Az IBM chipbe épített szuperszámítógépet fejleszt

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 27. 22:52
[smallimage 1 left]Az IBM az austini székhelyű Texas-i Egyetemmel együttműködve egy olyan processzor kifejlesztésén dolgozik, amely több, mint 1 TFLOPS teljesítményre lesz képes, így gyorsabb lesz, mint számos jelenlegi szuperszámítógép.
A TRIPS (Tera-op Reliable Intelligently adaptive Processing System) elnevezésű architektúrát a Texas-i Egyetem kutatói gondolták ki, de a technológiára épülő processzor az IBM Austin Research Lab kutatólaboratóriumában fog elkészülni, közölte az óriáscég.

A Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA - Fejlett Védelmi Megoldások Fejlesztési Ügynöksége) mintegy 11,1 millió dollárral támogatja a kutatási munkát.

A TRIPS architektúra alapja egy új koncepció, amely a block-oriented execution, vagyis kötegelt végrehajtás nevet viseli. Ez a megközelítés elsősorban abban különbözik a jelenlegi megoldásoktól, hogy a technológiát támogató processzor nem csak néhány utasítást végez el egyszerre, hanem műveletek egész kötegeit, közölte az IBM.

Bár a projekt rendkívül ígéretes, az 1 TFLOPS (1 billió művelet másodpercenként) teljesítményű processzorokra legalább 2010-ig várni kell majd. A kutatók azonban három éven belül ki szeretnének fejleszteni egy olyan chipet, amely négy nagyteljesítményű processzormagot foglal magába.

Ezen processzormagok egyenként 16 műveletet tudnak majd elvégezni egyetlen órajelciklus alatt, ami végeredményben egy olyan chipet eredményez, amely órajelenként 64 műveletet hajt végre. Mindez a fejlesztők által várt 500 MHz-es órajel melett 32 milliárd művelet elvégzését jelenti egyetlen másodperc leforgása alatt.

Az IBM szerint a TRIPS chipek első prototípusai legkésőbb 2005 decemberére készülnek el. 2010-re ezek a chipek már 10 GHz-es órajelen fognak működni, amely az 1 TFLOPS teljesítmény túlszárnyalását jeleni.

Magyarországra jön a NASCAR?

Tavaly a floridai Daytona Beach-en, a NASCAR bölcsőjében rendezték a magyar-amerikai szakmai kapcsolatok egyik legnagyobb rendezvényét, a Hungarian Summitot, akkor Jordan Jiloty, a NASCAR ügyvezető igazgatója üdvözölte a konferencia résztvevőit, de úgy tűnik ez nem egy egyszeri alkalom volt. Jordan Jiloty az idén a budapesti Hungarian Summit-ra is ellátogat június 8-án. 

2023. június 1. 19:55

Környezetvédelmi díjat kaptak az LG 2023-as OLED evo tévéi

Az LG Electronics (LG) 2023-as OLED evo tévéi megkapták a Carbon Trust*** CO2 kibocsátás csökkentéséről* és CO2 méréséről** szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a Société Générale de Surveillance SA (SGS) környezetvédelmi címkét**** is magáénak tudhatja. Az elismerésekkel az LG folyamatos ESG-erőfeszítéseit díjazták, amelyeket a gyártás során keletkező műanyaghulladék csökkentése érdekében tesz.

2023. június 1. 16:59

A Hiventures befektetésével tör közép-európai babérokra a Greenstic

Mintegy 550 millió forintot fordíthat növekedésére a Greenstic Europe Kft. (Greenstic) az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures befektetésének köszönhetően. A környezetbarát, egyszer használatos éttermi eszközöket forgalmazó vállalkozás regionális szinten bővíti tevékenységét, miközben célul tűzte ki a gasztroszektor környezettudatossá tételét, és a körforgásos gazdasági modell alkalmazását is. 

2023. június 1. 16:09

Új okosóra a Huawei magyarországi kínálatában

Új okosórával bővül június 1-jétől a Huawei magyarországi kínálata: a HUAWEI WATCH GT 3 SE a sorozat eddigi legkisebb súlyú készüléke, amely sport- és fitnesz funkciók széles választékát nyújtja, és akár két hetes folyamatos használatot tesz lehetővé. Az okosóra kompatibilis Android és iOS-készülékekkel, a felhasználók egyszerűen indíthatnak és fogadhatnak hívást az eszközzel, amely gyorstöltéssel is tölthető.

2023. június 1. 15:37

A fiatalok körében egyre népszerűbb Nokia 2660 Flip mostantól több színben is elérhető

Húzd jobbra a valóságot a vadonatúj, Pop Pink és Lush Green színekben is elérhető Nokia 2660 Flippel. A már jól ismert, élénk színekben újragondolt készüléket a Z és Y generáció hirtelen megugró érdeklődése hívta életre, akik a saját mentális egészségük érdekében egyre többen választják a Flipet, hogy korlátozzák az okostelefonjuk képernyője előtt töltött idejüket.*

2023. június 1. 14:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39