Negyedévenként új Solaris-változatok

Zsadányi Pál, 2003. szeptember 22. 09:49

A Sun legutóbbi, SunNetwork 2003-as technológiai konferenciáján, szóba
kerültek olyan témák is, amelyek a gyakorló Solaris felhasználóknak
sokkal több hasznot hozhatnak. Ezek közt van a Sun Software Express
szolgálat, amely rendszeresen (átlag havonta) jelzi a Solaris UNIX
változatok fejlődési irányait. A Solaris módosításai, pedig ezután
negyedévente jelennek meg.
Ennek kapcsán kérdezte meg Matt Hicks, az eWeek hírszerkesztője, Mark Tollivert, a Sun marketing és stratégiai elnökhelyettesét, aki a Software Express témát ismertette a konferencián. Hicks arról érdeklődött Tollivertől, hogy milyen várható fejlesztések jönnek a következő Solaris változatokban.

Tolliver a napirenden lévő fejlesztéseket úgy jellemezte, mint amelyek a Sunnak az alapítása óta hangsúlyozott jelszavát, a hálózati számítástechnikát fogja minden eddiginél jobban megalapozni. Ezeket az új funkciókat a korai alkalmazói programban résztvevő Sun alkalmazók pár hónapon belül meg is kapják. A célok közt szerepel a méretezhetőség további növelése, a hatékonyabb hálózatkezelés és -biztonság.

Trusted Container

Elsőként a Trusted Container (megbízható zóna) került szóba. Ennek lényege, hogy a Solaris fölött olyan szoftverréteget képez, amely a felügyelete alatt futó alkalmazásokat elszigeteli ugyanazon az operációs rendszeren futó más alkalmazásoktól. A funkció fejlesztésén dolgozó vezető Sun mérnök, Andy Tucker szerint, ez lehetővé teszi, hogy a rendszeradminisztrátorok létrehozhassanak olyan zónát, amelyben futó alkalmazások vagy szolgáltatások saját adatvédelmi és virtuális állománykezelési politikát használhatnak. Egyetlen gépen akár 4,000 ilyen karantén is létesíthető lesz. Ez föltétlen fontos támogatás lesz a Sun N1 adatbányászati (data center management) koncepciójának a megvalósításához.

Software Express Program

A Trusted Container a közeljövőben megjelenő Solaris 10-es kiadás bétaváltozatában lesz kipróbálható, jelezte Tolliver. Ezt a Sun most bejelentett Software Express Program szolgáltatásaira magukat regisztráló Sun korai alkalmazók fogják először megkapni, a 2004. évi első negyedévi csomagban.

Hatékonyabb protokollok

A Sun igyekszik javítani a Solarisba épített hálózati protokollok hatékonyságán és menedzselhetőségén is. Ez például 10-szer gyorsabban működő TCP/IP funkcionalitást jelent. Az előfizetők ezt már korábban, az októberben megjelenő Software Express csomagban megkapják.

Advanced Tracing

További új elem az Advanced Tracing, amely az operációs rendszerbe épített szenzorokkal figyeli a rendszer működését, és hiba esetén preventív módon beavatkozik a hiba terjedésének a megakadályozására, vagy a probléma feloldására.

Trusted Solaris - alapértelmezés

A Sun a fokozott adatvédelmi biztonságot nyújtó UNIX-változatát külön, Trusted Solaris néven fejlesztette és forgalmazta (állambiztonsági, hadiipari stb. követelményeknek megfelelően). Most úgy látja, hogy ma már a hétköznapi alkalmazóknál is vannak olyan felhalmozott adat és program erőforrások, amelyeknek a fokozott védelme egyre általánosabb követelmény egy cég biztonságosan működő informatikai rendszerében. Az adatokban rejlő piaci információk kijutása alkalmasint akár egy cégnek az életébe is kerülhetnek. A Solaris következő kiadását ezért komoly biztonsági eszközökkel szerelik föl, például, javított Kerberos protokollal.

Természetesen a tervezett Solaris fejlesztések a konferencián bejelentett új, az olcsó hálózati számítástechnika jegyében született eszközök hatékony támogatását is tartalmazzák, mind a SPARC, mind az x86 változatban.

A Sun legutóbbi negyedéves konferenciájának az anyagai egyelőre az amerikai hálószemen olvashatók. A magyar webhelyen a cikk írásának a pillanatában még csak kisebb beszámolót lehetett találni. Vélhetően azonban elindul hamarosan nálunk is a Software Express Program regisztrációja. Addig az angol weblapokról letölthetők .PDF formátumban a legfontosabb ismertetők, a konferencia eseményeit pedig az ott rögzített webelőadások lejátszásával lehet utólag megtekinteni. A sajtót gondosan elkészített fotóanyag is segíti.
Kulcsszavak: Sun Solaris UNIX

Íme 4 tipp, hogy hogyan keress pénzt vásárlásaiddal

Kevés olyan ember van, aki nem vágyik arra, hogy növelje a megtakarításait, ez azonban nem mindenkinek megy egyszerűen. Számos apró módszer létezik arra, hogy hogyan osszuk be a pénzünket, hogyan csökkentsük kiadásainkat, azonban az sem ördögtől való, ha valaki költve spórol, vagyis azáltal képez tartalékot, hogy közben vásárol. Ráadásul ki az, aki nem szereti, ha megjutalmazzák azért, hogy költi a pénzét? Az alábbiakban bemutatjuk a költve spórolás legjobb módszereit a legrégebbi megoldástól a legújabb innovációig.

2020. február 28. 11:55

Folytatódik a tudományos munka az Antarktiszon lévő Palmer kutatóállomáson

A SES Government Solutions (SES GS) és az Artel a Leidosszal közösen létfontosságú csatlakoztathatóságot biztosítottak a National Science Foundation (NSF) által működtetett antarktiszi Palmer kutatóállomás számára. A műholdalapú szolgáltatás nyújtja az adatmegosztás gerincét, hogy az egészéves kutatás eredményeit a terepről eljuttathassák a United States Antarctic Program (USAP) 12 ezer kilométerre lévő adatközpontjába, a coloradói Centennialbe.

2020. február 28. 10:39

Új területeken hódít a különleges magyar fejlesztés

Disztribútori szerződést kötött a magyarországi székhelyű i4p és az adriai régióban tevékenykedő, szlovén székhelyű REAL security vállalat. A megállapodás értelmében 2020-tól a Real security forgalmazza az i4p termékeit, köztük a piacon egyedülállóan magas szintű biztonságot kínáló Trident HSM-et Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában, Horvátországban, Koszovóban, Montenegróban, Szerbiában és Szlovéniában.

2020. február 28. 09:22

Párbeszédet szorgalmaz a Magyar Marketing Szövetség

A marketing alapvető értékteremtő funkciója a fogyasztóknak szánt termék, illetve szolgáltatás útjának tudatos alakítása - nincs ez másként a digitális környezetben sem. Marketingesként azt kell megcéloznunk, hogy a fogyasztó folyamatosan élményhez jusson és bizalommal fordulhasson az általunk gondozott brandek felé.

2020. február 27. 20:17

Megérkeztek a Fujitsu második generációs Intel Xeon processzoros szerverrendszerei

A Fujitsu frissen bemutatott, új szupergyors szervereivel a felhasználó szervezetek rövidebb időn belül optimalizálhatják nagy adatmennyiséget feldolgozó alkalmazásaikat, és gyorsabban felismerésekhez juthatnak az adatokból. A PRIMERGY és PRIMEQUEST szerverek következő generációja a legújabb második generációs skálázható Intel Xeon processzorokkal dolgozik.

2020. február 27. 19:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Nemzeti Közműszolgáltató nevében indult adathalász támadás

2020. február 25. 13:40

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33
online sportfogadás