A hackerek szexoldalakat működtetnek a felhasználók PC-in

Tóth Kristóf, 2003. július 12. 10:02
[smallimage 1 left] Több mint ezer gyanútlan internetező számítógépét használják a hackerek világszerte szexoldalak működtetésére, állítják egyes számítógépes biztonsági szakértők.
A feltört számítógépek, amelyekre általában nagysebességű internethozzáférésük miatt esik a hackerek választása, olyan szoftvert tartalmaznak, amely lehetővé teszi az - általában pornográf tartalmú - weboldalak működtetését a rendszerről a felhasználó tudta nélkül.

Amennyiben a számítógép felhasználója nem rendelkezik komoly számítástechnikai ismeretekkel, a weboldal működése szinte bizonyosan észrevétlen marad számára. Maga a weboldalt működtető szoftver észrevétlenül végzi feladatát, és nem akadályozza a számítógép rendeltetésszerű használatát.

A szexoldalt működtető hackerek mindig több - mit sem sejtő - felhasználó számítógépét használják a rendszer működtetésére, amelyből minden egyes gép felváltva, néhány percig működik a weboldal aktív kiszolgálójaként. A feltört gépeket emellett gyakran spam e-mailek küldésére is felhasználják a hackerek.

"Ebben az esetben egyes felhasználók úgy vesznek részt a pornóüzletben, hogy nem is tudnak róla" - mondta Richard M. Smith, egy független számítógépes szakértő, aki a közelmúltban felfedezte a jelenséget. Smith szerint a feltört számítógépekről küldött kéretlen reklám e-mailek (spam-ek) alapján leginkább orosz hackerekre lehet gyanakodni.

A megoldással a hackerek nem csak titokban tudják tartani személyazonosságukat, de még az ilyen jellegű weboldalakat általában üldöző szolgáltatók elől is könnyen el tudnak bújni.

Mivel az előtérbe helyezett számítógépek elrejtik a szerverként használt PC-ket, a szolgáltatók nem tudják azonosítani azt a számítógépet, amelyet le kellene állítaniuk, mondta Smith. Ezt a rendszert rendkívül leleményes és intelligens hackerek fejlesztették ki, tette hozzá a szakértő.

Egyes elemzők szerint a jelenség elsősorban nem azért kelthet aggodalmat, ami jelenleg folyik rajta, hanem amire a jövőben fel lehet majd használni az efféle megoldásokat. A rendszer könnyűszerrel felhasználható ugyanis nagymennyiségű spamek, illetve vírusok terjesztésére, online csalásokhoz, titkos adatok megszerzéséhez, gyermekpornó hálózatok működtetéséhez, és internetes támadások végrehajtásához.
Kulcsszavak: spam szex hacker

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50