Borisszáknak bor.kul.túra Bornemissza vidékén

Vértes János Andor, 2003. október 6. 20:43
Először tavaly decemberben és a sok webcím okán ismertettünk egy
bor.kul.túra címszerkezettel kiadott könyvet, most, hogy megjelent a
Bor.kul.túra útikönyvsorozat újabb tagja, az Eger és a Bükk című kötet,
ugyanezen okból tesszük meg másodszor is: az egyes pincészetektől (pl.
www.tothbor.hu) a szállásajánlókon keresztül (www.kakasfogado.fw.hu) a
kirándulóhelyekig (www.egerszalok.hu) az olvasottakat a web
illusztrálja.
Hasonlóan a sorozat első tagjához, a Balaton térségét bemutató könyvhöz (Balaton és vidéke), ebben a kötetben is a borturizmus a főszereplő, de természetesen annak igényes változata: a pincék és a palackok tartalma mellett az utazók számára fontos az egész térség kultúrája, a borral évszázadokon keresztül szorosan összekapcsolódó történelem, valamint a természeti környezet is. (Ami ritkaság egy bédekkerben, hogy történelmi regényből is közöl részletet, de az talán már nem véletlen, hogy a jó bort dicsőítő kötetbe sikerült olyan részletet kiemelni az Egri Csillagokból, amelyben a főhős "Bornemissza" neve nem fordul elő... Egyáltalán: hogy is juthatott ez a név eszébe Gárdonyi Gézának?!)

A sorozat első kötetének pozitív fogadtatása jól mutatja, hogy a sorozat címében ígért hármasság (bor – kultúra – túra) találkozik az utazási igényekkel: a borok iránt érdeklődő olvasók olyan információkat várnak, amelyek a meglátogatni kívánt régió látnivalóira, kulturális programjaira, túralehetőségeire is felhívja a figyelmet. Éppen ezért a sorozat kötetei „hagyományos" útikönyvként is működnek: akik nem a pincészetek miatt érkeznek egy borvidékre, fontos tudnivalókat, javaslatokat és ötleteket kapnak az egész környék megismeréséhez, és ha mégis kedvük támad városnézés, kirándulás után a borkultúra tanulmányozásához, akkor is haszonnal forgathatják a Bor.kul.túra útikönyveket. A kötet szerkesztői gondolnak arra, hogy a ma túrázók már az interneten készítik elő utazásukat, ott foglalnak szálláshelyet, éppen ezért az egyes intézmények webcímei ugyanolyan tartozékai az adatlapoknak, mint a valódi címek, és a szövegben is találkozunk olyan jellegű tanácsokkal, hogy "a szokásos oldalakon kívül (www.hotels.hu, www.travelport.hu, www.hungarytourism.hu) érdemes körülnézni a www.eger.hu, www.eger.lap.hu, www.miskolc.hu webhelyeken is".

Eger és a Bükk persze nem fedezhető fel pusztán az interneten, a webcímek helyett hadd soroljunk néhány címszót az egyáltalán nem virtuális látnivalók sorából. A híres vár; a történelemkönyvekből és az Egri csillagokból ismert hősöket bemutató vármúzeum; a barokk Eger; a feldebrői altemplom; Bélapátfalva; Szilvásvárad; a Bükk-fennsík; Lillafüred; a Garadna-völgy; Bánkút; Noszvaj. A különleges gyógyfürdők: Eger, Miskolc-Tapolca, Bogács, Egerszalók, Mezőkövesd; a nevezetes borok, a bikavér, a leányka, valamint a pincék további kínálata, és természetesen az egyik legizgalmasabb programpont, magukkal a borászokkal való megismerkedés.
Kulcsszavak: kultúra turizmus könyv

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Megvannak a Sony World Photography Awards idei nyertesei

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 17:44

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09