Számos kijelzőújdonság a SID 2003-on

Tóth Kristóf, 2003. május 25. 23:34
Az elmúlt napokban Baltimore-ban megrendezett Society for Information Display (SID) 2003 szakkiállításon rendkívül sok új kijelzőt mutattak be a gyártók. A rangos rendezvény látogatói a kiállításon sétálgatva lényegében meg is feledkezhettek arról, hogy a kijelzőpiac legnagyobb bevételi forrása a személyi számítógépes piac, ugyanis a SID 2003-on érdekes módon háttérbe szorultak a PC-s kijelzők, és sokkal inkább a fogyasztói elektronikus képmegjelenítő megoldások voltak fókuszban.
Notebookokhoz, illetve asztali számítógépekhez szánt monitorújdonságokkal csak elvétve lehetett találkozni, ezzel szemben óriási képátlójú LCD (Liquid Crystal Display), PDP (Plasma Display Panel), illetve LCOS (Liquid Crystal on Silicon) technológiájú új generációs televíziókból rengeteget lehetett látni a kiállításon. Ez már csak annak ismeretében is érdekes, hogy miközben a nagyobb méretű TFT LCD-k 46 százalékát hordozható számítógépek, 47 százalékát pedig asztali számítógépek esetében használják fel, addig ugyanezen kijelzőknek csak mintegy két százaléka kerül televíziós készülékekbe. Szakértők szerint a SID 2003 előrevetíti, hogy az új generációs kijelző technológiák hamarosan nagy népszerűségre tesznek majd szert a televíziós piacon.

Az iSuppli piackutató cég szerint 2007-ben már nem kevesebb mint 29 millió, folyadékkristályos kijelzővel szerelt televíziós készüléket fognak eladni, ami rendkívül dinamikus növekedést jelent ahhoz képest, hogy a tavalyi esztendőben még csak mintegy 1,4 millió darab ilyen új generációs televízió került forgalomba. Említésre méltó, hogy az LCD televíziók piacán rövid időn belül sokkal nagyobb nyereségre lehet számítani, mint a notebook, illetve asztali PC kijelzők piacán, így pedig már érthetővé válik, hogy az idei SID kiállításon miért az új generációs TV-k voltak a középpontban.

A Sharp a SID 2003-on mutatta be eddigi legnagyobb, 37 colos képátlóval rendelkező LCD televízióját, mely a cég által kifejlesztett ASV (Advanced Super View) technológiára épül, és 3,15 millió képponttal, valamint mindössze 15 milliszekundumos válaszidővel rendelkezik. Ugyancsak most debütált az LG.Philips eddigi legnagyobb, 52 colos képátlójú LCD televíziója, mely még a Sharp újdonságáénál is jobb, konkrétan 12 milliszekundumos válaszidővel rendelkezik. A végére maradt a csattanó: a Samsung most debütált 54 colos LCD televíziója 6, azaz hat milliszekundumos válaszidővel rendelkezik.
Kulcsszavak: LCD TFT televízió monitor

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány Fehér bot napi rendezvényéről

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány 2019. október 18-án, a Vakok Általános Iskolájának Nádor Termében tartotta a Nemzetközi fehér bot napja alkalmából  szervezett ünnepi rendezvényét. Az alapítvány immár 16 éve adományoz képernyőolvasó és – nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket és digitális diktafonokat vak és gyengénlátó emberek számára. A képernyőolvasó és –nagyító szoftverek hallhatóvá vagy sokszoros felnagyításban láthatóbbá teszik a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógép képernyőjén megjelenő információkat. Ezáltal biztosítják számukra az inkluzív tanulás, munkavégzés és a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.

2019. október 20. 14:17

5 alapfeltétel a sikeres digitális átálláshoz

Hogyan alakítja át a negyedik ipari forradalom és az azt működtető innovatív technológia a vállalkozások ügyfélkapcsolatait és folyamatait? Hol tartanak a hazai vállalatok a digitális átállás folyamatában? Milyen tanulsága van az eddig végrehajtott projekteknek?  A Deloitte szakértői az idei Salesforce Basecamp Budapest rendezvényen egy kerekasztal beszélgetés során ezekben az izgalmas kérdésekben osztották meg gyakorlati tapasztalataikat.

2019. október 20. 13:18

Az új Mate 20 X az ötödik generációs hálózatokon is működni fog

Már Magyarországon is elérhető a Huawei legújabb okostelefonja. A gyártó dupla chipkészlettel szerelte fel a Mate 20 X (5G)-t: a készülék a Huawei 7 nm-es Kirin 980-as lapkája mellett megkapta az ötödik generációs hálózati teljesítményért felelős többmódú Balong 5000-et is. 

2019. október 19. 19:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás