A hallgató kérdez, a miniszter válaszol

Számítógép akár ingyen is?

Szalay Dániel, 2003. május 17. 10:01
Az oktatási miniszter a Petőfi rádió Modem idők című műsorának vendégeként azt mondta, hogy az adókedvezményes PC-pályázat élénkítő hatással van a teljes magyar informatikai szektorra. Nemcsak a kedvezményt igénybe venni tudó pedagógusok, diákok és szülők nyernek a Magyar Bálint által „célzott adócsökkentés"-nek nevezett döntéssel, hanem szinte mindenki, aki gépet vásárol a közeljövőben, hiszen a számítástechnikai cégek olyan akciókkal várják a vevőket, amelyeknek bárki részese lehet. Amint Magyar Bálint fogalmazott, a PC-pályázat alapjaiban mozgatta meg a piacot, és máris érzékelhető a további árcsökkenés.
A vevőknek érdemes olyan cégeknél vásárolniuk, ahol a Sulinet Express márkajelzéssel ellátott gépeket, eszközöket kínálják, hiszen ezeken a helyeken a legkorszerűbb berendezéseket lehet megvásárolni a legkedvezőbb konstrukciókban.

Magyar Bálint a Modem idők vendégeként kiemelte azt is, hogy a gépekhez részletfizetéssel, lízing vagy tartós bérlet révén is hozzá lehet jutni. Ezzel kapcsolatosan mindenképpen érdemes tájékozódni a Sulinet Expressz honlapjáról.

A célokkal kapcsolatban az oktatási miniszter elmondta: a programmal úgy tudnak adót csökkenteni, hogy közben a PC-ellátottságon is javítanak, vagyis két legyet ütnek egy csapásra. A tárcavezető emlékeztetett: Nyugat-Európában a családok PC-ellátottsága körülbelül 56 százalékos, míg nálunk mindössze 17 százalékos, tehát a PC-vásárlásra való serkentéssel a digitális szakadék mélységét kívánják csökkenteni.

Magyar Bálint kitért arra is, hogy nem elég a digitális infrastruktúra fejlesztése, a tanárokat is tovább kell képezni, hogy minél többször nyúljanak a digitális tananyagokhoz, vagy akár saját maguk is fejlesszenek ilyen tudásbázisokat. Ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy az évente tanárképzésre fordítható személyenkénti 14 500 forintos keretet körülbelül 10 ezer forinttal toldják meg, hogy minél többen vegyenek részt 20-35 órás informatikai továbbképzésen.

Magyar Bálint ezután hallgatói telefonokra válaszolt. Opuszki László, aki nem mellékesen öt gyermek édesapja, arról érdeklődött, három iskoláskorú gyermeke után háromszor is igénybe veheti-e az adókedvezményt. A válasz az volt, hogy a papa és a mama egyaránt igénybe tudja venni a kedvezményt egy-egy gyermek után, így a család évi kétszer 60 ezer forintot tud leírni (visszaigényelni) az adójából, ha gépeket vásárol.

Kovács István diósdi telefonáló azt kérdezte, hogy másoddiplomás, levelező tagozatos tanulók is igénybe vehetik-e az adókedvezményt. Számukra rossz hír, hogy a kedvezmény a nappali képzésben másoddiplomát szerzőkre nem vonatkozik. A miniszter ugyanakkor kiemelte, hogy a családok közel felét így is nagyon kedvezően érinti a változás, valamint a cégek emiatt beinduló akciói következtében azok is jól járnak, akik esetleg magát az adókedvezményt nem vehetik igénybe, de a program keretében vásárolnak.

Egy betelefonáló pedagógus arra volt kíváncsi, hogy használt gép vásárlása esetén is érvényes-e a kedvezmény. A miniszter ezzel kapcsolatosan azt mondta, hogy a pályázaton akkreditált cégek eszközeire, sőt önálló perifériákra is vonatkozik a lehetőség, amit nyilván lehet használni egy gép korszerűsítésére is, a minisztérium szándéka ugyanakkor az, hogy mindenki a lehető legmagasabb színvonalú, korszerű gépet szerezzen be. Ezzel kapcsolatosan június 2-ától közzéteszik a teljes eszközlistát az Oktatási Minisztérium honlapján.

Szabó Imre tiszafüredi angoltanár két kérdést is feltett. Arra volt kíváncsi, hogy ha az Informatikai Kormánybiztosság számítógép-pályázatán korábban már nyert, igénybe veheti-e az új kedvezményt is. Erre az volt a válasz, hogy igen, mert két független lehetőségről van szó. Az angoltanár megemlítette, hogy ő maga is részt vesz digitális tananyag fejlesztésében, s szeretne ebben együttműködni a minisztériummal. Kérdése arra vonatkozott, hogy van-e erre lehetőség, illetve egészen pontosan mi a módja. A miniszter, valamint Koltai Péter, az Educatio Kht. stúdióban jelen lévő vezetője jó hírrel szolgált: néhány héten belül közzéteszik a digitális tananyag készítésével kapcsolatos pályázati felhívást a minisztérium és a Sulinet honlapján, s kérik is a pedagógusokat, hogy minél többen vegyenek részt a tananyagkészítő pályázaton.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09