Az IBM chipbe épített szuperszámítógépet fejleszt

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 27. 22:52
[smallimage 1 left]Az IBM az austini székhelyű Texas-i Egyetemmel együttműködve egy olyan processzor kifejlesztésén dolgozik, amely több, mint 1 TFLOPS teljesítményre lesz képes, így gyorsabb lesz, mint számos jelenlegi szuperszámítógép.
A TRIPS (Tera-op Reliable Intelligently adaptive Processing System) elnevezésű architektúrát a Texas-i Egyetem kutatói gondolták ki, de a technológiára épülő processzor az IBM Austin Research Lab kutatólaboratóriumában fog elkészülni, közölte az óriáscég.

A Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA - Fejlett Védelmi Megoldások Fejlesztési Ügynöksége) mintegy 11,1 millió dollárral támogatja a kutatási munkát.

A TRIPS architektúra alapja egy új koncepció, amely a block-oriented execution, vagyis kötegelt végrehajtás nevet viseli. Ez a megközelítés elsősorban abban különbözik a jelenlegi megoldásoktól, hogy a technológiát támogató processzor nem csak néhány utasítást végez el egyszerre, hanem műveletek egész kötegeit, közölte az IBM.

Bár a projekt rendkívül ígéretes, az 1 TFLOPS (1 billió művelet másodpercenként) teljesítményű processzorokra legalább 2010-ig várni kell majd. A kutatók azonban három éven belül ki szeretnének fejleszteni egy olyan chipet, amely négy nagyteljesítményű processzormagot foglal magába.

Ezen processzormagok egyenként 16 műveletet tudnak majd elvégezni egyetlen órajelciklus alatt, ami végeredményben egy olyan chipet eredményez, amely órajelenként 64 műveletet hajt végre. Mindez a fejlesztők által várt 500 MHz-es órajel melett 32 milliárd művelet elvégzését jelenti egyetlen másodperc leforgása alatt.

Az IBM szerint a TRIPS chipek első prototípusai legkésőbb 2005 decemberére készülnek el. 2010-re ezek a chipek már 10 GHz-es órajelen fognak működni, amely az 1 TFLOPS teljesítmény túlszárnyalását jeleni.

Papot is hívott akadémiájára előadni Gattyán György

Hamarosan elstartol a Gattyán György nevével fémjelzett Docler Holding által alapított Magyar Vállalkozói Akadémia, ahol október 13-án tartják az első előadás-sorozatot. A program már most teltházas, az előadók között pedig egy lelkész is felszólal a sikeres vállalkozásfejlesztés titkáról.

2023. október 3. 17:33

Az MI támogatására optimalizált adatközpontok kialakításához nyújt segítséget a Schneider Electric

A következő években látványosan nő az adatközpontok mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokhoz köthető terhelése, ami egyben az ilyen létesítmények energiaigényének bővülésével is jár. A Schneider Electric új útmutatója segítséget nyújt az adatközpontok üzemeltetőinek ahhoz, hogy az MI-hez köthető igények kiszolgálására optimalizált infrastruktúrát alakítsanak ki.

2023. október 3. 15:56

Európában készülnek az új Nokia telefonok

Az új, többmárkás portfolióstratégiájuk bejelentését követően nem sokkal a HMD Global, a legnagyobb európai okostelefon-gyártó ma újabb fontos mérföldkőhöz érkezett: a vállalat megkezdte az 5G-képes okostelefonok európai gyártását – az első Európában készült okostelefont, a Nokia XR21-et pedig már üzleti ügyfelek is megvásárolhatják. A HMD lépései összhangban állnak az általános európai növekedési potenciállal, a Canalys előrejelzése szerint az európai okostelefon-piac 2024-re ugyanis 7%-kal fog növekedni.

2023. október 3. 15:43

AmoK Playlist Copy 2.25

Gyakran előforduló probléma, hogy egy lejátszási listához tartozó zenefájlok különböző mappákban vannak lementve, és rengeteg munkát jelentene, ha azokat minden mappából külön-külön kellene kimásolni. Ezen segít az AmoK Playlist Copy. A program képes beolvasni a lejátszási listát, és átmásolja az összes hozzá tartozó fájlt egy mappába, MP3-lejátszóba, USB-re stb. A célmappában új lejátszási lista jön létre.

2023. október 3. 15:01

A közösségi közlekedés már a játszótéren kezdődik

A GreenGo elektromos autómegosztó és a II. kerületi önkormányzat együttműködésének részeként októberben közös kisautók lepik el a kerületi játszótereket, hogy népszerűsítsék a szemléletet, miszerint nem mindenből kell saját, amit használunk. Még akkor sem, ha autóról van szó.

2023. október 3. 15:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38