Elindult a Napster 2.0 zenei szolgáltatás

Tóth Kristóf, 2003. október 9. 22:40

Az egykor oly népszerű internetes zenefájl cserebere szolgáltatást, a
Napstert a közelmúltban felvásárló Roxio csütörtökön újraindította, mégpedig
Napster 2.0 néven.
A Napster 2.0 hivatalos bejelentésére New Yorkban került sor, több mint két évvel azt követően, hogy a hanglemezkiadó cégek szerzői jogi pereket indítottak az eredeti Napster ellen, és szépen lassan meggátolták működését. Mark Mulligan, a Jupiter Research piackutató cég egyik vezető elemzője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy bár az új Napster már teljesen más lesz, mint a régi, a jól bejáratott Napster név sokat segíthet abban, hogy a szolgáltatás sikeres legyen. Véleményem szerint a Napster esetében úgynevezett James Dean effektusról beszélhetünk, ugyanis a szolgáltatás fiatalon és szépen halt meg, és az emberek szeretettel emlékeznek vissza rá - nyilatkozta Mulligan. Emlékezetes, hogy a Roxio a közelmúltban mintegy ötmillió dollárt fizetett a Napsterért.

A régi és az új Napster közötti leglényegesebb különbség abban rejlik, hogy míg a régi Napster egy teljesen ingyenesen és lényegében korlátok nélkül használható online zenefájl cserebere szolgáltatás volt, addig a most indult Napster 2.0 egy előfizetéses alapokon nyugvó, teljesen legális működésű rendszer. A Napster 2.0-t üzemeltető Roxio a közelmúltban mind az öt nagy, valamint számos kisebb hanglemezkiadó céggel is szerződést kötött, vagyis elmondható, hogy az új szolgáltatás repertoárja meglehetősen nagy. A második generációs Napster keretein belül eleinte 500 ezer zenei felvételt lehet letölteni, azonban a Roxio munkatársai ígéretet tettek arra, hogy a zenei kínálat a jövőben folyamatosan növekedni fog.

Mulligan felhívta a figyelmet arra, hogy a Napster 2.0 nem annyira az eredeti Napsterhez, hanem sokkal inkább az olyan havi előfizetési díjas szolgáltatásokhoz hasonlít, mint amilyen például a MusicNet. Mulligan szerint a Napster 2.0 indulását vélhetően örömmel fogadják majd a felhasználók, azonban kétség sem férhet ahhoz, hogy az új Napster népszerűsége közelébe sem érhet az eredeti szolgáltatásénak.
Kulcsszavak: Napster filecserebere

Munkaerő-kisokos nagyvállalatoknak 7 lépésben

A vállalatok ma már egyre nagyobb kihívásokkal találják szembe magukat, ha a szakképzett munkaerő megtalálásáról van szó. Több kutatásból is kiderül, hogy a munkaerőpiac legnagyobb része Z és Y generációs fiatalokból áll, előbbiek – az 1995 és 2010 között születettek – pedig 2025-re a globális munkaerő 75 százalékát teszik majd ki. 

2019. július 19. 17:34

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az EFISZ és a Debreceni Egyetem

A közös gondolkodás és hosszú távú együttműködés megalapozása céljából 2019. július 18-án ünnepélyes keretek között stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége, valamint a Debreceni Egyetem.

2019. július 19. 14:26

NMHH: indul az eljárás – augusztus 8-án lehet jelentkezni az 5G-s frekvenciákért

A piaci szereplők észrevételeit is figyelembe véve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) július 18-án véglegesítette és közzétette honlapján az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia bevezetésének támogatására és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák árverésének részleteit tartalmazó dokumentációt.

2019. július 19. 12:50

Magyarország mobilhálózata a világ legjobbjai között

Az Opensignal 87 országot átfogó, legfrissebb tanulmánya szerint a magyar mobilhálózatok átlagos letöltési sebessége 32,7 Mbps, ami közel kétszer olyan gyors, mint 20 Mbps-os sebességet el nem érő globális átlag. Ezzel Magyarország a világon a 11., Európában a 6. leggyorsabbnak számít, és olyan országokat előzött meg, mint Csehország, Ausztria, Finnország, vagy éppen Japán. A leggyorsabb mobilhálózatok Dél-Koreában (52,4 Mbps átlagsebesség), Norvégiában (48,2 Mbps) és Kanadában (42,5 Mbps) vannak. 

2019. július 19. 11:00

Veszélyben az USA-ba történő adattovábbítások érvényessége?

Az Európai Bíróság akár visszaható hatállyal semmisítheti meg az SCC-k, illetve az EU-USA Adatvédelmi Pajzs intézményét. Ha ez megtörténik, akkor sok vállalkozás számíthat bírságokra vagy szankciókra.

2019. július 19. 09:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019. július 18. 17:06

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26
online sportfogadás