Az EU-csatlakozás után Magyarországon is gyorsabban terjed majd a távmunka

Szalay Dániel, 2003. április 1. 19:57
Ahhoz, hogy kihasználjuk a pályázati lehetőségeket, uniós munkavállalási formákat, rövidesen elengedhetetlen lesz az internet ismerete, elérhetősége, használata - hangoztatta Lévai Katalin szociológus és Hernádi Judit színművész az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) által szervezett beszélgetésen Budapesten. Elhangzott: az EU-csatlakozást követően gyorsabban terjed majd a távmunka, a részmunkaidős és a rugalmas munkaidős foglalkoztatás is.
Nagy probléma, hogy a világháló hogyan jut el a kisvárosokba, a szegényebb és kevéssé iskolázott rétegekhez. Lévai Katalin szerint örömteli a honi internetezők számának növekedése. Véleménye szerint rövid időn belül minden településen elérhető lesz az internet.

Hernádi Judit színésznő nem látja ennyire rózsásnak a helyzetet: véleménye szerint még rengetegen nem használják a világhálót, még azok sem, akik megtehetnék, előrelépés pedig legkorábban egy nemzedék múlva várható. (Egyébként, Hernádi Judit maga is internetezik. "Használom, mert muszáj" - mondta.)

Az Európai Unióban az eddig fennálló bürokratikus rendszer helyét a rugalmas foglalkoztatás veszi át - állította Lévai Katalin. Jelenleg a legtöbben reggel nyolctól délután ötig dolgoznak, így sok időt töltenek az emberek munkával, de nem marad idejük a szórakozásra, a családra. Tőlünk nyugatra a lakosság közel harminc százaléka dolgozik távmunkában, itthon azonban ezek a programok még csak most kezdődtek meg.

2002-től azonban a távmunkásokat alkalmazó magyar cégek alkalmazottanként 500 ezer forint támogatást és ingyen számítógépet kaphatnak. Az uniós pénzekhez hozzájutva sokkal több ilyen pályázat lesz, a Munkaügyi Minisztérium sokkal nagyobb összegekkel segítheti a rugalmas munkavállalás magyarországi elterjedését - hangzott el. Külön pénzeket kaphatnak azok a munkahelyek is, amelyek figyelembe veszik alkalmazottaik családi kötelezettségeit, saját óvodát tartanak fenn, vagy rugalmas munkaidőben foglalkoztatnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38