PiCi Kuckó: számítógépes környezet óvodásoknak és kisiskolásoknak

forrás Prim Online, 2003. szeptember 17. 20:01

[smallimage 1 left] A Bluefish Computers Kft. új budapesti, Teréz körúti boltjában mutatta be azt a számítógépes környezetet, amely az óvodások és a kisiskolások, valamint a szülők és a pedagógusok számára nyújt lehetőséget a kisgyermekeknek kifejlesztett terminálok és készségfejlesztő programok kipróbálására.
A PiCi Kuckóra keresztelt helységet azzal a szándékkal hozták létre, hogy mindenki meggyőződhessen a gyermekbarát informatika hatékonyságáról és pozitív hatásáról.

A mostani gyerekek készségszinten ismerik majd azt, amire a mai felnőttek nagy része még idegenkedve tekint. Az is fontos, hogy a felnőttekben meglévő jelenlegi idegenkedés ne akadályozza a gyerekek fejlődését – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Balogh György, a Bluefish Computers Kft. vezetője. A felnövekvő generáció számára biztosítani kell azt, hogy korán megbarátkozzanak egy olyan technológiai rendszerrel – a hardverektől a szoftverek kezeléséig –, amely a korábbi generációknak nehezen ment és nehézkesen megy még ma is. A bemutatóteremben az óvónők és a szülők megbizonyosodhatnak a terminálok műszaki, a készségfejlesztő programok pszichológiai biztonságosságáról – fűzte hozzá a cégvezető.

A sajtóbemutatón jelen lévő óvodáscsoport a szoftverek és az eszközök használatával ismerkedett. Nagyon fontos és hasznos, ha ki lehet egészíteni a hagyományos készségfejlesztő foglalkozásokat az informatikai programokkal, amelyek az óvónőképző főiskolán is szóba kerültek – mondta el Horváth Gabriella óvónő. Az óvodában a számítógépes oktatóprogramok kiválóan alkalmasak a gyermekek figyelmének, koncentrációjának, kitartásának a fejlesztésére. Ez azért fontos, mert az iskolakezdéskor a leggyakoribb probléma a koncentrációképesség hiánya. A programok emellett a memóriát, a logikát, a térlátást is fejlesztik.

Programjaink gerincét olyan feladatsorok alkotják, amelyek tananyagot oktatnak, mint például a környezetvédelmet. A Manó Élővilágban mintegy 230 növény- és állatfajt mutatunk be, szellemes narrátor szöveg kíséretében, állathangokkal és filmbetétekkel színesítve – mutatta be a szoftvereket Borsódi Donát, a Manó-sorozatot fejlesztő Profi-Média Kft. ügyvezető igazgatója. A multimédia segítségével – mely kép+hang+szöveg+animáció együttes alkalmazása – a gyerekek figyelme maximálisan le van kötve. A tananyag feldolgozása játékos formában történik, észre sem veszik, hogy most éppen tanulnak. Olyan élményünk is csak a multimédiás órákról van, hogy a gyerekek újabb és újabb feladatokért könyörögnek.

A számítógép segítségével történő tanulás hatékonyabb bármilyen más módszernél. A számítógépes foglalkozásokon a gyerekek sokkal aktívabbak, a fegyelemmel sincs probléma. A gazdag illusztrációk jobban elősegítik az anyag megértését, mint a tankönyvekben lévő, korlátozott mennyiségű fénykép, illetve rajz.

Az iskolában: tapasztalataink szerint sok pedagógus elzárkózik a számítógépek használatától. Maga a számítógép idegen számukra: meg vannak győződve, hogy azt csak szakemberek tudják kezelni, és fel sem mérik, hogy milyen hatékony oktatási eszközről mondanak le – mutatott rá Borsódi Donát. Különösen jellemző ez az alsó tagozaton tanító pedagógusokra. Sok iskolában a számítógépeket szinte kizárólag a számítástechnika oktatására használják. Hasznos lenne, ha mellette azt is megtanítanák a gyerekeknek, hogyan használhatják a számítógépet a mindennapi életben munkájuk megkönnyítésére. Meg kellene mutatni nekik, hogyan szerezhetnek információt, hogyan könnyíthetik meg a tanulást. Meg kellene velük ismertetni azt a 30-40 magyar nyelvű programot, amelyek segítségével könnyebben és hatékonyabban tanulhatnak.

Egy pécsi általános iskola többéves tapasztalata alapján – összehasonlítva a számítógéppel és gép nélkül tanuló osztályokat –, az órák hatékonysága annyival növekedett a számítógép használatával, mintha heti két óra helyett heti három órában tanulnák a nyelvet.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium óvodák számára kiírt pályázatával szintén gondoskodni kíván arról, hogy a kisgyerekek számítógépekkel is megismerkedhessenek. A szeptember 30-án lejáró pályázatban 300 millió forintos keret áll rendelkezésre.

A sajtótájékoztatón a pszichológusi végzettséggel is rendelkező sportember, Schirilla György is megtekintette a kiállított konfigurációkat és programokat. Elmondása szerint jelenleg ő még nem tudja használni a számítógépeket, eddig megjelent könyveit is egy mechanikus írógépen pötyögte le. Az internetezést és e-mailezést felesége segítségével végzi. Mint mondta, reméli, hogy hamarosan születendő harmadik gyermekük már olyan óvodába fog járni, ahol ilyen eszközökkel is megismerkedhet, és így már egészen fiatalon megszerezheti a harmadik évezred tudását.

  • A Bluefish Computers Kft.-nek ez a harmadik számítástechnikai áruháza Budapesten. A cég üzleti filozófiája, hogy alacsony áraival és nagy raktárkészlettel szolgálja ki a vásárlókat. A vállalat 2001 nyarán alakult, magyar magánszemélyek tulajdonában áll, törzstőkéje jelenleg 20 millió forint, éves árbevétele tavaly elérte az 1 milliárd forintot. Nemrég határozták el, hogy a vállalat országos terjeszkedésbe kezd. Ez a bolt ennek a stratégiának a kezdete. Az első nagyobb fázis, hogy jövő év első negyedévére a nagyobb megyeszékhelyeken, két éven belül pedig az összes nagyvárosban Bluefish boltot nyitnak. Az első fázis körülbelül 300 millió forintba kerül, a teljes bolthálózat kialakításához – Balogh György elképzelése szerint – saját és franchise konstrukciót vegyesen alkalmaznak majd. A cégvezető szerint biztosítani kell a vidékiek számára is azt a számítástechnikai ellátottságot, alacsony árszínvonalat, amelyet a Budapestiek élveznek. A Bluefish tervei szerint jövő év első negyedévére a nagyobb megyeszékhelyeken, egy-két éven belül pedig az összes nagyvárosban lesznek boltjaik. Reményei szerint az országos, egységes bolthálózat kialakítása jelentős lépés lesz az ország informatikai eszközellátottságának a javítása felé.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50