Az Elektronikus Hírközlési Törvénytől igazi versenyt vár az Elender-főnök

Szalay Dániel, 2003. október 8. 14:58

Jelenleg a Matáv diktálja a feltételeket az ADSL-piacon. Kedvezőbb
konstrukciókat biztosít a tulajdonában lévő Axelero Rt.-nek, és ezzel a
piac többi szereplőjét lehetetlen helyzetbe hozza – ezt Kóka János, az
Elender Üzleti Kommunikációs és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója
mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A cégvezető úgy látja, ha
az informatikai tárca által kidolgozott formában fogadja el az
Országgyűlés a hírközlési törvényt, az végre tényleg meghozhatja az
igazi piaci versenyt.
Kóka János a délelőtti tájékoztatón ismertette az Elender Üzleti Kommunikációs Kft. pénzügyi eredményeit, várakozásait is. Mint mondta, a vállalat az idei évben idáig - három negyedév alatt - nettó 3,6 milliárd forint árbevételt ért el. Ez az összeg az év végére 5 milliárd forint lehet – említette Kóka -, amely azonban kevesebb a tavalyihoz képest. Az Elender bevételeinek jelenleg mintegy 50 százaléka a Sulinet hálózattal kapcsolatos feladataikból adódik, ennek mértéke azonban csökkenőben van.

Az internetvállalat vezetője kifejtette, a bérelt vonalak számának növekedése lelassult, ráadásul jelentős árcsökkentést kellett végrehajtani: ma már lényegesen olcsóbban lehet hozzájutni bérelt vonalhoz, mint régen. A hangsúly ezért egyre inkább az egyéb értéknövelt szolgáltatásokra tevődik át az Elendernél, például alkalmazásfejlesztésre, tanácsadásra, hostingra, vírus- és spamszűrésre, központi mentési szolgáltatásokra. Kóka János elmondása szerint rendkívül népszerűek a biztonsági megoldásaik. A cég egyébként 750 bérelt vonalas előfizetővel és 43 hosting ügyféllel rendelkezik. Viszont a cég sikertelenül próbálkozott idáig az ADSL-piacon. Az Elender mindössze kétezer ADSL előfizetőt tudhat magáénak, amit Kóka János a kedvezőtlen piaci feltételekkel indokolt.

Az ügyvezető sajnálatosnak nevezte, hogy jelenleg egy külföldi tulajdonú cég, a Matáv gazdasági érdekeinek van az ország informatikai fejlettsége alárendelve. Példaként említette, hogy a távközlési cég bármikor az ADSL viszonteladói árát egyik pillanatról a másikra duplájára növelheti, ahogy annak idején a Mindenkinek csomagot is megszüntette, amikor a német anyavállalat gazdasági mutatói kedvezőtlen irányba fordultak. Jelenleg a Matáv az ADSL-piacon monopol helyzetben van, ő diktálja a feltételeket, a cég mondja meg, hogy milyen DSLAM egységeket lehet az ADSL-központban elhelyezni, és például bizonyos szolgáltatások bevezetését (VDSL) egész egyszerűen nem engedélyezi – tette hozzá. Sérelmezte Kóka János, hogy a Matáv tulajdonban lévő Axelero Rt. a Matáv viszonteladói árainál alacsonyabban, szerinte „árprés"-technikával árulhatja internetszolgáltatását, és ezzel a piac többi szereplőjével szemben jogosulatlan előnyre tesz szert az ügyfelekért vívott árharcban.

Kóka János „kiválóan előkészített"-nek nevezte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által kidolgozott Elektronikus Hírközlési Törvényt (EHT), amit szerinte - ha az Országgyűlés a tervezetthez hasonló formában fogad el-, „végre tényleg elindulhat a normális verseny Magyarországon", már csak azért is, mert a törvény szankciókat helyez kilátásba a hasonló „árpréstechnikák" ellen. Az EHT minden szempontból megfelel az európai uniós elvárásoknak. Az EHT elfogadása után várhatóan bővülnek majd az elérhető szolgáltatások, az árak pedig jóval kedvezőbbek lehetnek – húzta alá.

Az ügyvezető megemlítette még, hogy az év hátralévő időszakában különleges akciót indít az Elender, melytől – mint újságírói kérdésre válaszolva elmondta – körülbelül 1000 új ügyfelet várnak. Az akció ideje alatt 0 Ft-ért lehet előfizetni ADSL-re, és év végéig elengedik a havi díjat is. Januártól pedig átlagosan 20 százalékkal csökkennek az ADSL-csomagok árai. Ezenfelül az új ügyfeleknek 1 évig működő, teljes értékű Panda vírusölő szoftvert is ingyen adnak. A már meglévő ügyfelek elégedettségének növelése és az e-mailben érkező vírusok elkerülése érdekében a központi levelező rendszert is vírusvédelmi megoldással látták el.

Kóka János végül az index.hu portált működtető index.hu Rt.-ről mondott néhány érdekes adatot. (2002 áprilisa óta Kóka az index.hu Rt. igazgatóságának is tagja.) Megfogalmazása szerint az Index „gazdasági sikersztorivá" vált, a négyéves részvénytársaság eléri az idei évre előirányzott 450 millió forintos árbevételt, és az üzleti tervekben szereplő 50 millió forint nyereséget is kitermeli a tartalomszolgáltató cég.

Az Influence Media nyerte a Continental Magyarország kommunikációs tenderét

Többfordulós, meghívásos tenderen az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a Continental Magyarország vállalati kommunikációs és PR feladatokra kiírt tenderét. A közös munka már áprilisban elindult, az együttműködés keretében az ügynökség a Continental országos vállalati kommunikációs osztályának, illetve a gumiabroncs üzletágának nyújt kommunikációs szolgáltatást.

2023. május 31. 21:27

Hamarosan rendelhető a Lenovo új VR headsetje

A kiemelt nemzetközi piacokon (többek között Magyarországon is) júniustól rendelhető a Lenovo vállalatok számára kifejlesztett új ThinkReality VRX all-in-one virtuális valóság (VR) headsetje. A magával ragadó, kényelmes, vékony kialakítású, hat mozgási szabadságfokú (6DoF) VR-megoldást a Snapdragon XR2+ Gen 1 processzor vezérli, színes, nagy felbontású átviteli képességeket biztosítva a kevert valóság alkalmazásokhoz. A ThinkReality VRX-et egy teljes körű, végponttól végpontig terjedő szolgáltatáscsomag is támogatja, amely biztosítja a szervezeti projektek sikerességét és megtérülését.

2023. május 31. 20:08

Az új Huawei okosóra akkumulátora akár két hetes üzemidőt biztosít egyetlen töltéssel

Új okosórával bővül június 1-jétől a Huawei magyarországi kínálata: a HUAWEI WATCH GT 3 SE a sorozat eddigi legkisebb súlyú készüléke, amely sport- és fitnesz funkciók széles választékát nyújtja, és akár két hetes folyamatos használatot tesz lehetővé. Az okosóra kompatibilis Android és iOS-készülékekkel, a felhasználók egyszerűen indíthatnak és fogadhatnak hívást az eszközzel, amely gyorstöltéssel is tölthető.

2023. május 31. 19:18

Fenntartható tervezésükért díjazták az LG 2023-as OLED evo tévéit

Az LG Electronics (LG) 2023-as OLED evo tévéi megkapták a Carbon Trust*** CO2 kibocsátás csökkentéséről* és CO2 méréséről** szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a Société Générale de Surveillance SA (SGS) környezetvédelmi címkét**** is magáénak tudhatja. Az elismerésekkel az LG folyamatos ESG-erőfeszítéseit díjazták, amelyeket a gyártás során keletkező műanyaghulladék csökkentése érdekében tesz.

2023. május 31. 18:46

A Nikon kiadja az első tükör nélküli DX formátumú fix objektívet

A Nikon ma bővíti a NIKKOR Z DX objektívek kínálatát az első DX formátumú fix objektívvel. A NIKKOR Z DX 24mm f/1.7 objektív nagy fényerejű, éles, és közeli felvételekhez is kiváló, valamint gyenge fényben is remekül teljesít. A kompakt és sokoldalú objektív tökéletes fix objektív élénk mindennapi fényképekhez.

2023. május 31. 18:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39