Negyedévenként új Solaris-változatok

Zsadányi Pál, 2003. szeptember 22. 09:49

A Sun legutóbbi, SunNetwork 2003-as technológiai konferenciáján, szóba
kerültek olyan témák is, amelyek a gyakorló Solaris felhasználóknak
sokkal több hasznot hozhatnak. Ezek közt van a Sun Software Express
szolgálat, amely rendszeresen (átlag havonta) jelzi a Solaris UNIX
változatok fejlődési irányait. A Solaris módosításai, pedig ezután
negyedévente jelennek meg.
Ennek kapcsán kérdezte meg Matt Hicks, az eWeek hírszerkesztője, Mark Tollivert, a Sun marketing és stratégiai elnökhelyettesét, aki a Software Express témát ismertette a konferencián. Hicks arról érdeklődött Tollivertől, hogy milyen várható fejlesztések jönnek a következő Solaris változatokban.

Tolliver a napirenden lévő fejlesztéseket úgy jellemezte, mint amelyek a Sunnak az alapítása óta hangsúlyozott jelszavát, a hálózati számítástechnikát fogja minden eddiginél jobban megalapozni. Ezeket az új funkciókat a korai alkalmazói programban résztvevő Sun alkalmazók pár hónapon belül meg is kapják. A célok közt szerepel a méretezhetőség további növelése, a hatékonyabb hálózatkezelés és -biztonság.

Trusted Container

Elsőként a Trusted Container (megbízható zóna) került szóba. Ennek lényege, hogy a Solaris fölött olyan szoftverréteget képez, amely a felügyelete alatt futó alkalmazásokat elszigeteli ugyanazon az operációs rendszeren futó más alkalmazásoktól. A funkció fejlesztésén dolgozó vezető Sun mérnök, Andy Tucker szerint, ez lehetővé teszi, hogy a rendszeradminisztrátorok létrehozhassanak olyan zónát, amelyben futó alkalmazások vagy szolgáltatások saját adatvédelmi és virtuális állománykezelési politikát használhatnak. Egyetlen gépen akár 4,000 ilyen karantén is létesíthető lesz. Ez föltétlen fontos támogatás lesz a Sun N1 adatbányászati (data center management) koncepciójának a megvalósításához.

Software Express Program

A Trusted Container a közeljövőben megjelenő Solaris 10-es kiadás bétaváltozatában lesz kipróbálható, jelezte Tolliver. Ezt a Sun most bejelentett Software Express Program szolgáltatásaira magukat regisztráló Sun korai alkalmazók fogják először megkapni, a 2004. évi első negyedévi csomagban.

Hatékonyabb protokollok

A Sun igyekszik javítani a Solarisba épített hálózati protokollok hatékonyságán és menedzselhetőségén is. Ez például 10-szer gyorsabban működő TCP/IP funkcionalitást jelent. Az előfizetők ezt már korábban, az októberben megjelenő Software Express csomagban megkapják.

Advanced Tracing

További új elem az Advanced Tracing, amely az operációs rendszerbe épített szenzorokkal figyeli a rendszer működését, és hiba esetén preventív módon beavatkozik a hiba terjedésének a megakadályozására, vagy a probléma feloldására.

Trusted Solaris - alapértelmezés

A Sun a fokozott adatvédelmi biztonságot nyújtó UNIX-változatát külön, Trusted Solaris néven fejlesztette és forgalmazta (állambiztonsági, hadiipari stb. követelményeknek megfelelően). Most úgy látja, hogy ma már a hétköznapi alkalmazóknál is vannak olyan felhalmozott adat és program erőforrások, amelyeknek a fokozott védelme egyre általánosabb követelmény egy cég biztonságosan működő informatikai rendszerében. Az adatokban rejlő piaci információk kijutása alkalmasint akár egy cégnek az életébe is kerülhetnek. A Solaris következő kiadását ezért komoly biztonsági eszközökkel szerelik föl, például, javított Kerberos protokollal.

Természetesen a tervezett Solaris fejlesztések a konferencián bejelentett új, az olcsó hálózati számítástechnika jegyében született eszközök hatékony támogatását is tartalmazzák, mind a SPARC, mind az x86 változatban.

A Sun legutóbbi negyedéves konferenciájának az anyagai egyelőre az amerikai hálószemen olvashatók. A magyar webhelyen a cikk írásának a pillanatában még csak kisebb beszámolót lehetett találni. Vélhetően azonban elindul hamarosan nálunk is a Software Express Program regisztrációja. Addig az angol weblapokról letölthetők .PDF formátumban a legfontosabb ismertetők, a konferencia eseményeit pedig az ott rögzített webelőadások lejátszásával lehet utólag megtekinteni. A sajtót gondosan elkészített fotóanyag is segíti.
Kulcsszavak: Sun Solaris UNIX

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Megvannak a Sony World Photography Awards idei nyertesei

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 17:44

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09