4 év börtönt kapott az orosz hacker

Tóth Kristóf, 2003. július 27. 22:36
Négy év börtönbüntetést kapott az Egyesült Államokban az az orosz hacker, aki egy online csalással, valamint zsarolással foglalkozó hálózatot működtetett, áldozatai között pedig számos pénzügyi- valamint internetszolgáltató volt.
Aleksey V. Ivanovot tettestársával együtt az Egyesült Államokban fogta el az FBI még 2000-ben, miután a nyomozóiroda egy hamis állásajánlattal odacsalta őket. Ivanov és társa számos amerikai bank, valamint elektronikus kereskedelmi társaság számítógépes rendszerét törte fel, majd jókora összeget követelt a társaságok jó hírnevét veszélyeztető betörési esetek titokban tartásáért. A 23 éves Ivanovot csütörtökön ítélte el az amerikai bíróság.

Az orosz hacker a tavalyi évben bűnösnek vallotta magát számítógépes betörés, összeesküvés, számítógépes csalás, bankkártya-csalás, elektronikus csalás, és zsarolás vádjában. Cinkostársa, Vasiliy Gorshkov három év börtönbüntetést kapott hasonló vádak alapján. Az amerikai bíróság szerint Ivanov mintegy 25 millió dollár kárt okozott áldozatainak, és egy átfogó internetes bűnszövetkezetet vezetett.

A károsultak között olyan cégek találhatók, mint például a Speakeasy, Goodnews Internet Service, és VPM Internet Services internetszolgáltatók, a pénzügyi tranzakciókkal foglalkozó Online Information Bureau, a hardvergyártó Sterling Microsystems, és a Nara Bank.

A két orosz hacker számára 2000 novemberében az Invita Computer Security ajánlott jól fizető számítógépes biztonsági szakértői állást az Egyesült Államokban. A valóságban nem is létező társaság állásajánlata azonban csak egy trükk volt, az FBI pedig már a repülőtéren letartóztatta a Ivanovot és Gorshkovot.
Kulcsszavak: hacker security jog

A Continental hatékony hajtószíjakkal látja el a Goldwind szélturbinákat

A Continental technológiai vállalat látja el hajtószíjakkal a kínai Xinjiang Goldwind Science and Technology gyártóvállalat által előállított szélturbinákat. Az egyedülálló és szabadalmaztatott konstrukcióban a németországi Dannenbergben gyártott szíjak lehetővé teszik, hogy a rotorlapátokon fogaskerekek vagy hidraulika nélkül lehessen állítani. A Continental tervezői két, már kipróbált és bevált fogasszíj-technológia optimális kombinációjának segítségével fejlesztették ki a szíjakat. 2018-ban a Continental közel két millió eurót fektetett be alsó-szászországi helyszínén, hogy meg tudjon felelni a kínai vállalat évi több mint 100 kilométernyi hajtószíjat kitevő szükségletének.

2020. június 6. 16:27

Licencszerződést kötött az LG és a Miele

Hosszú távú, a robotporszívó-technológiákra vonatkozó szabadalmi licencszerződést kötött az LG Electronics (LG) és a Miele & Cie. KG (Miele). A megállapodás szerint az LG saját fejlesztésű, szabadalmazott robotporszívó-technológiáit a Miele is felhasználhatja kereskedelmi forgalmazásra szánt robotporszívóiban.

2020. június 6. 14:55

2020 végéig újabb testkamerák érkeznek a MÁV-START-hoz

A MÁV-START az országszerte dolgozó kollégák tapasztalatai alapján, idén év végéig várhatóan – a meglévő rendszerrel kompatibilis – közel hetven új testkamera beszerzését tervezi. A kiírt pályázatra 2020. június 19-ig várja a vasúttársaság az ajánlatokat; eredményes eljárás esetén, az eszközök beszerzéséről szóló szerződés megkötése tervezetten július közepén történhet meg.

2020. június 6. 12:44

Microsoft Civil Tech Hub: segítség a digitalizációs szintlépésben

A civileké volt a pálya: húsz társadalmi szervezet munkatársai ismerkedhettek meg az irodai munka hatékonyságát megtöbbszöröző Office 365 mesterfogásaival a Microsoft Civil Tech Hub ingyenes képzéssorozatán. A résztvevők a várakozásaikat is felülmúló, eredményes és hangulatos tudásátadásról számoltak be.

2020. június 6. 10:51

A Miele is felhasználhatja az LG robotporszívó-szabadalmait

Hosszú távú, a robotporszívó-technológiákra vonatkozó szabadalmi licencszerződést kötött az LG Electronics (LG) és a Miele & Cie. KG (Miele). A megállapodás szerint az LG saját fejlesztésű, szabadalmazott robotporszívó-technológiáit a Miele is felhasználhatja kereskedelmi forgalmazásra szánt robotporszívóiban.

2020. június 6. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás