Informatikai vizsgálatok pénzügyi szervezeteknél

MTI Sajtóadatbank, 2003. május 28. 08:46
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) informatikai ellenőrzései során gyakran tapasztalja, hogy a cégek üzleti és informatikai stratégiai tervei hiányoznak, vagy nem épülnek egymásra, az informatikai szervezetek alulméretezettek és a nyilvántartások is hiányosak.
Zsiday-Galgóczy Béla, a PSZÁF Informatika Felügyeleti Főosztály vezetője az ICON Számítástechnikai Rt. és a Network Associates keddi budapesti rendezvényén elmondta: a pénzügyi szervezetek sokat követelnek az informatikusoktól, akiknek a biztonsági követelmények bővülésével egyre nő a felelőssége, ám a vállalatok meglehetősen szűkmarkúak az informatikusok képzésére fordított összeget illetően.

További gyakori negatív tapasztalatként említette a nyilvántartás hiányosságait, aminek következtében sok esetben nehéz bizonyítani az alkalmazott szoftver jogtisztaságát.

Egyre többször fordul elő, hogy éppen a PSZÁF ellenőrzése alatt kezdődik a cégnél átszervezés, vagy a szabályzatok átdolgozása, esetleg az informatikai rendszer cseréje. - Az ilyen jellegű szervezeti átalakítások a vizsgálatok szempontjából nem közömbösek - mondta a szakember, hozzátéve, hogy e lépések hatása éppen ellentétes azzal, mint amit az ellenőrzött cégek néha gondolnak. - Egy átszervezési, átalakítási folyamatban sokkal hamarabb előkerülnek a hiányosságok, könnyebb az informatikai rendszerek hibáit feltárni - mondta.

Pozitív tapasztalatként emelte ki a főosztályvezető, hogy a PSZÁF ellenőrzését a cégek egyre több esetben segítségként fogadják el és a felügyelet javaslatainak egy részét gyorsan megvalósítják.
Kulcsszavak: PSZÁF átszervezés trend

Hamarosan újra pályázható a budapesti 98,0 MHz körzeti rádiófrekvencia

Hír-, közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására összesen 127 millió forintot nyertek el helyi és körzeti televíziók a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának legutóbbi ülésén hozott döntése szerint. A grémium elfogadta egy zalaegerszegi, egy mosonmagyaróvári és egy nyíregyházi frekvenciapályázat felhívásainak tervezetét és felkérte az NMHH-t a Budapest 98,0 MHz körzeti rádiós lehetőség frekvenciatervének kidolgozására. A testület bírságot rótt ki egy szombathelyi rádióra, szerződéses vállalásainak mulasztása miatt, valamint egy répcei televízióra engedély nélküli hálózatba kapcsolódásért.

2020. szeptember 21. 16:05

Cok Free MP3 Recorder 5.41

A Cok Free MP3 Recorder egy ingyenes program, amely mikrofonról vagy hangkártyáról történő hangfelvételre szolgál (személyes, nem kereskedelmi célú használatra). Beállíthatjuk, hogy csak mikrofonról vagy csak hangkártyáról rögzítsen hangot. Azt is beállíthatjuk, hogy mind a bemeneti, mind a kimeneti hangot rögzítse. A bemeneti és kimeneti hangot különböző csatornákon is elmenthetjük.

2020. szeptember 21. 15:47

GoldBug Instant Messenger 5.1

A GoldBug Instant Messenger egy megbízható üzenetkezelő platform, amely különböző, erős titkosítási algoritmusokat alkalmaz annak érdekében, hogy magánbeszélgetéseinket biztonságban tudhassuk.

2020. szeptember 21. 15:31

Tanuláshoz, munkához és játékhoz kifejlesztett Philips E Line monitorok

Az MMD bemutatja az E Line gaming monitorokat, egy olyan felhasználók számára kifejlesztett új sorozatot, akiknek a tanuláshoz, a munkához és a játékhoz a legjobb funkciókra, dizájnra és teljesítményre van szükségük.

2020. szeptember 21. 15:08

Okos gabonaszondát fejlesztett egy magyar startup

A világon egyedülálló okos gabonaszondát dobott piacra egy magyar fejlesztőkből álló startup. A síktárolókban bekövetkező nedvesedéssel a kezdetek kezdete óta küzdenek a gazdák, de a GrainMonitor olyan automatizált megoldást kínál a problémára, ami néhány éve még elképzelhetetlen volt. A technológia alkalmazását agrármérnökök javaslatai alapján dolgozták ki, egyik legnagyobb előnye pedig az, hogy a szondák három-négy éves akkumulátoridővel rendelkeznek, ez idő alatt még csak tölteni sem kell azokat.

2020. szeptember 21. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás