A hackerek szexoldalakat működtetnek a felhasználók PC-in

Tóth Kristóf, 2003. július 12. 10:02
[smallimage 1 left] Több mint ezer gyanútlan internetező számítógépét használják a hackerek világszerte szexoldalak működtetésére, állítják egyes számítógépes biztonsági szakértők.
A feltört számítógépek, amelyekre általában nagysebességű internethozzáférésük miatt esik a hackerek választása, olyan szoftvert tartalmaznak, amely lehetővé teszi az - általában pornográf tartalmú - weboldalak működtetését a rendszerről a felhasználó tudta nélkül.

Amennyiben a számítógép felhasználója nem rendelkezik komoly számítástechnikai ismeretekkel, a weboldal működése szinte bizonyosan észrevétlen marad számára. Maga a weboldalt működtető szoftver észrevétlenül végzi feladatát, és nem akadályozza a számítógép rendeltetésszerű használatát.

A szexoldalt működtető hackerek mindig több - mit sem sejtő - felhasználó számítógépét használják a rendszer működtetésére, amelyből minden egyes gép felváltva, néhány percig működik a weboldal aktív kiszolgálójaként. A feltört gépeket emellett gyakran spam e-mailek küldésére is felhasználják a hackerek.

"Ebben az esetben egyes felhasználók úgy vesznek részt a pornóüzletben, hogy nem is tudnak róla" - mondta Richard M. Smith, egy független számítógépes szakértő, aki a közelmúltban felfedezte a jelenséget. Smith szerint a feltört számítógépekről küldött kéretlen reklám e-mailek (spam-ek) alapján leginkább orosz hackerekre lehet gyanakodni.

A megoldással a hackerek nem csak titokban tudják tartani személyazonosságukat, de még az ilyen jellegű weboldalakat általában üldöző szolgáltatók elől is könnyen el tudnak bújni.

Mivel az előtérbe helyezett számítógépek elrejtik a szerverként használt PC-ket, a szolgáltatók nem tudják azonosítani azt a számítógépet, amelyet le kellene állítaniuk, mondta Smith. Ezt a rendszert rendkívül leleményes és intelligens hackerek fejlesztették ki, tette hozzá a szakértő.

Egyes elemzők szerint a jelenség elsősorban nem azért kelthet aggodalmat, ami jelenleg folyik rajta, hanem amire a jövőben fel lehet majd használni az efféle megoldásokat. A rendszer könnyűszerrel felhasználható ugyanis nagymennyiségű spamek, illetve vírusok terjesztésére, online csalásokhoz, titkos adatok megszerzéséhez, gyermekpornó hálózatok működtetéséhez, és internetes támadások végrehajtásához.
Kulcsszavak: spam szex hacker

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A világ vezető kiberbiztonsági jamboree-ja

A héten rendezték meg az RSA 2018-at San Franciscoban, és bizony az esemény egyetlen napján sem volt megállása szegény hackereknek,  reggel 7-től este 10-ig egymást érték az események. A pergő stílusú konferencia minden évben 50 ezer (vagy annál is több) szakembert jutalmaz meg óriási tudassál és olyan személyes kapcsolatokkal, amiket nem lehet online megszerezni. 

2018. április 22. 10:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink


A SmugMug felvásárolja a Flickr-t

2018. április 21. 16:26

Elsőként Magyarországon - korlátlan nemzetközi hívások EU-s számokra a Vodafone-nál

2018. április 11. 15:03

Több mint 15 százalékkal nőtt a Huawei bevétele 2017-ben

2018. április 5. 11:10

A webáruházak körében az online marketing az abszolút győztes

2018. március 7. 10:51
cloudappsportal.com