Intel: Az asztali rendszerekben nem kell 64 bit

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 17. 09:12

Az AMD és az Apple computer túl korán váltott át a 64 bites asztali
rendszerekre, véli Pat Gelsinger, az Intel technikai igazgatója.
- A 64 bites címzésre való áttérésre még hosszú évekig nem lesz szükség - mondta Gelsinger a San Jose-ban megrendezett Intel Developer Forum (IDF) konferencián.

A rivális AMD azonban nem vár ennyit, és a társaság már a jövő héten kiadja első 64 bites asztali processzorát, az Athlon 64-et. Néhány héttel ezelőtt pedig az Apple Computer adta ki Power Mac G5 rendszereit, amelyek az IBM 64 bites PowerPC 970-es processzorára épülnek.

"Hány felhasználó tartja kevésnek a 4 GBájtos felső korlátot asztali számítógépén?" - kérdezte Gelsinger a konferencia résztvevőitől. Az Intel technikai igazgatója szerint jelenleg nincs olyan alkalmazás, amelynek ne lenne elegendő a virtuális memória sémák által biztosított 4 GBájtos felső memóriahatár.

"Mikor lesz szükség a 4 GBájtnál többre? Jelenleg hozzávetőleg 1 GBájtnál tartunk, de haladunk a 2 GBájt felé. Ebben az ütemben továbblépve 3 - 4 év múlva érjük el a 4 GBájtos korlátot az általános asztali rendszereken, ami a 2006/2007-es éveket jelenti" - mondta Gelsinger.

A vezető ezzel nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a társaság 2006/2007 előtt megjelenjen egy 64 bites asztali processzorral. Ha azonban ez megtörténik, az feltehetően nem azért lesz, mert a felhasználóknak valóban szükségük van rá.

Egyes hírforrások már régóta egy Yamhill kódnevű 64 bites megoldásról beszélnek, amelyet az Intel titokban fejleszt az AMD64 platform alternatívájának. A közelmúltban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a Prescott már tartalmazni fogja a Yamhill magot, de az Intel addig kikapcsolva tartja azt, amíg az AMD, vagy az Apple esetleges túlzott előretörése miatt arra szükség nem lesz.

Az Influence Media nyerte a Continental Magyarország kommunikációs tenderét

Többfordulós, meghívásos tenderen az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a Continental Magyarország vállalati kommunikációs és PR feladatokra kiírt tenderét. A közös munka már áprilisban elindult, az együttműködés keretében az ügynökség a Continental országos vállalati kommunikációs osztályának, illetve a gumiabroncs üzletágának nyújt kommunikációs szolgáltatást.

2023. május 31. 21:27

Hamarosan rendelhető a Lenovo új VR headsetje

A kiemelt nemzetközi piacokon (többek között Magyarországon is) júniustól rendelhető a Lenovo vállalatok számára kifejlesztett új ThinkReality VRX all-in-one virtuális valóság (VR) headsetje. A magával ragadó, kényelmes, vékony kialakítású, hat mozgási szabadságfokú (6DoF) VR-megoldást a Snapdragon XR2+ Gen 1 processzor vezérli, színes, nagy felbontású átviteli képességeket biztosítva a kevert valóság alkalmazásokhoz. A ThinkReality VRX-et egy teljes körű, végponttól végpontig terjedő szolgáltatáscsomag is támogatja, amely biztosítja a szervezeti projektek sikerességét és megtérülését.

2023. május 31. 20:08

Az új Huawei okosóra akkumulátora akár két hetes üzemidőt biztosít egyetlen töltéssel

Új okosórával bővül június 1-jétől a Huawei magyarországi kínálata: a HUAWEI WATCH GT 3 SE a sorozat eddigi legkisebb súlyú készüléke, amely sport- és fitnesz funkciók széles választékát nyújtja, és akár két hetes folyamatos használatot tesz lehetővé. Az okosóra kompatibilis Android és iOS-készülékekkel, a felhasználók egyszerűen indíthatnak és fogadhatnak hívást az eszközzel, amely gyorstöltéssel is tölthető.

2023. május 31. 19:18

Fenntartható tervezésükért díjazták az LG 2023-as OLED evo tévéit

Az LG Electronics (LG) 2023-as OLED evo tévéi megkapták a Carbon Trust*** CO2 kibocsátás csökkentéséről* és CO2 méréséről** szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a Société Générale de Surveillance SA (SGS) környezetvédelmi címkét**** is magáénak tudhatja. Az elismerésekkel az LG folyamatos ESG-erőfeszítéseit díjazták, amelyeket a gyártás során keletkező műanyaghulladék csökkentése érdekében tesz.

2023. május 31. 18:46

A Nikon kiadja az első tükör nélküli DX formátumú fix objektívet

A Nikon ma bővíti a NIKKOR Z DX objektívek kínálatát az első DX formátumú fix objektívvel. A NIKKOR Z DX 24mm f/1.7 objektív nagy fényerejű, éles, és közeli felvételekhez is kiváló, valamint gyenge fényben is remekül teljesít. A kompakt és sokoldalú objektív tökéletes fix objektív élénk mindennapi fényképekhez.

2023. május 31. 18:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39