IBM programozói bajnokság: eredményhirdetés

forrás Prim Online, 2003. június 5. 18:02
Az IBM Magyarországi Kft. szoftvercsoportja programozási bajnokságot hirdetett a magyarországi egyetemek, főiskolák diákjai számára. A 48 órás, háromfős csapatok közt zajló versenyre a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Karán került sor, 2003. április 25-27. között.
A cég hagyományt szándékozik teremteni e kezdeményezéssel, s a programozó bajnokságot minden évben megrendezi. A következő évi versenyre 2004. április 23-25. között kerül sor, amelynek kiírása a mostani eredményhirdetést követő 30 nap elteltével jelenik meg. A későbbiekben európai és világverseny szervezését is tervezik.

Az IBM célja volt a verseny meghirdetésével, hogy támogassa a nonprofit szervezeteket, egyelőre a felsőoktatás diákjait, amely később kiegészül a középfokú oktatás résztvevőivel, együttműködjön a csapatokat felkészítő tanárokkal, erősítse kapcsolatait az oktatási intézményekkel és a hazai fejlesztőkkel a nonprofit szervezetek által fel nem használt programok, forráskódok, dokumentációk szabad letöltésének lehetőségével. A verseny két korcsoportban folyt. A legfeljebb harmadéves egyetemi vagy főiskolai hallgatók első, a többiek a második csoportba kerültek. A cég és a támogató cégek nem titkolták azt sem, hogy saját szakmai utánpótlásukat is megtalálhatják az indulók között. Idén a kiválasztott terület az EU-csatlakozás fontos láncszeme, a környezet- és természetvédelem, a programozási feladatokat e tevékenységekben érintett szervezetek, a WWF Magyarország és a Természetvédelmi Hivatal (TH) állították össze a későbbi felhasználás reményében.

A WWF a világ legnagyobb nemzetközi, nem kormányzati természetvédelmi szervezete, amelynek főbb célkitűzései az élővilág sokféleségének megőrzése, az erőforrások fenntartható módon történő hasznosítása és a környezetszennyezések megszüntetése. A WWF Magyarország természetvédelmi programjai között szerepel a hód magyarországi visszatelepítése és a mocsári teknős védelme. A verseny kapcsán ezt a két fajt választotta ki. A feladat kiírásának legfontosabb szempontjai közé tartozott a mocsári teknősökkel és a hódokkal kapcsolatos információk adatbázisban tárolása és a tárolt adatok, információk interneten való megjelenítése. A programot úgy kellett elkészíteni, hogy a későbbiekben az ily módon lekezelt fajok száma növekedhet, tehát a programot fel kellett készíteni a bővítés lehetőségére is.

A Természetvédelmi Hivatal választása a védett, fokozottan védett madárfajok nyilvántartására esett. A hazai jogszabályoknak megfelelően, valamint az EU természetvédelmi direktíváihoz (madárvédelmi direktíva) kapcsolódóan szeretné a Természetvédelmi Hivatal a fokozottan védett és a telepesen fészkelő (ezért nagyobb veszélyeztetettségnek kitett) fajok állományát országosan felmérni, nyomon követni. A felmérést a nemzeti park-igazgatóságok szakemberei papír alapú űrlapokon gyűjtötték idáig. Ez nehézkes megoldás, mivel az országos összesítések elkészítése szinte lehetetlen, valamint a térinformatikai feldolgozás számára ismételten rögzíteni kell az adatokat. Térinformatikai megoldásban azért gondolkodott a hivatal, mivel így térképen, akár fajonkénti bontásban ábrázolt országos áttekintést tudnának készíteni. Ez jelentős mértékben segítené a minisztérium munkatársainak döntés-előkészítői feladatát, illetve a nemzeti parkok szakmai munkáját. A cél egy olyan adatbázis elkészítése volt, melynek adatbázisoldala alkalmas az adatfelvitelre, lekérdezések elkészítésére, időbeni változások nyomon követésére és riport nyomtatására egyaránt.

A versenyen a SuSE V8.1 operációs rendszer, az IBM DB2 UDB 8.1 adatbázis-kezelő, WebSphere Application Server V5 és WebSphere Studio Application Developer V5, továbbá Java fejlesztői környezet volt használható.

A díjazottak SuSE Linux operációs rendszert és IBM szoftvereket kapnak, az első helyezettek személyi számítógépet is nyernek. A versenyzőkön kívül a szakértők - akik a verseny során hivatalosan segíthettek a versenyzőknek -, a felkészítő tanárok és a kiemelt támogatók is díjazásban részesülnek. Az első három díjazottat felkészítő tanárok, valamint a kiemelt szakmai támogatók egyéves IBM ösztöndíjban részesülnek.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A VOLTra készül Sopron

A hagyományok szerint július 1-től a VOLT színeibe öltözik Sopron elsőszámú jelképe, a Tűztorony. Ez az a nap ugyanis, amikor az eredeti tervek szerint 28. alkalommal indult volna el a város másik jelképének számító esemény, a Telekom VOLT Fesztivál. Az idei VOLT elmarad ugyan, július 4-re azonban egy nagyszabású filmbemutatóval készülnek a szervezők. A “Lesz VOLT” című alkotást szombat este Sopronban és Budapesten szabadtéren vetítik, vasárnbap pedig országos TV-premierként az M2-Petőfi TV tűzi műsorára.

2020. június 29. 15:50

Kutatás: mire vágynak a magyarok az ágyban

Az, hogy mi számít normálisnak a szexuális fétisek közül vagy hogy mennyi az ideális életkor a szüzesség elvesztésére, a szakembereket és a társadalmat is megosztja. Évről-évre születnek a témával foglalkozó felmérések, tudományos kutatások, leggyakrabban azonban kénytelenek vagyunk beérni nemzetközi adatokkal. Ezúttal azonban a legnagyobb hazai szexpartner kereső weboldal, a Szexrandi.hu készített egy nagy országos felmérést, melyen közel 1400-an vettek részt és amin keresztül beláthatunk most a többiek fejébe: azaz ki, mire izgul, ha szexről van szó. Gondolta volna például, hogy a szexpartnert kereső nők egyharmada biszexuális és a férfiaknál is 10% ez az arány? 

2020. június 9. 23:32

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás