Cisco IP telefónia a Debreceni Egyetem felújított kollégiumaiban

forrás Prim Online, 2003. szeptember 11. 11:48
A Debreceni Egyetem két kollégiumának felújítása során, a generálkivitelezést követően az épületek számítógépes és telefonhálózatának kialakítására is sor kerül. Konvergált adat-hang infrastruktúrát építenek ki, így a telefonforgalom is az adathálózaton keresztül történik. Ezzel tovább bővül a Cisco IP telefóniát használó hazai felsőoktatási intézmények köre.
A rekonstrukció és az egységes adat-hang infrastruktúra részeként a két épületben új számítógépes (LAN) hálózatot alakítanak ki, amelyhez a Cisco Systems Catalyst típusú hálózati eszközeit választották. A kollégiumi szobákba összesen 151 darab Cisco IP telefont telepítenek. Mivel az IP telefonkészülékek kommunikációja a számítógépes adathálózaton keresztül történik, nem szükséges külön telefonhálózat kiépítése.

A kollégiumi szobákban üzemelő IP telefonok mellékként, ingyenesen hívhatók az egyetem hálózatán belül. Az IP telefónia rendszer kapcsolódik az NIIFI (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda) jelenleg 26 akadémiai intézményt összekapcsoló VoIP hálózatához, amelyen szintén költséghatékonyan érhetők el a hazai akadémiai szféra eddig már csatlakozott intézményeiben dolgozó oktatók, kutatók és hallgatók.

A két kollégium épülete Cisco AiroNet vezeték nélküli bridge-ek segítségével kapcsolódik az egyetem központi informatikai hálózatához, amelyen nemcsak adat-, hanem hangforgalom is zajlik. A vezeték nélküli technológiának köszönhetően nem volt szükség az épületek közötti 1 km-es távolságot áthidaló, vezetékes hálózat kiépítésére, így a telepítéshez szükséges idő is a töredékére csökkent.

A lokális vezeték nélküli hálózatot az egyetem nemcsak adat-, hanem hangforgalomra is használja: a campuson kipróbálásra kerül 4 db vezeték nélküli IP telefon, ezeket az egyetem informatikai központja teszteli és készíti elő a későbbi, szélesebb körű bevezetést. A Wireless IP telefónia alkalmazásával az egyes mellékek a campus bármely pontján elérhetők, a felhasználók a helyi hálózaton belül ingyenes hívásokat kezdeményezhetnek.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már iOS-szel is vehetünk MÁV bérletet

Újabb hasznos funkciók válnak elérhetővé február 15-étől a MÁV alkalmazásban. A MÁV-START vonalaira érvényes bérleteket immár az iOS operációs rendszert használók is megvásárolhatják. A H5-ös szentendrei vonalra pedig – várhatóan szintén február közepétől – a kiegészítő MÁV-HÉV bérlet teljesárú, 30 napos változatát is meg lehet majd vásárolni mind Android, mind pedig az iOS alapú készülékeken. 

2020. február 14. 15:11

Digitális bugyival segít a Telekom a bajba jutott szerelmeseken

A technológia megjelent a hálószobában, és kezdi kitúrni onnan a romantikát: a magyar fiatalok harmadát zavarja a mobilozás, ha intimitásról van szó – derül ki a YouGov által végzett ezer fős reprezentatív kutatásból.*  Ahol a Repülőgép- és a Ne zavarjanak üzemmódók kudarcot vallanak, ott lépi át a hálószobák küszöbét a Deutsche Telekom Connected Underwear névre hallgató digitális bugyija, hogy végre ledöntse a falakat a digitalizáció és annak párkapcsolatukra gyakorolt hatásai között. 

2020. február 14. 11:57

Valentin-napi ajándék a Vodafone-tól

A Vodafone ezzel az akcióval elsősorban azoknak kíván kedveskedni, akik párjuktól távol töltik a Valentin-napot. A kommunikáció megkönnyítésére 100 gigabájt adatkeretet biztosít 3 napon át ügyfelei számára a szolgáltató.

2020. február 13. 16:20

A jövő új alakot ölt – érkezik a Samsung Galaxy Z Flip

A Samsung bemutatta az egyedülálló kihajtható kialakítással érkező Galaxy Z Flip okostelefont. A Galaxy Z Flip egyedi stílusát azok számára alkották, akik a csúcstechnológiás eszközeiken keresztül fejezik ki magukat. Az izgalmas dizájnnal és rugalmasan használható kamerarendszerrel érkező Galaxy Z Flip megnyitja a mobil innováció új évtizedét. 

2020. február 12. 12:21

A Telenornál is előrendelhetők a Samsung Galaxy új csúcskészülékei

Tegnap este 8 órától a Telenornál is előrendelhető a Galaxy S20-család három új csúcskészüléke. Aki előrendeléssel vásárolja meg a telefonokat, akár három nappal a hivatalos megjelenés előtt megkaphatja készülékét.

2020. február 12. 10:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20
online sportfogadás