A szoftverfejlesztési szerződések jogi háttere

Jogi háttér, buktatók

forrás Prim Online, 2003. július 16. 11:53
A hazai sajtóban rendszeresen felbukkannak azok a vélemények, amelyek a szoftverekre vonatkozó szavatossági jogokkal, pontosabban azok hiányával kapcsolatos „igazságtalanságokat" taglalják. A fejlesztők és a gyártók nyilvánvaló okokból nem cáfolnak, a jogásztársadalom meg talán még a recessziós időkben is túlontúl elfoglalt ahhoz, hogy érdemben reagáljon a nem egyszer laikus felvetésekre. A következő néhány sorban megpróbáltuk a teljesség igénye nélkül összefoglalni azokat a legfontosabb szavatossági jogokat, amelyek a megrendelőt illetik meg az egyedi szoftverfejlesztésekkel kapcsolatban létrejött jogviszonyban, és nagyon röviden kitérünk a szoftverfejlesztési szerződések legfontosabb jogi buktatóira is.
Az egyedi fejlesztésű szoftver átvételétől számított négy hónapon belül a megrendelőnek jogában áll a terméket visszaadnia a fejlesztőnek kijavítás céljából. A kijavítás és az ismételt átadás után a négy hónapos határidő újra kezdődik, egészen addig, amíg a megrendelő a szoftver elfogadásáról nem nyilatkozik, vagy a négy hónap visszaadás nélkül le nem jár. Azt azonban a fejlesztési szerződésben pontosan rögzíteni kell, hogy a felek mit értenek visszaadás alatt (pl. ezalatt használhatja-e a programot a megrendelő).

A szerződés szerkezetének a fejlesztési folyamat fázisait kell követnie, ami végső soron azt jelenti, hogy az a szoftvermérnök által meghatározott folyamatmodellekhez igazodik (ha az adott fejlesztés esetében léteznek ilyenek). A leggyakoribb a vízesésmodell, amelyben az egyes fejlesztési fázisok sorban követik egymást, és közöttük viszonylag korlátozott a visszacsatolás.

Bár ahány szerződés és szoftvermérnök, az egyes fázisoknak annyiféle elnevezésük létezik, a következő sor jól mutatja a közöttük lévő különbségeket: 1.) követelménymeghatározás, 2.) rendszer- és szoftverdesign, 3.) kódolás (implementálás) és modultesztelés, 4.) integráció és rendszertesztelés, 5) karbantartás/hibajavítás.

A szoftverfejlesztési szerződésben az alábbi elemekre érdemes odafigyelni:

a.) Fejlesztői késedelem esetén fizetendő kötbér kiszámítási módja kapcsán miként szűrhető ki a megrendelő által okozott késedelem? Többfázisú szoftverfejlesztés esetén az egyes fázisoknál felmerült késéseket vagy csak a végső határidő be nem tartását szankcionáljuk-e?

b.) Milyen feltételek mellett használhatja a szoftvert a megrendelő (ki jogosult rá, és kizárólagosan használhatja-e), illetve halasztott fizetés esetén visszavonhatja-e a fejlesztő a felhasználási engedélyt, ha a megrendelő jelentősen késik?

c.) Esetleges versenykorlátozások: például kinek készíthet a fejlesztő hasonló szoftvert meghatározott időtartamon belül?

Dr. Ormós Zoltán, Ormós Ügyvédi Iroda
Kulcsszavak: jog

Business Online ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone nemzetközi kutatást publikált a vállalkozások jövőjéről

11 országban, összesen több mint 2500 különböző típusú és méretű vállalkozás bevonásával vizsgálta a jövőre felkészült vállalkozások jellemzőit – többek között ellenálló- és alkalmazkodóképességüket – a London School of Economics (LSE) kutatóintézet a Vodafone megbízásából. A kutatás rámutatott: világszerte emelkedik az ún. „jövőre felkészült” (Fit For The Future – FFTF) vállalkozások száma. Ezek a vállalkozások hatékonyabban kezelik a jövő kihívásait, jobban helytállnak a fokozott versenyhelyzetben, nyitottak a digitális megoldásokra, fontos számukra a fenntartható működés, továbbá időben lekövetik a változó munkavállalói elvárásokat, valamint a növekvő és egyre szélesebb fogyasztói igényeket. 

2021. december 4. 17:50

Egy telefonhívás is átírhat nehéz sorsokat

Minden második magyar szokott adományozni és önkénteskedni is, legszívesebben pedig az állatmenhelyeket segítik – derült ki a Telenor reprezentatív, magyarországi adományozási kedvről készült kutatásából. A gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeket csak 18% jelölte meg az általa leginkább támogatott célcsoportok között, pedig hazánkban közel 25 000 gyermek és fiatal él a családjából kiemelve. Az ő életükben még nagyobb a jelentősége a stabil, biztonságot adó emberi kapcsolatoknak. Erre hívja fel a figyelmet a Telenor idén karácsonykor A kis gyufaárus lány megrázó történetével, amelyhez Dragomán György új befejezést írt, az olvasók pedig hozzájárulhatnak a gyermekotthonban élő gyerekek támogatásához.

2021. december 4. 16:29

Megindultak a magyar cégek a napelemekért

A tavalyi évhez képest három-négyszeresére drágult az elektromos energia tőzsdei ára. A lakosság által fizetendő díjak a hatósági árnak köszönhetően egyelőre nem emelkedtek, de a cégek már egyértelműen érzik az elszálló árak következményeit. A drágulás ellensúlyozására kézenfekvő megoldás a napelemek telepítése, amit az elmúlt időszakban a hazai vállalkozások körében megélénkülő érdeklődés is alátámaszt.

2021. december 4. 15:41

Teams Essentials: egyszerűen használható kollaborációs platform kisvállalkozásoknak

Decembertől már elérhető lesz az új Microsoft alkalmazás, a Teams Essentials. A működtetéséhez még csak Office csomagra sem lesz szükség és egy Microsoft Accounton keresztül megvásárolható lesz. Az alkalmazás a Teams legfontosabb funkciót kínálja különösen kedvező áron a néhány főt, legfeljebb 50 embert foglalkoztató kisvállalkozásoknak. A Microsoft egy egyszerűen használható kommunikációs és kollaborációs eszközt ad ezzel a kkv-k kezébe.

2021. december 4. 13:47

Mi történt 2021-ben az IT munkaerőpiacon?

Folyamatosan nőtt a kereslet az IT szakemberek iránt, a remote munkavégzés természetessé vált, a legnépszerűbb programozási nyelvek pedig továbbra is a Java, Javascript, C/C++, C#. Egyre több vállalat keres Python fejlesztőket, de a DevOps mérnök és a Full-Stack pozíció is felértékelődött, a kereslettel párhuzamosan pedig a bérekben is fellendülés figyelhető meg. Íme, a Bluebird legfrissebb IT munkaerőpiaci körképe - mi történt 2021-ben?

2021. december 4. 13:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59