Pert nyert a filmipar a DVD másolási kód készítői ellen

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 27. 09:12
[smallimage 1 left]Az üzleti titkok interneten keresztüli közzétételét nem védi a szólásszabadság, derült ki a kaliforniai legfelsőbb bíróság keddi határozatából. A kaliforniai legfelsőbb bíróság döntése ellentétes az ügyben született korábbi ítélettel.
A DVD-Video lemezek másolását lehetővé tévő programkódok nyilvánosságra hozatalának törvényességét vizsgáló perben a legfelsőbb bíróság arról egyelőre nem döntött, hogy a DVD másoló kód üzleti titoknak minősül-e, így a határozat a szakértők szerint számos kérdést továbbra sem válaszolt meg.

Andrew Bunner még 1999-ben hozta nyilvánosságra azt a programot, amely lehetővé teszi a másolásvédett DVD-Videó lemezek tartalmának leolvasását, és lemásolását. A hollywoodi filmstúdiók által irányított DVD Copy Control Association szövetség azonban pert indított Bunner, valamint számos társa ellen, mivel a szervezet állítása szerint a lépés egyértelműen a szerzői jogok által védett tartalmak illegális terjesztését szolgálja.

A DVD másoló kódot egyébként a norvég Jon Johansen írta, Bunner pedig csak elérhetővé tette azt saját weboldaláról. Az elsőfokú ítélet szerint Bunner köteles volt eltávolítani a kódot weboldaláról, a fellebbviteli bíróság azonban megállapította, hogy a szólásszabadság joga erősebb, mint az üzleti titkok védelmének törvénye, így megfordította a döntést. A legfelsőbb bíróság most ismét a filmstúdióknak adott igazat.

A legfelsőbb bíróság azonban a körzeti bíróságra bízta annak megállapítását, hogy a kód még mindig üzleti titoknak számít-e, tekintve, hogy a program már széles körben elterjedt.
Kulcsszavak: DVD szerzői jog videó jog film

Átképzési ösztöndíj: akár ingyen is tanulhatunk programozónak

A vírushelyzet sokak számára szakmai fordulópontot is jelent: az eddigi feltételek megváltoztak, a munkavégzés talán végérvényesen átalakult. Akadtak, akik a korábbi munkahelyüket voltak kénytelenek otthagyni, míg mások egyenesen karriert váltanának a viszontagságok miatt. Nekik nyújt most kivételes lehetőséget egy ösztöndíjprogram.

2021. április 19. 09:57

Mostantól egyszerűbb átalakítani a GMS-alkalmazásokat

Jelentősen egyszerűbb lesz mostantól a GMS, vagyis a Google-alapú alkalmazások átültetése a Huawei saját, HMS-alapú rendszerébe. A bluesource alkalmazásfejlesztő SDK Choice névre keresztelt megoldása megkönnyíti a fejlesztők és a márkák számára, hogy a GMS- és a Firebase-keretrendszereken alapuló, már meglévő alkalmazásaikat HMS-en használhatókká alakítsák át. Ez jelentősen csökkenti az alkalmazásfejlesztők költségeit és a fejlesztés idejét, megkönnyíti az adaptációt és lehetővé teszi, hogy az appok még optimalizáltabban fussanak a Huawei-eszközökön.

2021. április 19. 08:17

Közeli rokonságban áll ez a karóra a Forma-1-es autókkal

Szinte már nem telik el év anélkül, hogy a Casio ne mutatna be egy újdonságot a soron következő Forma-1-es szezon tiszteletére. A tradicionális japán óragyártó a fém kronográfokat magában foglaló Edifice termékcsaládot frissítette fel egy egészen különleges modellel, a EQB-1000AT típussal. „A száguldó cirkusz szerelmesei bizonyára felkapják a szemüket az óra láttán, ez ugyanis a Casio Edifice-szel hivatalos partneri kapcsolatot ápoló Scuderia AlphaTauri-val közös együttműködésben született meg” – hívta fel a figyelmet Nagy Sándor a Casio termékmenedzsere. 

2021. április 18. 15:51

Már nettó 270 000 forint a kezdő bérigény IT-területen

Ha olyan szektort keresünk, amely a pandémiás időszakban is szédítő sebességgel bővült, valószínűleg az informatikai terület kerülne ki abszolút győztesként. A magyar munkaerőpiacról jelenleg közel 44 000 IT-szakember hiányzik. A COVID-hatás ráadásul jelentősen felpörgette a digitalizációt és az automatizációt is, így még inkább égető kérdés az utánpótlás a HR-szakemberek és cégvezetők körében. 

2021. április 18. 15:20

WebBrowserPassView 2.11

Praktikus jelszó helyreállító eszköz, amely megmutatja a következő böngészőkben tárolt jelszavakat: Internet Explorer (4.0-11.0), Mozilla Firefox (minden verzió), Google Chrome, Safari és az Opera.

2021. április 18. 13:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

2021. március 4. 16:27