Hivatalosan is elindult a Magyarország.hu

MTI Sajtóadatbank, 2003. február 21. 08:35
A műszaki tesztüzem után csütörtökön hivatalosan is elindult a Magyarország.hu nevet viselő közösségi szolgáltató portál.
Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a csütörtöki budapesti sajtóbemutatón elmondta: a portál - amelynek építéséhez alapként az ekormányzat.hu működési tapasztalatait is felhasználták - néhány betörési kísérlet átvészelése után mind műszakilag, mind tartalmilag készen áll a hivatalos elindulásra.

Hozzátette, a portál még hosszú ideig nem tekinthető késznek, hiszen az állampolgárok segítségével, a felhasználók javaslatai alapján kívánják azt továbbfejleszteni.

Az államtitkár szavaiból kiderült: a Magyarország.hu-t a modern közigazgatás kihívásainak megfelelő, valódi szolgáltató állam kapujának tekintik, amely az ekormányzat.hu-val szemben nem csupán kormányzati, hanem országos közösségi portál kíván lenni.

Hozzátette: a Magyarország.hu egy "tartalomcentrum" alapja, amely a jövőben a hír- és tartalomszolgáltatás mellett virtuális ügyfélszolgálatot is működtet majd.

Baja Ferenc kiemelte, olyan típusú tartalom és szolgáltatás biztosítása a céljuk, amely legalább 100 ezer felhasználót vonz.

A Magyarország.hu-n belül számos más portál létrehozását tervezik. Ezek közül már működik az európai uniós csatlakozásra felkészítő, információs EU-portál, s a tervek között szerepel egy civil, egy önkormányzati, egy fogyatékosügyi és egy oktatási portál létrehozása is.

Az államtitkár a portál fontos részeként beszélt a "párbeszéd fórumról", ahol az állampolgároknak lehetőségük lesz megvitatni az őket érintő problémákat, s amely segíthet abban is, hogy a politikusok és a kormányzat valódi képet kapjon arról, mi érdekli igazán az embereket.

A portált egy Magyarországon egyedülálló, postai visszaigazolást is magában foglaló regisztrációs folyamat után valódi nevükkel használhatják az érdeklődők.

Baja Ferenc közölte: jelenleg még az ekormányzat.hu szolgáltatásai használhatók a portálon, de legkésőbb az év végére elérhető lesz a lakcím-nyilvántartási és az anyakönyvi szolgáltató rendszer, valamint elindul az egyéni vállalkozói igazolvánnyal, a gépjárművezetői engedéllyel és a nemzetközi jogosítvánnyal kapcsolatos online ügyintézés.

Az állampolgárok így az okmányirodával való szerződéskötés után az összes szükséges nyomtatványt az internetről tölthetik le, s kitöltve elektronikus úton küldhetik azokat vissza. A folyamat végén a felhasználók időpontot foglalhatnak maguknak online, s az okmányirodában a meghatározott időpontban, várakozás nélkül, már csak alá kell írniuk a szükséges dokumentumokat, okmányokat. A jövőben tervezik az elektronikus adóbevallás bevezetését is.

Az államtitkár elmondta: Magyarország.hu a MeH tulajdona, s azt a lényegében 100 százalékos állami tulajdonban lévő Kopint-Datorg Rt. Kormányzati Portál Divíziója fejleszti és működteti.

Baja Ferenc hangsúlyozta, a portált nyílt forráskóddal, platform- és szállítófüggetlenül hozták létre. A Magyarország.hu az első államigazgatási portál, amely szabad szoftverekkel dolgozik. Hozzáfűzte: ezzel céljuk részben az, hogy segítsék a szabad szoftverek államigazgatási és társadalmi elterjedését.

Az MTI kérdésére Szakmáry Ákos államtitkári megbízott elmondta: az alkalmazásfejlesztés 50 millió forintba került, a gépparkra néhány 10 millió forintot költöttek. A portál fenntartása évi 600 millió forintba kerül.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09