Peren kívüli egyezségre jutott az Intel és a VIA

Tóth Kristóf, 2003. április 8. 20:30
A világ elsőszámú chipgyártó cége, az Intel, valamint Tajvan egyik legnagyobb chipsetgyártója, a VIA Technologies megegyezett egymással, hogy felhagynak az immár hosszú évek óta tartó pereskedésekkel. A két nagyvállalat között létrejött peren kívüli egyezség értelmében a VIA Technologies tovább folytathatja saját fejlesztésű mikroprocesszorainak és alaplapi chipkészleteinek a gyártását, az Intel pedig a tajvani gyártótól meg fogja kapni a neki járó licenszdíjakat.
A VIA Technologies munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy örülnek, hogy végre véget ért az az öt országban indított tizenegy per, mely eddig mind nekik, mind az Intelnek komoly gondokat okozott. A gyártó képviselői utaltak arra, hogy a peren kívüli egyezség révén a VIA Technologies számára jelentős mértékben könnyebb lesz a saját fejlesztésű mikroprocesszorok, valamint chipsetek árusítása. Mint ismeretes, a két cég közötti egyik peres ügyben az Intel azt kifogásolta, hogy a VIA Technologies megsérti az Intel szellemi tulajdonát, valamint hogy a tajvani cégnek nincsenek meg az egyes termékeihez kapcsolódó licenszjogai. Mivel a VIA Technologies eddig perben állt az Intellel, az alaplapgyártók nem igazán mertek VIA chipkészletes alaplapokat forgalomba hozni, ugyanis nem kívánták összerúgni a port az Intellel. Természetesen nem csak az Intel perelte a VIA Technologiest, hanem a VIA Technologies is az Intelt, mondván, hogy annak Pentium 4-es processzorai megsértik a tajvani gyártó mintegy huszonhét szabadalmi jogát.

A két cég között létrejött egyezséget elmondások szerint hosszas tárgyalássorozat előzte meg. Ennek eredményeképp létrejött egy olyan, minden részletre kiterjedő megállapodás, melynek értelmében a VIA Technologies a jövőben már minden további nélkül gyárthat az Intel különböző termékeivel közvetlenül konkuráló megoldásokat. A két gyártó a peren kívüli egyezség keretein belül aláírt egy tíz esztendőre szóló keresztlicenc szerződést is, mely várhatóan képes lesz az esetleges közeljövőbeli perek megelőzésére. Az Intel egyébként kikötötte, hogy a VIA Technologiesnek a jövőben a saját fejlesztéseire kell helyeznie a hangsúlyt, és a cég által a különböző processzorok és chipsetek esetében használt buszok és lábkiosztások nem lehetnek kompatibilisek az Intel hasonló megoldásaival.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59