a frakció tagjai" menüpontot találjuk: www.fidesz.hu/index.php?MainCategoryID=42&SubCat=42&CikkID=2282.

Itt név szerinti felsorolás látható táblázatba rendezve, de egyetlen továbbmutató link sincs, így a szigorú tényeken túl semmit sem tudhatunk meg a képviselőkről. A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának lapján, a Képviselők menüpontban 146 név sorakozik - természetesen köztük a megválasztott képviselőnők is -, élő linkek életrajzzal, fotóval: www.frakcio.fidesz.hu/elemek/frames/menudn/tagok.html.

Kutatásaim során a életrajzokat keresve a továbbiakban a következő választási internetes oldalakat néztem át:

* www.valasztas.hu (Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal),

* legjobblap.hu/parlament/kikicsoda.html,

* index.hu/valasztas,

* www.origo.hu/valasztas/index.html.

A fentiek a parlamenti választások idején mind élő, dinamikus oldalak voltak.

Jelenleg a Választás.hu webhelyen már nagyon nehéz megtalálni a parlamenti képviselőket: a legutóbbi önkormányzati választás az uralkodó, ezenkívül a site nehezen átlátható, nehezen navigálható. A Legjobblap.hu-n a parlamenti ki-kicsoda változatlanul fent van, és az egyes életrajzok után kapcsolódó linkek találhatók: ezek segítségével olvashatjuk el a képviselőnők sajtóbeli megjelenéseit is (ha voltak ilyenek). Az Index választási oldala jelenleg is működik aktuális belpolitikai-közéleti hírekkel, s ugyanez igaz az Origóra. Ez utóbbin érhet bennünket némi - ráadásul kellemes - meglepetés, de erről majd később.

Természetesen ott vannak a többi képviselő között a parlamenti képviselőnők életrajzaikkal az Országgyűlés honlapján (www.parlament.hu) is, a Frakciók cím alatt: www.parlament.hu/kepv98/frak.htm.

Itt táblázatokat találunk a parlamenti képviselőkről száraz adatokkal, portréfotókkal.

Meglepetés: képviselőnők egyéni honlapjai

Az Origo katalógusa "intézmények, adattárak> népesség, személyek> híres emberek> politikusok" be- és felsorolásával (vizsla.origo.hu/katalogus/intezmenyek_adattarak/nepesseg,_szemelyek/hires_emberek/politikusok) 36 önálló weboldalt említ a magyar politikusok esetében - köztük négy nőét. Jogosan vetődik fel a kérdés: tehát nemcsak Dávid Ibolyának van saját honlapja? Mert ő természetesen ott van a listán:

Dávid Ibolya, MDF - Hírek, események, sajtószoba, játék, fórum, beszédek, írások, bevált receptek, választókerületek: www.davidibolya.hu.

S ha már a site-on járunk, elemezzük Dávid Ibolya webhelyét!

Amit a nyitó, azaz a főoldalon látunk kiemelt témaként: Nagyító - SMS-üzenete érkezett - Pillérek. Az Újdonságok és a Hírek menüpont alatt futó szalagcímeket találunk. És alul sorakoznak a további menüpontok: Vendégszoba - Eseménynaptár - Játék - Sajtószoba - Fórum - Beszédek, írások - Elérhetőségek - Bevált receptek - Kedvenceim - Választókerületem. Jól látható, hogy keverednek az információs és az interaktivitás lehetőségét kínáló oldalak, de ami még fontosabb: a hagyományos/magánéleti és a közéleti/politikusi szerep is.

Nem gond, hogy mindkettő jelen van, elvégre a képviselőnő is ember, de valamiféle rangsort jó volna felállítani. Kicsit furcsa, hogy a Bevált receptek menüpont előbb szerepel, mint a Választókerületem. Ez a sorrend azért is hamis, mert valójában az MDF elnök asszonya közéleti szerepét hangsúlyozza, és csak az után következik hagyományos női szerepe. Vagy mégsem?

Az Origo katalógusában Kutalikné dr. Kardos Zsuzsannának (SZDSZ), Zugló polgármesterének honlapja a következő az ábécérendben. Elgondolkodtató, hogy asszonynevén regisztráltatta honlapja domainjét (www.kutalikne.hu), ahol végül is az előbbinél harmonikusabban jelenik meg a közéleti és a magánéleti ember.

Részletesebben azért nem elemzem, mert témánkba a parlamenti képviselőnők tartoznak.

"Lamperth Mónika, MSZP - A belügyminiszter asszony honlapja" - jelzi az Origo katalógusa, s valóban máris nézhetjük a site-ot: www.lamperthmonika.hu.

Életrajzot olvashatunk, információt a képviselői munkáról, aztán Szerintük is nő az esélyünk! címmel választási ajánlót találunk, majd szó esik célokról, jövőképről, de van fórum is Beszéljük meg! címmel, ezenkívül sajtószoba, letöltési lehetőségek és fotók. A honlap jellemzően statikus. Ugyan az Origóban úgy szól a meghatározás, hogy "a belügyminiszter asszony honlapja", de jó látható, hogy ez egy kampánysite: statikus webhely, amely lényegében nem frissült Lamperth Mónika parlamenti képviselővé választása óta, és - érthetően - szó sem esik rajta a belügyminiszterségről.

A fideszes Selmeczi Gabriella honlapján életrajza, politikai karrierje rajzolódik ki: www.selmeczigabi.hu/koszonto.php.

Köszöntő - Kereső - Friss cikkek - Parlament - Választókörzet: így sorakoznak a menüpontok, az Aktualitások címszó alatt pedig a képviselőnő parlamenti felszólalásait, kérdéseit olvashatjuk. Találunk még a honlapon sajtószemlét, fotógalériát és regisztrációs lehetőséget is, bár ez utóbbinál nem derül ki, hogy a regisztrálók hová léphetnek be, és mihez juthatnak hozzá a továbbiakban. Dinamikus honlap, amely folyamatosan frissül, és amely a közéleti szerepre helyezi a hangsúlyt. Hiányoznak viszont az interaktivitási lehetőségek.

Bár az Origo nem említi, kutatásaim során rájöttem, hogy a képviselőnők közül Béki Gabriellának (SZDSZ) is van önálló honlapja: www.szdsz.bekigabriella.hu. Azonban ide ugrik tovább az oldal: generator.szdsz.hu/users.php?uid=21. A főoldalon üdvözlőszöveg olvasható, a Fotógaléria menüpont alatt az SZDSZ választási plakátjai láthatók, a vendégkönyvbe pedig március vége felé íródott az első bejegyzés, és június végén az utolsó (ekkor egy állampolgár a képviselőnő címét kérte). Statikus, tartalmában elavult honlap, voltaképpen "elektronikus szórólap" apró interaktivitással.

Összegzésül elmondható, hogy az egy éni honlapok alapján vegyes a kép a parlamenti képviselőnők internetes megjelenését illetően. Szélsőségekre egyaránt van példa, mert találkozhatunk profi, dinamikus weblappal és statikus, kevés információt, illetve interaktivitási lehetőséget nyújtó kampánysite-tal egyaránt. Érdekes, illetve valahol nagyon is jellemző a női szerep ellentmondásos megjelenése a közéletben aktív nők estében. Ez mélyebb elemzést igényelne, érdemes lenne vele foglalkozni...

Sikeres regisztráció?

Miután az Origo katalógusának segítségével kiderítettem, mert véletlenül belebotlottam, hogy több képviselőnőnek van egyéni honlapja, ám a Coopernic Agent Basickel mégsem leltem meg azokat, ellenőrzésképpen a Google-ban név szerint rákerestem a saját honlappal rendelkező politikusnőkre. Azt gyanítottam ugyanis, hogy gond lehet a keresőkbe történő regisztrációval.

Dávid Ibolya személyes honlapja a találati listában az első helyen, Béki Gabrielláé a másodikon szerepelt. Eredménytelen volt a keresés az egyéni weboldalra dr. Lamperth Mónika, Kutalikné dr. Kardos Zsuzsanna és Selmeczi Gabriella esetében. Ennek oka feltehetően az, hogy rossz a regisztráció a keresőkben, az említett egyéni honlapok nincsenek megfelelően pozicionálva, következésképpen az esetleges érdeklődők csak véletlenszerűen találhatják meg azokat. És biztosan elmaradt az a fajta bevezető kampány is, amely Dávid Ibolya esetében példaértékűnek tekinthető a magyar interneten. Persze egy ilyen kampánynak csak akkor van értelme, ha valóban a kor követelményeinek megfelelő a netes megjelenés, és a képviselőnő ki is használja a világháló adta lehetőségeket.

Példa egy nőtől...

Margaret Moran brit munkáspárti képviselőnő példáját az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit című hírlevelének 156. száma közölte (www.ittk.hu/infinit/2002/0516/6.html). A parlamenti képviselőnő honlapja (www.margaretmoran.org) megmutatja, mi mindent kezdhet egy politikus a hálózat adta lehetőségekkel.

A hírlevél szerint sok minden akadályozza a nőket abban, hogy bekapcsolódjanak a demokratikus részvétel megszokott formáiba. Legfőképpen az idő hiánya, hagyományos kötelezettségeik és az eszmecserék férfiak általi uraltsága, de az is, hogy a nők nagyobb fenntartással kezelik a biztonsági problémákat a világhálón. Ugyanakkor a világháló számos lehetőséget tartogat számukra. Az internet ugyanis a maga sajátosságaival rugalmasan képes alkalmazkodni a nők életéhez, mindennapjaihoz: a lányok-asszonyok akkor és ott vehetik birtokba a virtuális teret, amikor és ahol nekik a leginkább megfelelő. Ráadásul az interaktivitás különféle részvételi lehetőségeket tesz lehetővé számukra a közélet terén is: például az online párbeszéd megfelelő teret biztosít ahhoz, hogy véleményüket elmondják, megosszák egymással. Az internet a jövőben még inkább a nők életének gyakorlati vonatkozásait segítő eszköz lehet, a hálózati közösségek kialakulásának és azok összekapcsolódásának terepévé válhat.

Ma már idehaza is mindennapos tapasztalat, hogy a nők egyre nagyobb számban kapcsolódnak a hálóra, még akkor is, ha nem igazán járatosak a technológiák, az egyes programok, az interaktivitási lehetőségek használatában. Megfelelő képzéssel, az internethasználatot lehetővé tevő biztonságos helyek kialakításával a nők számára elérhető volna, hogy mindinkább bekapcsolódjanak a közéletet érintő online diskurzusokba.

...és egy férfitől

Példaértékű közéleti internethasználatot a hazai gyakorlatból is bemutathatunk - egy férfitől, mégpedig Eörsi Mátyástól (SZDSZ). Webhelyén a következő menüpontokkal találkozhatunk: Bevezető - Parlament - International - Politikai napló - Képek - Linkek. Ezek közül rendkívül figyelemreméltó a Politikai napló. A honlap legfőbb érdekessége a magyar politikai és közéletben egyedülálló interaktivitás (www.eorsi.hu/politikainaplo). A képviselő rendszeresen frissített politikai naplójában közzéteszi véleményét egy-egy aktuális kérdésről, és lehet róla vitatkozni: a site fórumot biztosít a hozzászólásoknak, és a közélethez vonzódó internethasználók élnek is a rendhagyó lehetőséggel.

Örvendetes, hogy a hozzászólók között több név, illetve nick name utal nőkre - például Liza, Polgárnő, Hajósi Virág, Várhegyi Erzsébet, Kis Márta, Domokos Anna -, de egyes e-mail címekből is lehet női hozzászólókra következtetni. S milyen örvendetes volna, ha ilyen lehetőség a parlamenti képviselőnők honlapján is rendelkezésre állna, valamennyi választópolgár számára egyaránt.

Kulcsszavak: politika trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50