IVSZ: megállapodás az "indiai IVSZ-szel"

forrás Prim Online, 2003. november 6. 17:22
Az indiai látogatáson részt vevő kormánydelegáció tagjaként Kóka János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke együttműködési megállapodást kötött a helyi legnagyobb informatikai vállalkozásokat tömörítő szövetséggel.
A helyi legnagyobb informatikai vállalkozásokat tömörítő szövetség, az "indiai IVSZ", a SEC 1600 IT-céget foglal magában.

A küldöttség elsődleges céljának tekinti a két ország gazdasági és kereskedelmi kapcsolatainak bővítését és szorosabbá tételét, amelyben nagy hangsúlyt kap az informatika. A delegáció tagjaként Kóka János IVSZ-elnök a Magyar-indiai Közös Üzleti Tanács, az Indiai Kereskedelmi és Iparkamarák (FICCI) és az Indiai Gyáriparosok Szövetségének (CII) képviselőivel találkozott és együttműködési megállapodást kötött a helyi legnagyobb informatikai vállalkozásokat tömörítő szövetséggel.

Az "India = szoftvernagyhatalom" 20 évvel ezelőtt csupán egy álom volt, ma már valóság: India alig több mint másfél évtized alatt a világpiac meghatározó szereplőjévé vált az informatikában. Ahhoz, hogy bármilyen versenypozíciónk legyen globálisan és az EU-ban, a szövetség szerint Magyarország számára sem vezethet más út a tudásalapú gazdaság felé. Épp ezért az IVSZ a látogatás kiemelt céljának annak az intézményi struktúrájának - és adaptációs lehetőségének - megismerését, valamint gazdasági kapcsolatokkal való alátámasztását tartja, amely ezt a léptékváltást az indiai ICT ipar számára lehetővé tette.

Kóka János szerint a magyar információs és kommunikációs technológiai ipar érdeke, hogy olyan vezető indiai szoftveripari cégek telepedjenek meg Magyarországon, és használják hazánkat európai hídfőállásként, amelyek csúcstechnológiát, kifinomult munkafolyamatokat, világszínvonalú termékeket és szolgáltatásokat hoznak magukkal. Épp ezért az indiai tárgyalások során az IVSZ az átgondolt nyitottság vezérelvét követi.

Az indiai cégek számára Magyarország jól képzett és európai nyelveket beszélő munkaerőt, megfizethető működési költségeket, az európai vevők közelségét, stabil pénzügyi és gazdasági klímát, biztonságos adatkezelést, exportkorlátozás-mentes környezetet kínál. Magyarország számára cserébe olyan szoftver ipari ún. "niche-market"-eket, azaz piaci réseket kell keresni Indiában, ahol egyedülálló szakértelmünk érvényesülhet. Ilyen lehet az adatvédelem, a karakterfelismerő rendszerek, a CAD (szoftverrel támogatott, építészeti) tervezés, az ún. embedded, azaz pl. mobiltelefonokba beillesztett szoftverfejlesztés vagy a vírusvédelem - amelyek valószínűleg a következő évtizedek legfontosabb szakmai kérései, megoldandó problémái és így legnagyobb üzletei lesznek.

Ma 16,5 milliárd dolláros piacával India szoftvernagyhatalmi voltát annak köszönheti, hogy az IT cégek és a kormányzat 1988-ban létrehozták a NassCom nevű „indiai IVSZ”-t, a hazainál sokkal szorosabbra fonva az állam és a szakma kapcsolatát. Szekfű Balázs, az IVSZ igazgatója elmondta, hogy Magyarországon is szükség van egy kormányzati iniciatívára, amely összefogva a tudásipar szereplőivel megteremteni a NassCom példáján a magyar tudásipar kiemelt támogatásának módozatait export szubvenciókkal, kutatás-fejlesztési támogatásokkal, államilag fenntartott innovációs parkok létrehozásával.
Kulcsszavak: IVSZ kormány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Programdömping a PLÁZSon

Július 19-20-21-én annyi program lesz a PLÁZSon, hogy nem is érdemes elhagyni a siófoki nagystrand homokos partját. Lesz Halott Pénz, Horváth Tamás, Rakonczai Imre koncert, az Arénában hajnalig tartó bulik, míg napközben az Eisberg - Just Clear Fitness Fesztivál vár mindenkit, aki szereti aktívan eltölteni a hétvégéit.

2019. július 18. 13:24

Védekezzünk a szúnyogok ellen

Az idei évben a hatalmas esők után érkező hirtelen erőteljes felmelegedés rendkívül kedvezően hatott a szúnyoglárvák fejlődésére. Esős időben nem lehet alkalmazni a településeken bevett szúnyoggyérítési módszereket. A szúnyoginvázió nem csak a vízparti településeket érinti, és sajnos nem csupán néhány kellemetlenül égő csípés a hozománya a szárnyas rovarnak.

2019. július 15. 13:50

Idén is várja az önkénteseket a Sziget

A Sziget fesztiválra idén is várják a lelkes önkéntesek jelentkezését, akik szeretnének egy világszínvonalú esemény kulisszái mögé látni, megismerni az ott folyó munkát és ezzel tapasztalatot szerezni.

2019. július 15. 12:16

Music FM a Lupán

Újra éled az idén év elején megszűnt Music Fm, ha nem is az éterben, de a rádió egykori DJ-i Budapest tengerpartjának legújabb helyszínén, a Takarék Beachen hétvégente pakolják majd a lemezeket. Július 12-én indul a sorozat.

2019. július 11. 11:40

Rekord látogatószám volt a Soundon

Rekord látogatószámmal zárt Európa legmenőbb vízparti fesztiválja. A Balaton Soundon 172 ezren voltak és a szombati napon ki kellett tenni a „megtelt” táblát is.

2019. július 10. 08:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019. július 18. 17:06

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26
online sportfogadás