Új technológiák - kisebb és gyorsabb PC-k

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 18. 08:05

A közeljövőben számos olyan új technológia fog bemutatkozni, melyek révén a korábbiaknál kisebb notebookok és asztali számítógépek lesznek gyárthatók, és amely technológiák révén akár a személyi számítógépek jól megszokott formai kialakítása is alapos változásokon mehet keresztül.
Az egyik ilyen új megoldás nem más, mint az e héten bejelentett ExpressCard. Az új szabvány támogatói szerint az ExpressCardnak minden esélye meg van arra, hogy a PCMCIA sikeres utódja legyen, hiszen az ExpressCard eszközök kisebbek, valamint nem utolsósorban jelentősen kisebb fogyasztásúak, mint a jó öreg PCMCIA kártyák. Szakértők szerint ugyancsak rendkívül ígéretes újdonságnak mutatkozik a PCI Express technológia, valamint az eddigieknél sokkal jobb kábelezést biztosító merevlemez-interfész, a mostanság épp szárnyait bontogató Serial ATA, vagyis soros ATA. Előrejelzések szerint az említett új szabványokkal kompatibilis személyi számítógépek várhatóan a jövő évben árasztják majd el a piacot.

Stephen Baker, az NPD Group piackutató cég elemzője szerint PC-s fronton a gyártók a közeljövőben elsősorban a korábbiaknál kisebb méretű, valamint nagyobb teljesítményű rendszerekkel kívánnak előrukkolni. Baker elmondta, hogy az ExpressCard, a PCI Express és a Serial ATA technológiák közös vonása a soros működési elv. Az elmúlt időkben a párhuzamos működési elvet favorizálták a gyártók, ami általában széles vagy vaskos kábelek alkalmazásához vezetett, azonban a soros működésű új eszközök megjelenésének köszönhetően a PC-k belsejében sokkal nagyobb rend lesz, illetve ezen új termékek révén kisebb méretű számítógépes rendszerek lesznek gyárthatók.

Az Intel Developer Forumon a napokban többek közt arról is szó esett, hogy a világ legnagyobb chipgyártójaként jegyzett Intel rövid időn belül megkezdi első PCI Express-kompatibilis alaplapi chipkészleteinek próbagyártását, és amennyiben minden jól megy, az ezen chipsetekre épülő új PC-k 2004-ben már nagy számban lesznek jelen a piacon. A Serial ATA interfészes eszközök már most elérhetők a kereskedelmi forgalomban, az első ExpressCard kompatibilis termékek pedig az ígéretek szerint valamikor a jövő év legelején fognak bemutatkozni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09