Az Advent fellebbez a BTC-vel kapcsolatos döntés ellen

MTI Sajtóadatbank, 2003. május 15. 11:21
Az amerikai-brit Advent pénzügyi befektető csoport szerdán közölte: fellebbez a bolgár BTC távközlési céggel kapcsolatos privatizációs döntés ellen. A bolgár privatizációs ügynökség felügyelő bizottsága nem járult hozzá, hogy aláírják a pályázat győztesével, az amerikai Viva Ventures holdinggal az adásvételi szerződést a bolgár telefontársaság, a BTC 65 százalékára.
A Viva Ventures, amely az Advent International bécsi székhelyű leánycége, 260 millió eurós vételi ajánlatot tett, továbbá ígéretet arra, hogy a következő öt évben további 700 millió eurót fektet a cégbe. A felügyelő bizottság több eljárási hibára is hivatkozott döntése meghozatalakor, azonban a bolgár kormányfő, Szimeon Szakszkoburggotszki a döntésről nyilatkozva azt emelte ki, hogy a privatizáció révén túl sok munkahely szűnt volna meg. A miniszterelnök kijelentette továbbá: nem engedi, hogy politikai hatások érvényesüljenek a döntés meghozatalakor.

A bolgár privatizációs ügynökség közölte: az okok egyike az is, hogy az ügylettel a BTC részvényeit olyan cégeknek lehetne átjátszani, amelyeket adóparadicsomokban regisztráltak, és ez nincs összhangban a bolgár privatizációs stratégiával.

A felügyelő bizottság egyhangú döntéssel utasította a privatizációs szervezet igazgatótanácsát: tekintse át a lehetőségét annak, hogy a második helyen jelölt török Koc Holding és a Turk Telecom konzorciumával folytassák a tárgyalásokat. A második helyen végzett törökök 235 millió eurós vételi ajánlattal álltak elő, de kevesebb dolgozót akarnak elküldeni. Az Advent azt tervezte, hogy négy év alatt a BTC állományát a jelenlegi 24 800-ról 18 300-ra csökkenti, míg a török konzorcium javaslata az volt, hogy a foglalkoztatottak számát három év alatt 20530-ra mérsékli. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) eközben sürgeti Bulgáriát, hogy a hosszan elhúzódó privatizáció befejezésével biztosítsa arról a külföldi befektetőket: képes eleget tenni ígéreteinek.

A bolgár kormány március óta halogatja a BTC távközlési vállalat és a Bulgartabak dohányipari monopólium eladását is. Kételyek merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy vajon Szófia képes-e a gazdaságszerkezeti változások véghezvitelére. A reformok létfontosságúak az ország hitelképességi megítélésének javítása, illetve a hitelfelvételek szempontjából - mutatott rá az IMF.

Kedden javította a bolgár privatizációkról alkotott képet, hogy az utolsó halasztáskor megígért időpontban mégiscsak döntöttek a DSK bank ugyancsak régóta húzódó magánosítása felől. A DSK-t a magyar OTP Bank veheti meg a bolgár Bankkonszolidációs Társaság döntése alapján. A DSK-ra az osztrák Erste Bank is pályázott.
Kulcsszavak: BTC Advent +céginfo

Minden eddiginél pontosabb vércukormérő magyar fejlesztőktől

Minden eddiginél pontosabb, telemedicinás rendszerrel teljesen kompatibilis vércukormérő készüléket dobott piacra a 100 százalékban magyar, családi tulajdonban lévő 77 Elektronika Kft. Az eNapló telemedicinás felületen a beteg vagy kezelőorvosa beállíthatja, hogy mikor esedékes a következő mérés, melyre az új vércukormérő-rendszer hangjelzéssel figyelmeztet, ösztönözve ezáltal használóját a betegség kontrollálására. Az új okoskészülékhez közel 20 ezer cukorbeteg most térítésmentesen juthat hozzá egy csereprogram keretében. 

2019. november 13. 20:16

Megvannak Magyarország legjobb játékai!

Átadták az Ország Játéka 2019 díjakat, a pályázó gyártók és forgalmazók a nyertes játékokon feltüntethetik a megkülönböztetést jelző logót. Ez egyúttal garancia arra, hogy az adott játék kiemelkedően szerepelt egy országos megméretésben és segíthet a szülőknek már a karácsonyi – boltban vagy webáruházban történő – vásárlásban is. Kiemelkedően sok szavazatot kapott a Castle of Mind fejlesztő táblajáték, amely idén nem csak az internetes szavazók közönségdíjasa, hanem a Játszónap kedvence is lett. 

2019. november 13. 18:56

Még sosem volt ilyen biztonságos a repülés

A statisztikák szerint még soha nem volt ennyire biztonságos a repülés, noha világszinten rekordszámú, négymilliárd utas ült repülőgépre. A vállalati és légi biztosításra specializálódott Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) és a repülésre és űrhajózásra szakosodott Embry-Riddle Aeronautical University közös „Légi közlekedési kockázatok 2020-ban: biztonság és helyzetértékelés” című jelentéses szerint, a halálos kimenetelű baleseteket tekintve még sosem volt ennyire biztonságos időszak a nemzetközi légiközlekedési ágazatban, mint az utóbbi néhány évben.

2019. november 13. 17:43

A Prefixbox 500.000 eurót vont be, hogy új szintre emelje a webáruházak keresőjét

A mesterséges intelligenciára épülő, webáruházak számára készített keresőt fejlesztő budapesti Prefixbox startup bejelentette, hogy 500.000 euró – azaz közel 167 millió forint - kezdeti befektetést szerzett meg az Euroventures kockázati tőkealaptól egy nagyobb méretű tőkebevonás részeként.

2019. november 13. 16:22

Okostelefonok, táblagépek és hasznos kiegészítők a Telenor Black Friday akciójában

November 14-20. között tart a Telenornál a Black Week. Az akció keretében az előfizetők prémium és belépő szintű készülékek, valamint népszerű kiegészítők közül egyaránt választhatnak jelentős kedvezménnyel, bizonyos termékek pedig már 0 forinttól elvihetők.

2019. november 13. 16:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás