Személyi számítógép helyett személyi szerver?

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 17. 10:05

Az Intel szerint a mobil számítástechnika jövője egy olyan merevlemez,
amely beépített drótnélküli hálózati vezérlővel rendelkezik.
Az IDF konferencián egy olyan készülékkoncepciót jelentett be a chipóriás Intel, amely a jövőben lehetővé fogja tenni, hogy a felhasználó az általa igényelt különféle adatokat mindig magánál tartsa, és azokat bármilyen eszközről elérje. Az Intel alapötlete szerint a számítógépek elsősorban a rajtuk tárolt adatok miatt egyedülállóak, ezért a felhasználóknak ezen adatokat kellene mindig maguknál tartaniuk. Ahogy azonban a digitális készülékek száma növekszik, és az egyes megoldások is egyre összetettebbé válnak, az eltárolt információk mennyisége rohamosan bővül.

Ez a tény, valamint az, hogy a számítógépen eltárolt adatok az egyes helyeken elérhető hálózatok sávszélesség problémái miatt nem állhatnak mindig a felhasználó rendelkezésére szükségessé teszi, hogy az adatokat mindig magával vigye a felhasználó, mondta Roy Want, az Intel kutatási részlegének egyik szakértője.

- Andy Tanenbaum szerint "Soha nem becsüld alá az országúton haladó, kazettákkal telerakott kombi gépkocsi sávszélességét" - mondta Want az IDF résztvevőinek tartott beszédében arra utalva, hogy aki mozgásban van, az gyorsabban elérheti adatait, ha mindig magánál tartja.

Az Intel azonban nem egy nagykapacitású hordozható adattároló kifejlesztésében gondolkodik. A társaság kutatói egy olyan megoldást fejlesztenek, amely saját processzorral, operációs rendszerrel, valamint drótnélküli adapterrel rendelkezne, és lehetővé tenné, hogy a környékbeli eszközök hozzáférjenek a rajta tárolt adatokhoz. A felhasználók így anélkül tarthatnák maguknál fontos adataikat, hogy egy olyan eszközt használnak, amely a kijelző, vagy a billentyűzet miatt nagy, és nehéz.

Az Intel kutatói már meg is építették a Personal Server elnevezésű koncepció első prototípusát, amely egy sétálómagnó méretű eszköz XScale processzorral, és Linux operációs rendszerrel. A demo egység Wi-Fi és Bluetooth vezérlővel rendelkezik, tárolókapacitása pedig néhány GBájt.

Want szerint azonban ez a kapacitás a közeljövőben olyan mértékben megnövekedhet, hogy az eszköz a felhasználó egész életét végigkövetheti. A felhasználó által látott kép, illetve hallott hang rögzítéséhez 512 Kbps bitráta, napi 16 óra ébren lét, valamint 80 év alatt 97TBájt kapacitás szükséges. Ez pedig a jelenlegi fejlődési ütem mellett 14 éven belül elérhetővé válik egy kisméretű mobil eszközben, közölte Want.
Kulcsszavak: Intel IDF IDF 2003 desktop

Az Influence Media nyerte a Continental Magyarország kommunikációs tenderét

Többfordulós, meghívásos tenderen az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a Continental Magyarország vállalati kommunikációs és PR feladatokra kiírt tenderét. A közös munka már áprilisban elindult, az együttműködés keretében az ügynökség a Continental országos vállalati kommunikációs osztályának, illetve a gumiabroncs üzletágának nyújt kommunikációs szolgáltatást.

2023. május 31. 21:27

Hamarosan rendelhető a Lenovo új VR headsetje

A kiemelt nemzetközi piacokon (többek között Magyarországon is) júniustól rendelhető a Lenovo vállalatok számára kifejlesztett új ThinkReality VRX all-in-one virtuális valóság (VR) headsetje. A magával ragadó, kényelmes, vékony kialakítású, hat mozgási szabadságfokú (6DoF) VR-megoldást a Snapdragon XR2+ Gen 1 processzor vezérli, színes, nagy felbontású átviteli képességeket biztosítva a kevert valóság alkalmazásokhoz. A ThinkReality VRX-et egy teljes körű, végponttól végpontig terjedő szolgáltatáscsomag is támogatja, amely biztosítja a szervezeti projektek sikerességét és megtérülését.

2023. május 31. 20:08

Az új Huawei okosóra akkumulátora akár két hetes üzemidőt biztosít egyetlen töltéssel

Új okosórával bővül június 1-jétől a Huawei magyarországi kínálata: a HUAWEI WATCH GT 3 SE a sorozat eddigi legkisebb súlyú készüléke, amely sport- és fitnesz funkciók széles választékát nyújtja, és akár két hetes folyamatos használatot tesz lehetővé. Az okosóra kompatibilis Android és iOS-készülékekkel, a felhasználók egyszerűen indíthatnak és fogadhatnak hívást az eszközzel, amely gyorstöltéssel is tölthető.

2023. május 31. 19:18

Fenntartható tervezésükért díjazták az LG 2023-as OLED evo tévéit

Az LG Electronics (LG) 2023-as OLED evo tévéi megkapták a Carbon Trust*** CO2 kibocsátás csökkentéséről* és CO2 méréséről** szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a Société Générale de Surveillance SA (SGS) környezetvédelmi címkét**** is magáénak tudhatja. Az elismerésekkel az LG folyamatos ESG-erőfeszítéseit díjazták, amelyeket a gyártás során keletkező műanyaghulladék csökkentése érdekében tesz.

2023. május 31. 18:46

A Nikon kiadja az első tükör nélküli DX formátumú fix objektívet

A Nikon ma bővíti a NIKKOR Z DX objektívek kínálatát az első DX formátumú fix objektívvel. A NIKKOR Z DX 24mm f/1.7 objektív nagy fényerejű, éles, és közeli felvételekhez is kiváló, valamint gyenge fényben is remekül teljesít. A kompakt és sokoldalú objektív tökéletes fix objektív élénk mindennapi fényképekhez.

2023. május 31. 18:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39