Megújult a Magyar Elektronikus Könyvtár

Kiss Ádám Zoltán, 2003. szeptember 6. 12:34
[smallimage 1 left] Július 1-jétől megújult formában, bővebb szolgáltatásokkal használható az interneten az 1994 óta működő Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK).
Az internetes könyvtár 1999-től az Országos Széchényi Könyvtár keretében működik a http://mek.oszk.hu címen. A Nemzeti Könyvtár hathatós segítségével készült el az új elektronikus könyvtári rendszer, bővültek a szolgáltatások, készülnek további fejlesztések (pl. elektronikus folyóiratok kapcsán). A MEK digitális formában gyűjti és teszi mindenki számára hozzáférhetővé a magyar és világirodalom klasszikus, ill. kortárs műveit, főként a magyar tudomány vagy az oktatás területén megjelent kiadványokat.

A látogatók egy része még inkább a számítógépes könyvekre van szorulva, hiszen a közel 40 000 hazai látássérült nyomtatott könyvet egyáltalán nem tud használni. A digitális dokumentumokat azonban a vakok is fel tudják olvastatni számítógéppel. Ezért a látássérülteknek a MEK-ben egy külön kezelőfelület is készül. A megújult elektronikus könyvtárba folyamatosan kerülnek át a kiadványok a régi gyűjteményből - http://www.mek.iif.hu -, ezért egy ideig számos elektronikus könyv még a régi címen található csak meg. A MEK könyvtárosai bíznak abban, hogy az új szolgáltatás is a korábbihoz hasonlóan népszerű és hasznos lesz és az internet terjedő felhasználása mellett segíti az olvasás örömének megőrzését, és a új módon körben terjeszti a magyar kultúra és tudomány eredményeit.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38