Jelentős változtatások várhatók az Internet Explorerben

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 31. 10:02
[smallimage 1 left]A szoftveróriás Microsoft a közeljövőben várhatóan jelentős módosításokat hajt végre az Internet Explorer webböngészőben, miután a Chicago-i bíróság 520 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a céget egy szabadalomsértési perben.
A World Wide Web Consortium (W3C) konzorcium közleménye szerint a redmondi (Washington) székhelyű óriáscég várhatóan jelentős módosításokat fog végrehajtani Internet Explorer webböngésző szoftverében. A tervezett lépés hátterében az a per áll, amelyben az Eolas Technologies több szabadalmának megsértésével vádolja a Microsoftot.

A Chicago-i bíróság augusztus közepén mintegy 520,6 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a szoftvercéget, amely az ügy kapcsán feltételezhetően el fogja távolítani a népszerű webböngésző szoftverből az Eolas szabadalmait tartalmazó plug-ineket, appleteket, és sciptleteket.

"A Microsoft jelezte, hogy nagyon rövid időn belül jelentős módosításokat hajt végre az Internet Explorer webböngésző szoftverben a bírósági ítélet kapcsán" - közölte Steven R. Bratt, a W3C egyik vezetője. "Ezek a változások rengeteg weboldalt érinthetnek. A W3C egyelőre azonban nem rendelkezik konkrét információval arról, hogy a webes eszközök fejlesztőinek milyen irányvonalat kellene követniük a jövőben" - folytatta Bratt.

A Microsoft, amely a W3C tagja, hivatalosan egyelőre nem jelentette be a tervezett módosításokat, bár Jim Desler, a cég szóvivője közölte, hogy a társaság elővigyázatossági lépéseket fog tenni az ítélet kapcsán. A konzorcium augusztus 19-én tárgyalt a bíróság ítéletéről, amely szerint egyes, az Internet Explorerben alkalmazott technológiák az Eolas Technologies szabadalmát képezik.

A Microsoft a szóban forgó technológiákat minden bizonnyal el fogja távolítani a webböngészőből. Ez az IE 95 százalék fölötti piaci részesedését tekintve azonban komoly változtatásokat tehet szükségessé a weboldalakban is. A szoftveróriás és a W3C konzorcium azonban egyetért abban, hogy a módosításokat lehetőség szerint úgy kell elvégezni, hogy az a legkisebb hatással legyen más webes szoftverekre.

Kibervédelem egykor és ma: a gépek forradalma

A kétezres évek elején még főként vírusokkal és trójai programokkal támadták a vállalatokat a kiberbűnözők, de folyamatosan szélesedő repertoárjukban egyre szofisztikáltabb módszerek jelentek meg, köztük például az adathalászat. Ezért az informatikai rendszerek védelméről gondoskodó eszközöknek is lépést kellett tartaniuk a változásokkal. Így lett húsz év alatt a különálló elemző és monitorozó szoftverekből átfogó megoldás, amelyet ma már gépi tanulási képességek is támogatnak, hogy minden gyanús tevékenységre azonnal fény derüljön. A Micro Focus szakértői most bemutatják ezeknek az eszközöknek a teljes evolúcióját.

2020. augusztus 13. 09:41

Az MMD bevezeti a piacra az új Philips 279C9 monitort

Az MMD, vezető képernyő specialista és a Philips monitors márka licencpartnere bemutatja az új Philips 279C9 LCD képernyőt, a 27 hüvelykes (68,47 cm) monitort, amely a legmagasabb termelékenység és a legjobb felhasználói élmény érdekében még a legambiciózusabb elvárásoknak is megfelel. A 279C9 modell kivételes dizájnja elnyerte az iF Design Award 2020 és a Red Dot winner 2020 díjakat.

2020. augusztus 13. 09:02

A Wolfram Research minősített oktatója lett az ELTE docense

Lóczi Lajos, az ELTE Informatikai Kar Numerikus Analízis Tanszékének docense elnyerte a cég minősített oktatója (Certified Instructor) címet. Ezzel a képesítéssel világszerte jelenleg mintegy 130-an rendelkeznek.

2020. augusztus 12. 19:45

230 millió dolláros tőkeinjekciót kapott a HMD Global a stratégiai partnereitől

A HMD Global, a Nokia telefonok otthona bejelentette, hogy sikeresen zárta a legutóbbi finanszírozási periódusát, a vállalat 230 millió dolláros tőkeinjekciót kapott a globális stratégiai partnereitől.

2020. augusztus 12. 18:07

Az Ericsson megkötötte századik kereskedelmi 5G szerződését

Az Ericsson a mai napon jelentős mérföldkőhöz érkezett az 5G hálózatok elindítása terén, amikor is aláírta a századik távközlési szolgáltatóval kötött kereskedelmi 5G szerződését. A 100 szerződés között 56 már üzemelő 5G hálózat található. Az Ericsson Magyarországon is megkötött már hasonló megállapodást, a Magyar Telekom kereskedelmi 5G hálózata az Ericsson harmincadik élő hálózatindítása volt a világon.

2020. augusztus 12. 16:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás