TI: Három drót nélküli technológia egy PDA-ban

Tóth Kristóf, 2003. március 19. 12:25
A Texas Instruments a hétfőn megnyitott CTIA Wireless 2003 kiállításon egy olyan PDA koncepciót mutatott be, amely a világon elsőként három különböző drót nélküli technológiát támogat.
A Dallas-i székhelyű Texas Instruments a New Orleans-ban megrendezett Wireless 2003 kiállítás hétfői nyitónapján egy olyan PDA prototípusról rántotta le a leplet, amely mind a Bluetooth, mind pedig a 802.11b, és GSM/GPRS drót nélküli kommunikációs technológiákat támogatja. A WANDA (Wireless Any Network Digital Assistant - Minden drót nélküli hálózaton működő PDA) kódnévvel illetett kéziszámítógép az első olyan készülék a világon, amely mindhárom technológiát együttesen tartalmazza, közölte Mike Yonker, a Texas Instruments drót nélküli megoldásokkal foglalkozó technikai igazgatója.

A legnagyobb újdonságot a Bluetooth és 802.11b (Wi-Fi) technológiák együttes támogatása jelenti, mivel mindkét drót nélküli hálózat 2,4 GHz-es frekvencián működik, számos technikai felvetve ezzel. Mint Yonker elmondta, a társaságnak több komoly problémára is megoldást kellett találnia ahhoz, hogy megbízhatóan társíthassa a két technológiát.

A PDA prototípus egychipes Bluetooth vezérlőt, valamint többchipes 802.11b, illetve GSM/GPRS megoldásokat tartalmaz, de 2004 végére várhatóan az utóbbi vezérlő is elérhető lesz egychipes változatban, mondta Yonker.

- A három technológia egyetlen chipbe való integrálása egyelőre túl költséges lenne, így elveszne a megoldás előnye - mondta Will Stratus, a Forward Concepts piackutató cég vezető elemzője hozzátéve, hogy a mostani PDA prototípus azt mutatja, a Texas Instruments lassan eredményt kovácsol a közelmúltbeli cégfelvásárlásokból. A TI nemrégiben felvásárolta a Bluetooth megoldásokat fejlesztő Butterfly VLSI-t, valamint a Wi-Fi vezérlőiről ismert Alanto Communications-t.

A TI reményei szerint az új PDA 500 dollár alatti áron kerülhet piacra más cégek márkaneve alatt, amely árat a mobilszolgáltatók kedvezményei tovább csökkenthetnek. A TI az új készüléket a vállalati piacra szánja, de megfelelő akciókkal a fogyasztói piacon is sikeres lehet.

A Texas Instruments koncepciója szerint a piacon megjelenő WANDA PDA-k a társaság OMAP1510-es processzorára épülnének, és Microsoft Pocket PC 2002 operációs rendszert használnának. A 32, illetve 64 MByte Flash memóriával, illetve 64 MByte SDRAM-mal felszerelhető készülék 117,7 x 74,4 x 19,6 mm méretű, tömege pedig 174 gramm. A PDA terve áprilistól lesz elérhető a gyártók számára, így a készülékek piaci megjelenése az év második felében várható.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09