EHT: módosító indítványok az Informatikai bizottság előtt

Kovács Attila, 2003. október 28. 18:59

Az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának október 28-án
tartott ülésének első két napirendi pontjában meghallgatták a
szolgáltatók és az érdekképviseleti szervek véleményét az elektronikus
hírközlésről szóló törvényjavaslatról, majd a törvényjavaslatra
(T/5680. szám) érkezett módosító javaslatokat vitatták meg a képviselők.
Az első napirendi pontban 12 hozzászólást hangzott el. A Távközlési Érdekegyeztető Fórum képviselője kiemelte, fontos lenne megismerni a törvény hatástanulmányát. A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács többek között fontosnak tartja a következő célok megvalósulását: mielőbbi szabad szolgáltatóválasztás, életképes szolgáltatási modell a jelentős piaci erejű távbeszélő szolgáltatóra, internetelérésre, a piacfelügyeleti díj megállapítása a hatóság valós, ésszerű költségigénye alapján, készüljön el idejében az azonosítók felosztási tervét liberalizáló szabályozás, a törvény írja elő a fogyasztói és civil érdekvédelem társadalmasítását, továbbá pontosítani és egyértelműsíteni kell az EHT fogalom és meghatározás gyűjteményét.

Az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének a képviselője a törvényjavaslatban szereplő internetmodellek, árprés, számhordozhatóság további kimunkálását szorgalmazta.

A Matáv kritikái a következők: az internetezést illetően a törvényjavaslat az EU előírásaihoz képest túlzott szabályokat ír elő, a hozzáférési szolgáltatásoknál a LRIC költségmodell alkalmazása szintén túlzás, a leendő új intézményrendszer erős, ám beláthatatlan piaci szabályozás forrása is lehet, az előírt adatszolgáltatások néhány szabályát szinte lehetetlen lesz megtartani, a fogyasztóvédelmi rendelkezések nem veszik figyelembe, hogy a szolgáltatóknak a betartásuk érdekében befektetéseket kell tenniük. További hozzászólások hangzottak el a következő cégek képviseletében megjelent szakemberektől: PanTel, Invitel, Westel, Vodafone, kábeltelevíziós szövetségek, UPC, IVSZ, illetve Elender.

A következő napirendi pontban, több mint két és fél órában az EHT-hez érkezett 216, illetve kilenc visszavonása után 207 módosító indítvány támogatásáról, illetve elvetéséről vitázott és döntött a bizottság. Végül annak ellenére, hogy a kormány mindössze az indítványok 14%-át (szám szerint 29-et) támogatta, a bizottság 87 indítványt támogatott (43%), míg 120-at nem (57%).
Kulcsszavak: EHT jog távközlés

A jelen kényelmével a tudatosabb jövőt kívánja építeni a Samsung

Új fejezetet nyit a Samsung a háztartási eszközök világában a Bespoke termékcsalád legújabb frissítéseivel, amelyeket a harmadik alkalommal megrendezett Bespoke Life 2023 eseményén mutatott be. A vállalat ismertette azt a már nem túl távoli jövőképet, amelyben a fenntarthatóság, az összekapcsolhatóság és a formatervezés újraírja a mindennapokat.

2023. június 10. 15:50

Barátságban élni a mobileszközök online világával, avagy Mobil a családom?

Mobil a családom? címmel országos kampányt indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A programban az NMHH egyszerű tanácsokkal segíti a családokat a mobileszközök online világa és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében.

2023. június 10. 14:09

Tőzsdére készül a zöld Bitcoin bányászatot forradalmasító magyar techcég

Ritka az az együttállás, amikor a technológia és az energiatudatosság tökéletes szinergiában működik, ezt sikerült megvalósítania az utóbbi évek egyik legsikeresebb energetikai startupjának, az Enerhash Technologies Zrt-nek. A cég innovatív megoldása a megújuló erőművek többletkapacitásait használja kriptobányászatra, méghozzá károsanyagkibocsátás nélkül. A magyar techcég eddig közel 3 milliárd forint értékű magánbefektetést kapott infrastruktúra-fejlesztésre és adatközpont-beruházásra, tavalyi árbevételük meghaladta az 510 millió forintot, de idén már ennek a megduplázása a cél. Következő lépésként pedig gőzerővel készülnek a részvénykibocsátásra – első körben a BÉT XTEND tőzsdén.

2023. június 10. 12:14

Új Samsung termékek debütáltak a Bespoke Life 2023 eseményen

Új fejezetet nyit a Samsung a háztartási eszközök világában a Bespoke termékcsalád legújabb frissítéseivel, amelyeket a harmadik alkalommal megrendezett Bespoke Life 2023 eseményén mutatott be. A vállalat ismertette azt a már nem túl távoli jövőképet, amelyben a fenntarthatóság, az összekapcsolhatóság és a formatervezés újraírja a mindennapokat.

2023. június 10. 12:07

Magyarországon 25 év alatt közel 80 ezren vettek részt a Cisco Hálózati Akadémia képzésein

Világszerte 3,2 millió, Magyarországon jelenleg 15 ezer hallgatója van a Cisco Hálózati Akadémia képzéseinek, míg a kezdetektől összesen 17 millióan kaptak a világon piacképes tudást a kezdeményezésnek köszönhetően. Szükség is van rá: felmérések szerint Magyarországon néhány éven belül akár 44 ezer informatikus hiányozhat a munkaerőpiacról. A Cisco célja: a következő 10 évben újabb 10 millió diák digitális képzése az EMEA régióban.

2023. június 10. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39