Intel: Az asztali rendszerekben nem kell 64 bit

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 17. 09:12

Az AMD és az Apple computer túl korán váltott át a 64 bites asztali
rendszerekre, véli Pat Gelsinger, az Intel technikai igazgatója.
- A 64 bites címzésre való áttérésre még hosszú évekig nem lesz szükség - mondta Gelsinger a San Jose-ban megrendezett Intel Developer Forum (IDF) konferencián.

A rivális AMD azonban nem vár ennyit, és a társaság már a jövő héten kiadja első 64 bites asztali processzorát, az Athlon 64-et. Néhány héttel ezelőtt pedig az Apple Computer adta ki Power Mac G5 rendszereit, amelyek az IBM 64 bites PowerPC 970-es processzorára épülnek.

"Hány felhasználó tartja kevésnek a 4 GBájtos felső korlátot asztali számítógépén?" - kérdezte Gelsinger a konferencia résztvevőitől. Az Intel technikai igazgatója szerint jelenleg nincs olyan alkalmazás, amelynek ne lenne elegendő a virtuális memória sémák által biztosított 4 GBájtos felső memóriahatár.

"Mikor lesz szükség a 4 GBájtnál többre? Jelenleg hozzávetőleg 1 GBájtnál tartunk, de haladunk a 2 GBájt felé. Ebben az ütemben továbblépve 3 - 4 év múlva érjük el a 4 GBájtos korlátot az általános asztali rendszereken, ami a 2006/2007-es éveket jelenti" - mondta Gelsinger.

A vezető ezzel nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a társaság 2006/2007 előtt megjelenjen egy 64 bites asztali processzorral. Ha azonban ez megtörténik, az feltehetően nem azért lesz, mert a felhasználóknak valóban szükségük van rá.

Egyes hírforrások már régóta egy Yamhill kódnevű 64 bites megoldásról beszélnek, amelyet az Intel titokban fejleszt az AMD64 platform alternatívájának. A közelmúltban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a Prescott már tartalmazni fogja a Yamhill magot, de az Intel addig kikapcsolva tartja azt, amíg az AMD, vagy az Apple esetleges túlzott előretörése miatt arra szükség nem lesz.

Még nagyobb szabadságot biztosít a Sencor új robotporszívója

Új szintre emeli a robotporszívók által nyújtott kényelmet a Sencor újdonsága. Kétség nem fér hozzá, hogy bár ezek a készülékek teljesen autonóm módon képesek gondoskodni a porszívózásról, a tartályuk kiürítésére eddig nem voltak képesek. Mindez teljesen megváltoztathatja a robotporszívókról alkotott elképzeléseinket. 

2023. október 2. 19:55

Most akár 150 ezer forintot is adnak a régi klímakészülékekért

A minden negyedik magyar háztartásban megtalálható klímaberendezések közül a nagy energiafogyasztásúak cseréje még gyorsabban térülhet meg a Magyar Klímacsereprogram segítségével.

2023. október 2. 19:23

Érkeznek a felújított telefonok a Telekomtól

Október 2-től A+ prémium minősítésű felújított készülékek vásárolhatók a Telekomtól. A vállalat ezzel is szeretné azt támogatni, hogy a digitális világ tüneményeihez való hozzáférés még szélesebb kör számára legyen elérhető.

2023. október 2. 18:20

Ide tedd a routert, hogy jó legyen a net!

Mi kell ahhoz, hogy minél jobban hasítson az otthoni mobilnetünk, és akadozás nélkül nézhessük kedvenc sorozatunkat? A megfelelő térerő és a jó router a szolgáltatón múlik, de érdemes tudni, hogy az is sokat számít, hová tesszük a mobilnetes routert a lakásban. A Yettel most ehhez ad tanácsokat.

2023. október 2. 17:18

Bulk Crap Uninstaller 5.7

A magyar nyelven használható program segítségével gyorsan és egyszerűen, akár pár kattintással eltávolíthatja a felesleges programokat, egyszerre többet is (Windows 7/8/10/11 rendszeren).

2023. október 2. 17:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38