Újfajta díjmodell a hitelesítésszolgáltatásban

Takács Zsolt, 2003. április 23. 13:01
A MÁV Informatika Kft. kidolgozott egy olyan díjazási modellt, amely a minősített elektronikus aláíráshoz szükséges tanúsítványok éves díjait az aláíró kötelezettségvállalásához kapcsolja. Ezzel lehetőség van arra, hogy mindazok, akik kisebb értékű dokumentumokat írnak alá, a Trust&Sign hitelesítésszolgáltatás által kiállított tanúsítvánnyal értelemszerűen kevesebbet is fizessenek a hitelesítésszolgáltatónak, mint azok, akik adott esetben több százezres vagy milliós értékű dokumentumokat írnak alá.
Az elektronikus aláírás során felhasznált tanúsítvány, amelyet egy hitelesítésszolgáltató bocsát ki, nemcsak az aláírót azonosítja (mint például egy személyigazolvány), hanem megjelöli az aláíráshoz kapcsolódó feltételrendszert is. Ezek között a legfontosabbak a következők: a hitelesítésszolgáltató szolgáltatási szabályzata, vagyis az, hogy mit és milyen feltételek mellett biztosít a tanúsítvány kiadója, valamint a felhasználásra vonatkozó korlátozások, például a területi és a kötelezettségvállalás nagysága. Így az elektronikus aláírás használatával lehetőség van arra, hogy egy szerződéskötés esetén ellenőrizhető legyen az, hogy aláírónak van-e joga egy adott értékű szerződést aláírnia, vagy sem?!


Mivel az elektronikus aláírás célja az is, hogy az országhatárokon túl is szerződést kössenek az egymást nem ismerő felek, ez a kötelezettségvállalás is fontos szempont lehet az aláírás alkalmazhatóságát tekintve.


A MÁV Informatika Kft. vezetése bízik abban, hogy a Trust&Sign díjmodelljével is meghatározza a hitelesítési piacot, és hatékonyan segíti a magyarországi elektronikus aláírás gyors elterjedését, valamint az elektronikus kereskedelem továbbfejlesztését.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56

A Green Fox Academy a Sandberg Capitallal folytatja nemzetközi expanzióját

2022. október 26. 11:20