Jelentős változtatások várhatók az Internet Explorerben

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 31. 10:02
[smallimage 1 left]A szoftveróriás Microsoft a közeljövőben várhatóan jelentős módosításokat hajt végre az Internet Explorer webböngészőben, miután a Chicago-i bíróság 520 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a céget egy szabadalomsértési perben.
A World Wide Web Consortium (W3C) konzorcium közleménye szerint a redmondi (Washington) székhelyű óriáscég várhatóan jelentős módosításokat fog végrehajtani Internet Explorer webböngésző szoftverében. A tervezett lépés hátterében az a per áll, amelyben az Eolas Technologies több szabadalmának megsértésével vádolja a Microsoftot.

A Chicago-i bíróság augusztus közepén mintegy 520,6 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a szoftvercéget, amely az ügy kapcsán feltételezhetően el fogja távolítani a népszerű webböngésző szoftverből az Eolas szabadalmait tartalmazó plug-ineket, appleteket, és sciptleteket.

"A Microsoft jelezte, hogy nagyon rövid időn belül jelentős módosításokat hajt végre az Internet Explorer webböngésző szoftverben a bírósági ítélet kapcsán" - közölte Steven R. Bratt, a W3C egyik vezetője. "Ezek a változások rengeteg weboldalt érinthetnek. A W3C egyelőre azonban nem rendelkezik konkrét információval arról, hogy a webes eszközök fejlesztőinek milyen irányvonalat kellene követniük a jövőben" - folytatta Bratt.

A Microsoft, amely a W3C tagja, hivatalosan egyelőre nem jelentette be a tervezett módosításokat, bár Jim Desler, a cég szóvivője közölte, hogy a társaság elővigyázatossági lépéseket fog tenni az ítélet kapcsán. A konzorcium augusztus 19-én tárgyalt a bíróság ítéletéről, amely szerint egyes, az Internet Explorerben alkalmazott technológiák az Eolas Technologies szabadalmát képezik.

A Microsoft a szóban forgó technológiákat minden bizonnyal el fogja távolítani a webböngészőből. Ez az IE 95 százalék fölötti piaci részesedését tekintve azonban komoly változtatásokat tehet szükségessé a weboldalakban is. A szoftveróriás és a W3C konzorcium azonban egyetért abban, hogy a módosításokat lehetőség szerint úgy kell elvégezni, hogy az a legkisebb hatással legyen más webes szoftverekre.

Egyénileg és csapatban is indulhatnak a fejlesztők a Huawei versenyén

AppsUp néven indított alkalmazásfejlesztő versenyt a Huawei Technologies. A verseny célja, hogy megtalálják a világ legjobb app fejlesztőit, és egyben lehetőséget biztosítsanak a fejlesztőknek, hogy alkalmazásaikat közzétegyék a Huawei saját mobilszolgáltatási rendszerében, a HMS-ben. A versenyt 5 régióban hirdetik meg, és minden régióban 5 kategóriában – legjobb app, legjobb játék, legjobb közösségi alkalmazás, legnépszerűbb, valamint különleges értékkel bíró app – díjazzák a legjobbakat. 

2020. július 6. 19:11

1,5 milliárd jogdíj: a legtöbbet magyar előadók kapják

1,5 milliárd forint jogdíjat fizet ki több mint hatvanötezer magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI). Ez az összeg csaknem 25%-kal meghaladja a tavalyit. A 2019. évi, most lezárt zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós-, televíziós sugárzási (játszási) és a háttérzenei jogdíjakat, a külföldi jogkezelőktől beszedett jogdíjakat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjakat. A legtöbb jogdíjat magyar zenészek kapják. A kifizetési lista dobogóján három magyar művész áll, a második helyezett egy női előadó. 

2020. július 6. 17:32

Veszélyes árverseny a fuvarozásban

Már tavaly év végén tapasztalható volt az a tendencia, hogy az olcsóbb áron fuvarozó, sokszor szabálytalanságok sorát vállaló román kamionosok kiszorítják a hazai cégeket a magyar piacról. Az árverseny azonban a koronavírus-járvány időszakában még inkább kiéleződött. A NiT Hungary adatai szerint az összes magyar fuvarmennyiség 25-30 százalékát viszik el a román cégek, megrendelőik pedig zömmel multinacionális vállalatok, akik így a magyar fuvarozó vállalkozásokat a létüket is veszélyeztető árversenybe kényszerítik.

2020. július 6. 15:56

Nemzetközi alkalmazásfejlesztő versenyt indít a Huawei

AppsUp néven indított alkalmazásfejlesztő versenyt a Huawei Technologies. A verseny célja, hogy megtalálják a világ legjobb app fejlesztőit, és egyben lehetőséget biztosítsanak a fejlesztőknek, hogy alkalmazásaikat közzétegyék a Huawei saját mobilszolgáltatási rendszerében, a HMS-ben. A versenyt 5 régióban hirdetik meg, és minden régióban 5 kategóriában – legjobb app, legjobb játék, legjobb közösségi alkalmazás, legnépszerűbb, valamint különleges értékkel bíró app – díjazzák a legjobbakat. 

2020. július 6. 15:03

Új LEGO MINDSTORMS Robot feltaláló készlet

A LEGO Csoport 7 év óta most először mutatott be új LEGO MINDSTORMS készletet. Az új LEGO MINDSTORMS Robot feltaláló 5 az 1-ben szett egy új mókás és kreatív programozói világot teremt, rengeteg kódolási és játékos tanulási lehetőséggel a fiatal feltalálók és építők számára.

2020. július 6. 14:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás