Magyar Bálint a velencei Sulinet táborban

MTI Sajtóadatbank, 2003. augusztus 16. 19:38
Magyarország valamennyi iskoláját és oktatási intézményét bekapcsolják 2005-re a közeljövőben meghirdetésre kerülő "közháló pályázat" révén a Sulinet programba - mondta az oktatási miniszter csütörtökön Velencén.
Magyar Bálint az oktatási tárca által finanszírozott Sulinet táborba látogatott el, ahol megismerkedett az ott táborozó 12-18 éves fiatalok, 113 diák által készített digitális programokkal. Hangoztatta: a fiatalok ötletei használhatóak, továbbfejlesztésre, rendszerezésre alkalmasak. Magyar Bálint rámutatott: a Sulinet program nem nyerhetne értelmet, ha nem lenne mögötte "megfelelő mennyiségű és minőségű digitális tartalom". Hangoztatta: a digitális programok fejlesztésére nagy szükség van, mert "az a paradigmaváltás, szemléletváltás, amelyet a közoktatásban el kell érni, e nélkül a szellemi és fizikai infrastruktúra nélkül nem keresztülvihető". "Ha az elektronikus írásbeliség, a digitális kultúra nem kerül be az oktatás fő áramába, az informatika mindig az oktatási rendszer perifériáján mozgó, speciális szakképzés típusú dolog lesz" - mondta az oktatási miniszter. Hozzáfűzte: holott az informatika igazi feladata az lenne, "hogy a közoktatásban megvalósuló paradigmaváltás szellemi infrastruktúrájaként működjön, s képes legyen arról a perspektívátlan sínről leszedni az oktatást, amely az egyre bővülő lexikális ismeretek elsajátítására próbálja rákényszeríteni a diákokat."

A miniszter úgy vélte, inkább azoknak a képességeknek, kézségeknek elsajátítására kell megtanítani a diákokat az informatika eszközeivel, amelyek segítik a problémák felismerését, megalkotását, s megválaszolását. Mint mondta, a hagyományos iskola kész kérdésekre, kész problémákra, kész válaszokat kíván a diákoktól, pedig az életben azok érvényesülnek, akik fel tudják ismerni a problémákat, azokkal kapcsolatban kérdéseket tudnak feltenni, s válaszolni is tudnak rájuk.

Magyar Bálint a látottak alapján úgy fogalmazott, hogy szeretné, ha a Sulinet és más különböző informatikai táborok száma növekedne, ha az ilyen jellegű táborozás "mozgalommá válna a diákok körében". Mint mondta, keresik a megoldást arra, hogy a táborokban megszületett szellemi termékeket később hogyan fejleszthetik akár maguk a diákok tovább, s hogyan lehetne azokat minél inkább hasznosítani az oktatás, a társadalom számára.
Kulcsszavak: Sulinet oktatás

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

Új tagokkal bővült a G-Shock női karóráinak választéka

A Casio bemutatta a G-Shock márka legújabb ütésálló karóráit. A kompakt, analóg-digitális számlappal rendelkező karórák a nőiességet ünneplik és rózsaarany (ú.n. rose gold) színben tündökölnek. Mint ismeretes ez az árnyalat eredetileg az ékszereknél jelent meg, de ma már a karórákon is hódít. 

2023. október 1. 13:36

Royal RSS Reader 1.69

Telepítést nem igénylő, gyorsan használható RSS olvasó alkalmazás. Jellemzők: új hírcsatornák egyszerű felvétele a listába, keresési műveletek időzítése, betűméret változtatás, aktuális hírcsatorna mentése HTML formátumba stb.

2023. október 1. 12:32

StarCodec Lite 20230926

A StarCodec különböző kategóriák szerint csoportosított kodekcsomag videó és audió kodekekkel, szűrőkkel és egyéb hasznos funkciókkal (XviD, DivX, LAV Filters, ffdshow, x264, WebM, MPEG-1/2, MP3, MP4, MKV, H.264, AVC, OGG, AAC, madVR, MediaInfo, DivFix ++ stb.).

2023. október 1. 12:30

A QNAP bemutatja az új kétportos QXG-10G2T 10 GbE hálózati bővítőkártyát

A QNAP Systems, Inc., a számítási-, hálózatépítési- és tárolási megoldások vezető innovátora bemutatta a QXG-10G2T 10 GbE hálózati bővítőkártyát.

2023. október 1. 12:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38