Szelektív a hulladékgyűjtés a Xeroxnál

forrás Prim Online, 2003. május 29. 21:00
2003 áprilisától a Xerox Magyarország Kft. irodáiban bevezették a szelektív hulladékgyűjtést. Ezzel a lépéssel a vállalat csatlakozott a Xerox Inc. által meghirdetett zöld programhoz, melynek célja a környezet megóvása, a környezetbarát munkahely megteremtése, valamint a természeti erőforrások védelme a hosszú távú vállalati stratégia részeként.
A Xerox Corporation vállalati politikájában, kutatás-fejlesztési tevékenysége során eddig is központi szerepet játszott a környezettudatosság, amely magában foglalja az új környezetvédelmi technológiák és újítások bevezetését, a felhasznált papír újrafeldolgozását, a festékkazetták gyűjtését és újrafelhasználását. Idén tavasszal a magyar leányvállalatnál is bevezették a szelektív hulladékgyűjtést.

„A Xerox szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy minden felelősen gondolkodó nagyvállalatnak kötelessége, hogy képességei szerint óvja környezetét, és példát mutasson a társadalom és munkavállalók számára egyaránt" - véli Ablonczy Balázs, a Xerox Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A Xerox Magyarország Kft. Szépvölgyi úti irodájában 1100 négyzetméteren több mint 90 főt foglalkoztat. A multinacionális cégekhez hasonlóan a Xerox havonta óriási mennyiségű papírt, műanyag- és fémhulladékot, festékkazettát stb. halmoz fel, melyeket ezután külön konténerekben gyűjtenek, s háromhetente elszállítják. Mindezzel havi 3-600 kilogramm papírt (70%-a irodai, 30%-a járulékos papír hulladék), 1.5m3 PET palackot, 60 kg üveghulladékot és 1 m3 alumíniumdobozt juttatnak közvetlenül az újrafeldolgozás helyére. A program hatékony megvalósítását a cég valamennyi dolgozója támogatja, ezért az a gyakorlatban is sikeresen működik.

A Xerox Magyarország Kft. szelektív hulladékgyűjtési akciója a következő tevékenységeket foglalja magában:

1. Papírgyűjtőket helyeztek el az asztalok, a nyomtatók és a faxok mellett, hogy a kidobásra szánt szemetet újrahasznosítás végett összegyűjtsék.

2. Extra papírgyűjtőket tettek minden olyan helyiségbe, ahol nagyobb mennyiségű papírt használnak a dolgozók.

3. PET palack- és üveggyűjtő edényt, valamint alumíniumprést helyeztek a konyhába, hogy a mesterséges hulladékokat környezetbarátabb formában tárolhassák.

4. A nem szükséges és megsemmisítésre váró CD-ket és floppykat a recepción található dobozba gyűjtik.

5. A lemerült elemek és akkumulátorok szintén a recepción várnak az újrafeldolgozásra.

A Xerox Inc. hét pontban foglalta össze azokat a lehetőségeket, melyekkel a munkahelyeket még környezetbarátabbá lehet tenni:

1. Használjuk a papírt gazdaságosan

Ha a papír mindkét oldalára nyomtatunk, akkor ezzel megelőzhetjük a pazarlást, és energiát is spórolunk. Az USA Környezetvédelmi Hivatala szerint tízszer annyi energiába kerül egy papírlapot előállítani, mint egy másikat nyomtatni vagy másolni.

2. Használjuk fel újra a papírt, illetve az irodában újrahasznosított papír legyen

Könnyen össze lehet gyűjteni a használt papírokat újrahasznosítás vagy jegyzetfüzetként való alkalmazás céljából. A Xerox ezen felül olyan papírok használatát javasolja, amely klórmentes eljárással készül.

3. Érjük el az „Energy Star" minősítést

A fejlettebb berendezések több energiát tudnak megtakarítani. A Xerox „Energy Star" minősítésű termékei a felhasználók számára 2001-ben megközelítőleg 1 000 000 megawatt óra energiát takarítottak meg.

4. Cseréljük ki az egyfunkciós irodai gépeket multifunkciós rendszerekre

Egy irodai másoló, két nyomtató és egy faxgép évente 1070 kilowatt óra energiát használ. Ezzel szemben egy mindezen funkciókat ellátó berendezés csupán 800 kilowatt órát használ el évente. Az energiatakarékosság megduplázható, ha Energy Star minősítésű terméket használunk.

5. Használjuk fel újra a nyomtató- és másolópatronokat, valamint az üreseket gyűjtsük össze újrahasznosítás végett

2001-ben a Xerox felhasználók több mint 7 000 000 patront küldtek vissza újrahasznosításra, és ezzel 16 000 000 fontnyi anyagot takarítottak meg.

6. Olyan irodai berendezést keressünk, amely újragyártott részekből áll

A Xerox az első között használt újrahasznosított alkatrészekből álló nyomtatókat és másolókat a gyakorlatban. Ez 2001-ben 149 milliós megtakarítást jelentett, amely összesen 500 000 megawatt óra energiamegtakarítással járt együtt. Ez akkora energiamennyiségnek felel meg, amelyet több mint 380 000 amerikai otthon használ világításra egy év alatt. 1991 óta a Xerox 2 millió gép esetében szerzett be újrahasznosított berendezéseket.

7. Használjunk nyomtatható file-, illetve nyomtatható e-mail formátumot

Ezen formátumok ugyanis segítenek feleslegessé tenni a papírt, így minimalizálják a lég- és talajszennyezés mértékét is.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59