Ingyenes e-book a Windows 2003-as Active Directory adminisztrációjáról

Zsadányi Pál, 2003. szeptember 21. 17:20

A Windows and .NET magazin hírlevele, más online hírforrásokkal együttműködve, fontosnak tartja a Microsoft Windows 2003-ban megvalósított Active Directory címtári technológia üzemeltetési és használati lehetőségeinek a minél szélesebb körű ismertetését.
A Microsoft Active Directory címtári technológia, ami egyszeri hálózati beléptetést tesz lehetővé, a felügyelt hálózati régió összes alkalmazójának, a számukra engedélyezett erőforrások eléréséhez, tulajdonképpen a Windows 2000 Server technológia részeként jelent meg először, bár a Microsoft a belső hálózatán már évek óta csiszolgatta. Ennek tudható be, hogy a változatszáma már az első megjelenésekor sem 1.0 volt. A legújabb Microsoft operációs rendszer család, a Windows 2003 (.NET) Server, megjelenése az AD tekintetében is jelentős újdonságokat hozott, az éles Windows 2000 AD alkalmazásoknál összegyűlt tapasztalatokból leszűrt tanulságok, és a címtári technológiák általános fejlődése alapján. A legújabb állapot leírása ugyan már magyarul is elérhető, többek között a SZAK Kiadó jóvoltából, valamint minden akkreditált Microsoft oktatóközpontban is tartanak róla tanfolyamokat. Mégis ajánlható egy olyan ingyenesen hozzáférhető angol elektronikus szakkönyv (e-book), amelyet a Windows & .NET Magazin szakértője, Jeremy Moskowitz írt, aki a téma nagy szakértője. Az elektronikus kiadás fő támogatója, mint több más hasonló műszaki témájú e-booknak, a netIQ e-kiadó és ipari elemző műhely, míg a terjesztést a Penton Media webhely vállalta.

Az ingyenes letöltési lehetőség tulajdonképpen csak azoknak jár, akik a Windows & .NET Magazin hírlevelét járatják (regisztrálták). A lent megadott címen azonban bárki hozzáférhet a letölthető .PDF dokumentumokhoz, aki a weblapon található Sign in linkre klikkelve kitölti az előugró ablakban megjelenő űrlapot. Tehát: ha a popup ablakokat blokkolja valaki, akkor előbb ki kell kapcsolni a blokkolást, azután kell ráklikkelni a linkre. A belépés csak azután megy, ha a sikeres regisztrációt visszaigazoló levélben ráklikkelünk a Confirmation, azaz a megerősítés linkre. A felhasználói azonosítóként a regisztrációnál megadott e-mail címet kell megadni, jelszóként pedig a megerősítést kérő levélben megadott kódot. Ezután letölthető a már eddig elkészült négy fejezet. A továbbiak megjelenéséről értesítést kapunk a regisztrált e-mail címre.

Ami a tartalmat illeti, arról röviden a következőket érdemes megjegyezni. A legelején a Windows 2003 újdonságait tárgyalja a szerző, de koncentrál az új AD funkciókat megalapozó technológiák, és a Windows 2000-ről történő áttérést megalapozó információk megadására. Elvileg az áttérés a W2K korszakról a W2K3-ra csak egyszerű frissítés, de ezt senki ne próbálja meg alapos előtervezés nélkül! Az elkészült négy fejezet ehhez már elég segítséget tud nyújtani. A szükséges beállítások elérését kiváló ábrák segítik.

Megjegyezzük, hogy az Active Directory ma már vegyes, Windows és UNIX környezetekben is használható, a UNIX környezetekhez adaptált változat megjelenése óta. Erről a SCO Groupnál (alias Caldera Systems) lehet érdeklődni, melynek hazai integrátor rangú képviselője az Areco Systems Kft.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új területeken hódít a különleges magyar fejlesztés

Disztribútori szerződést kötött a magyarországi székhelyű i4p és az adriai régióban tevékenykedő, szlovén székhelyű REAL security vállalat. A megállapodás értelmében 2020-tól a Real security forgalmazza az i4p termékeit, köztük a piacon egyedülállóan magas szintű biztonságot kínáló Trident HSM-et Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában, Horvátországban, Koszovóban, Montenegróban, Szerbiában és Szlovéniában.

2020. február 28. 09:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Nemzeti Közműszolgáltató nevében indult adathalász támadás

2020. február 25. 13:40

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33
online sportfogadás