Az új EHT és a postatörvény az Informatikai Bizottság előtt

Kovács Attila, 2003. október 7. 18:51

A Parlament Informatikai és Távközlési bizottsága október 7-én tartott
ülésén a kormány által elfogadott elektronikus hírközlési törvény (EHT)
és postatörvény törvényjavaslatainak általános vitára való
alkalmasságáról döntött.
Az EHT-val kapcsolatban: Pataki Dániel, az IHM távközlési helyettes államtitkára ismertette, miért volt szükség új törvény kidolgozására, milyen hatást válthat ki a törvény, és melyek a jogszabály fő pontjai. Ezt követően Molnár Gyula (MSZP), a bizottság alelnöke mondta el gondolatait, többek között azt, hogy a jelenleg hatályos törvény nem hozta meg a várt versenyt, ám el kell ismerni, hogy 2001 óta jelentősen változtak a piaci viszonyok. Hangsúlyozta, hogy az infrastruktúra-fejlesztést támogató törvényt kell alkotni. Utalt rá, hogy a fogyasztók védelme tekintetében jelentős előrelépést mutat a törvényjavaslat, ugyanakkor a leendő Nemzeti Hírközlési Hatóságról és annak héttagú tanácsáról túl sok paragrafust tartalmaz.

Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke szabályozási remekműnek nevezte a törvényjavaslatot, amely mögött azonban nem áll nyílt távközlési stratégia, helyette a „helyben járás stratégiájának tökéletesítéséről van szó". Szerinte a törvénynek be kellene lépni a mobilszolgáltatók piacára is, továbbá „szemfényvesztés" a helyi vezetékes szolgáltató választással foglalkozó rész a javaslatban, hiszen nincs rá igény. Rogán mégis a közelgő általános vita során a hatóság és annak tanácsa függetlenségéről és szerepéről véli, hogy a legtöbb vitát generálja majd. Helyesnek tartja, hogy Kovács Kálmán miniszter négypárti egyeztetést kezdeményezett a törvényjavaslat kétharmados pontjairól. Végül megemlítette, hogy a bizottság rövidesen külön ún. nyílt napot rendez az EHT-ről, ahol a szolgáltatókat, a piac szereplőit fogják meghallgatni.

A bizottság egyhangú szavazással a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta. Ezt követően a bizottság rövid vita után a postatörvény javaslatát 6 igen (MSZP+SZDSZ), 4 nem (Fidesz) és 1 tartózkodás (MDF) mellett általános vitára alkalmasnak nyilvánította.
Kulcsszavak: EHT IHM jog

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az MVM NET és a CETIN közösen tesztelte az 5G-t

Az MVM NET Zrt. és a CETIN Hungary Zrt. városi környezetben és agrárgazdaságban tesztelte, hogyan lehet gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni olyan helyszíneken, ahol ezt az 5G alapú alkalmazások elterjedése, illetve az adatforgalom növekedése szükségessé teszi. A független, integrált infrastruktúra-szolgáltatók a teszt tapasztalatai alapján megállapították: fenntarthatósági és gazdaságossági szempontok miatt sok esetben a hálózatot célszerű egyetlen szolgáltatónak kiépíteni és üzemeltetni, majd azon több operátor számára szolgáltatást nyújtani.

2023. március 22. 17:09

Minden, amit érdemes tudni a HONOR Magic5 széria kijelzőtechnológiájáról

A fejlett kijelzőtechnológiák terén végzett, átfogó kutatás és fejlesztés (K+F) figyelemre méltó eredménye a HONOR Magic5 sorozat, amely a Magic5 Lite és a Magic5 Pro készülékeket foglalja magába. Az innováció és a csúcstechnológia iránti rendíthetetlen elkötelezettségével a HONOR a Magic5 sorozatával ismét új mércét állított fel a mobiltelefonok kijelzőjének iparágában.

2023. március 21. 18:38

Nézz élőben Forma-1-et a Direct Now app-ban!

Sportosan indul a tavasz a Direct One-nál: igazi újdonsággal lepi meg előfizetőit a streaming- és tartalomszolgáltató. A március elején indult sporthub mindent összegyűjt egy helyre, amire egy sportrajongónak szüksége van. Így nemcsak a közelgő mérkőzések és futamok időpontjáról értesülhetünk, és a csapatok és játékosok fontos háttérinformációihoz férhetünk hozzá, de az NB1-es és Premier League meccsek, valamint a Forma-1-es futamok élő közvetítéseit is nézhetjük – mindezt egyetlen gombnyomással. 

2023. március 21. 12:46

Figyelemre méltó újítások a Huawei térképes szolgáltatásában

Több izgalmas újítással jelentkezett a Huawei saját térkép- és navigációs szolgáltatása, a Petal Térkép. Az alkalmazás teljes képernyős, sáv pontosságú navigációval, valós idejű forgalomfigyeléssel, változatos térképrétegekkel és okosórára szinkronizált navigációval teszi könnyebbé a tájékozódást. Emellett a vállalat bemutatta 3D-s térképmegoldásait, valamint nyílt, fejlesztői eszközkészleteket nyújtó platformját is.

2023. március 19. 12:05

A HONOR Magic5 széria az alvás világnapja alkalmából tündököl

Szombaton, március 18-án van az alvás világnapja, az alkalom pedig kiváló arra, hogy végiggondoljuk: mennyire elengedhetetlen hatása van a technológiának a hétköznapokra és az alvásunkra. Az okostelefonok megkerülhetetlen részei a kommunikációnak és a szórakozásnak, „minden-az-egyben” megoldást kínálva minden digitális szükségletünkre. A HONOR Magic5 Lite-ot és a HONOR Magic5 Pro-t magába foglaló HONOR Magic5 széria pedig kiemelkedik kitűnő kijelzőtechnológiáival és azok előnyeivel, mint például a TÜV Rheinland alacsony kékfénykibocsátási minősítéssel járó jobb alvásminőség.

2023. március 17. 15:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48