Útban a fájlcsere hálózatok új generációja

Az új szoftverek még a Napster sikerét is felülmúlhatják

Tóth Kristóf, 2003. május 28. 11:09
[smallimage 1 left]A következő generációs fájlcsere hálózatok, illetve fájlcsere szoftverek népszerűsége rendkívül gyorsan nő, és a megoldások hamarosan megelőzik a jelenleg legelterjedtebb hálózatokat.
A jelek szerint a lemezkiadók és filmstúdiók továbbra sem lélegezhetnek fel, mivel a közelmúltban olyan fájlcsere-szoftverek jelentek meg, amelyek még hatékonyabbá, gyorsabbá, és egyszerűbbé teszik a különböző fájlok terjesztését.

Az olyan, új generációs megoldások, mint az eDonkey és a BitTorrent kifejezetten a nagyméretű fájlok, mint például a különböző filmek letöltését könnyítik meg a felhasználók számára. Ezek a szoftverek valójában már évek óta fejlesztés alatt állnak, de csak a közelmúltban érték el azt a szintet, hogy jelentős szerepet töltsenek be a fájlcsere világában.

Egyes szakértők szerint ezek az új szoftverek a közeljövőben még a Napster egykori sikerét is felülmúlhatják. "A felhasználók szüntelenül töltik le a különféle fájlokat" - mondta Mark Ishikawa, a BayTSP vezérigazgatója. A kaliforniai BayTSP a lemezkiadók és filmstúdiók megbízásából folyamatosan figyelemmel kíséri a P2P hálózatokon folyó fájlcserét.

"Az eDonkey lassan megelőzi a Gnutella-t, és hamarosan a FastTrack-et is lehagyja" - mondta Ishikawa.

Ennek ellenére a KaZaA, a Grokster, és a Morpheus népszerűsége is töretlen. A KaZaA például éppen a napokban döntötte meg az ingyenes szoftverek letöltési világrekordját, megelőzve a 229 millió letöltést regisztráló ICQ-t.

Az eDonkey, amely elsősorban Jed McCaleb New York-i programozó munkájának gyümölcse, két jelentős újítást vezet be. Az egyik a "hash" azonosító, amely egy adott fájlt azonosít a hálózaton. Amikor a felhasználó rákeres egy adott fájlra, a "hash" egy indexként funkcionál, és megmutatja, hogy a fájl mely számítógépeken található meg. Mindez a jelenlegi megoldásoknál jóval hatékonyabb keresést tesz lehetővé.

A másik nagyobb horderejű újítás, hogy a rendszer a nagyméretű fájlokat darabokra tördeli, és részenként továbbítja. A módszer lehetővé teszi, hogy a felhasználó egyetlen darab letöltését követően máris elérést biztosítson a fájl adott darabjára más felhasználóknak.

Az eDonkey szoftver különböző verzióit ezidáig mintegy 50 millió alkalommal töltötték le a felhasználók. A szoftvert McCaleb szerint mintegy 8 millióan használják.

Ahol jelen és jövő találkozik

Októberben második alkalommal szervezi meg a hazai járműipar egyik kiemelkedő eseményét, a TECHTOGETHER+-t az autopro.hu csapata, ahol jelen és jövő találkozik. A rendezvény keretében megtartott járműipari konferencián hazánk meghatározó iparvállalatainak top menedzserei adnak elő, az innovatív ipari trendekre fókuszáló szakmai találkozón pedig az itthon tevékenykedő kulcsszereplőkkel találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvény harmadik pillérjeként hazánk legtehetségesebb egyetemistái mérik össze tudásukat a mérnökhallgatói verseny keretében. 

2023. szeptember 29. 17:20

A Széchenyi István Egyetem debütált a Times Higher Education világranglistáján is

Története során először került fel az egyik legnagyobb presztízsű világranglistára a győri Széchenyi István Egyetem, ami azt jelenti, hogy a világ egyetemeinek legjobb öt százalékába tartozik. Az eredmény óriási siker, a Times Higher Education rangsorának készítői ugyanis a felsőoktatási intézmények tudományos teljesítményét a legszigorúbb sztenderdek alapján mérik.

2023. szeptember 29. 15:49

E-kereskedelmi útmutató: Hogyan növelhetjük a konverziót és az eladásokat az üzenetküldő alkalmazásokkal?

Bár az üzenetküldést általában hétköznapi, kötetlen beszélgetésekhez társítják, mára a marketing és a kereskedelem szempontjából is nagyszerű csatornává vált.

2023. szeptember 29. 14:21

Tiltólistás időrabló vagy egyre inkább hasznos edukációs eszköz a platform?

A TikTok népszerűsége az oldal 2017-es indulása óta töretlen. Egy friss felmérés szerint a 4 és 18 év közötti gyerekek naponta átlagosan 91 percet töltenek el rajta. A tiktokozó diákok több, mint 60%-a szerint a rövid videók segítenek a tanulásban és a házi feladat elkészítésében is, tehát edukációs céllal is pörgetik a feed-et, nem csak a szórakozás miatt.

2023. szeptember 29. 12:53

Új típusú uniós digitális jelentés

Bár Magyarország nagyot lépett előre az 5G lefedettséget és a digitális közszolgáltatások elérhetőségét tekintve, és uniós átlag felett teljesít a gigabites otthoni internetkapcsolatok lefedettsége vagy éppen az egészségügyi adatok online hozzáférhetősége terén, továbbra is jelentős lemaradással küzd számos olyan területen – a társadalom digitális készségei, vállalkozások és főként a kisvállalkozások digitális felkészültsége kérdésében –, amelyek elengedhetetlenek egy versenyképes gazdaság működéséhez. 

2023. szeptember 29. 11:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59