4 év börtönt kapott az orosz hacker

Tóth Kristóf, 2003. július 27. 22:36
Négy év börtönbüntetést kapott az Egyesült Államokban az az orosz hacker, aki egy online csalással, valamint zsarolással foglalkozó hálózatot működtetett, áldozatai között pedig számos pénzügyi- valamint internetszolgáltató volt.
Aleksey V. Ivanovot tettestársával együtt az Egyesült Államokban fogta el az FBI még 2000-ben, miután a nyomozóiroda egy hamis állásajánlattal odacsalta őket. Ivanov és társa számos amerikai bank, valamint elektronikus kereskedelmi társaság számítógépes rendszerét törte fel, majd jókora összeget követelt a társaságok jó hírnevét veszélyeztető betörési esetek titokban tartásáért. A 23 éves Ivanovot csütörtökön ítélte el az amerikai bíróság.

Az orosz hacker a tavalyi évben bűnösnek vallotta magát számítógépes betörés, összeesküvés, számítógépes csalás, bankkártya-csalás, elektronikus csalás, és zsarolás vádjában. Cinkostársa, Vasiliy Gorshkov három év börtönbüntetést kapott hasonló vádak alapján. Az amerikai bíróság szerint Ivanov mintegy 25 millió dollár kárt okozott áldozatainak, és egy átfogó internetes bűnszövetkezetet vezetett.

A károsultak között olyan cégek találhatók, mint például a Speakeasy, Goodnews Internet Service, és VPM Internet Services internetszolgáltatók, a pénzügyi tranzakciókkal foglalkozó Online Information Bureau, a hardvergyártó Sterling Microsystems, és a Nara Bank.

A két orosz hacker számára 2000 novemberében az Invita Computer Security ajánlott jól fizető számítógépes biztonsági szakértői állást az Egyesült Államokban. A valóságban nem is létező társaság állásajánlata azonban csak egy trükk volt, az FBI pedig már a repülőtéren letartóztatta a Ivanovot és Gorshkovot.
Kulcsszavak: hacker security jog

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Bekerülhet-e a hétköznapi életünkbe a robotika?

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 12:01

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Az LG 2024-es OLED evo termékei is bizonyítják a vállalat elkötelezettségét a fenntarthatóság mellett

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 09:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50