Ne informatikát, digitális írásbeliséget tanítson az iskola

MTI Sajtóadatbank, 2003. november 15. 07:34
A cél az, hogy 2005 végéig az ország összes középiskolája rendelkezzen szélessávú internetes kapcsolattal - mutatott rá Magyar Bálint az e-Magyarország, e-kormányzat elnevezésű konferencia csütörtöki zárófórumán Balatonaligán. Emellett indul el az a fejlesztés is, hogy minél több iskola legyen képes műholdas kapcsolaton keresztül digitális tartalmak, tananyagok nagy mennyiségű letöltésére.
Magyar Bálint közlése szerint a Sulinet Expressz-program lényege az, hogy az iskolákban a gyerekeknek ne informatikát, mint szakmát, hanem digitális írásbeliséget, kultúrát oktassanak. A szaktárca vezetője elmondta: támogatni kívánják több száz iskola internethálózatának a megteremtését. Hangsúlyozta ugyanakkor: az iskolai számítógép-beszerzést nem központi programokkal kellene elősegíteni, hanem erre külön pénzforrásokat kellene képezni az iskolák számára. Hozzátette: fontos, hogy a közbeszerzés rendszerén belül ne csak számítógépeket, hanem szolgáltatásokat is tudjanak venni az iskolák.

Magyar Bálint rámutatott: ahhoz, hogy a tanórákon multimédiás interaktív eszközöket lehessen alkalmazni, szükséges a technológiai hardverháttér. A minisztérium ezt egy új pályázattal kívánják biztosítani, s mint mondta, a programot csak "digitális zsúrkocsi programnak" nevezik. "Ez egy olyan mobil multimédiás laboratórium, amely az egyik tanteremből könnyen átvihető a másikba, és lehetővé teszi, hogy nemcsak informatikai órákon, hanem más tananyag tanulásakor is alkalmazhassák ezeket az eszközöket" - mondta a miniszter.

Magyar Bálint közlése szerint még idén meghirdetik az informatikai tárcával közösen, milliárdos összegben, a mobil multimédiás laboratóriumra vonatkozó pályázatot, amely lehetővé teszi, hogy az iskolák ilyen hordozható eszközöket szerezzenek be.

A szaktárca vezetője emlékeztetett: Magyarországon a háztartások 17-18 százaléka rendelkezik számítógéppel, míg a nyugat-európai országokban ez átlagban 56 százalékot tesz ki. A miniszter hangsúlyozta: adócsökkentési programmal is támogatják azt a célkitűzést, hogy minél több családi otthonban legyen számítógép. Mint mondta: várakozásaik szerint éves szinten 15-20 milliárd forintos forgalmat tesz majd ki az adókedvezménnyel lebonyolódó számítógép- és egyéb informatikai eszközvásárlási akció.
Kulcsszavak: Sulinet közbeszerzés

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HMD elindítja az 5G-s okostelefonok európai gyártását

Az új, többmárkás portfolióstratégiájuk bejelentését követően nem sokkal a HMD Global, a legnagyobb európai okostelefon-gyártó ma újabb fontos mérföldkőhöz érkezett: a vállalat megkezdte az 5G-képes okostelefonok európai gyártását – az első Európában készült okostelefont, a Nokia XR21-et pedig már üzleti ügyfelek is megvásárolhatják. A HMD lépései összhangban állnak az általános európai növekedési potenciállal, a Canalys előrejelzése szerint az európai okostelefon-piac 2024-re ugyanis 7%-kal fog növekedni.

2023. október 3. 20:08

Még mindig népszerűbbek a boltok a webshopoknál

Az e-commerce megoldások felfutása miatt sokan gondolhatták úgy a kereskedelemben, hogy a hagyományos üzleteknek bealkonyul. A vásárlók azonban, úgy tűnik, másként vélekednek és nem hajlandóak lemondani arról az élményről, amit csak a bevásárlóközpontokban élhetnek át. Az igények, az elvárások folyamatosan változnak, a látogatók egyre inkább komplexitásra vágynak, amelybe a vásárlás mellett a szórakozás és a szabadidő eltöltése is egyaránt beletartozik.

2023. október 3. 19:01

Papot is hívott akadémiájára előadni Gattyán György

Hamarosan elstartol a Gattyán György nevével fémjelzett Docler Holding által alapított Magyar Vállalkozói Akadémia, ahol október 13-án tartják az első előadás-sorozatot. A program már most teltházas, az előadók között pedig egy lelkész is felszólal a sikeres vállalkozásfejlesztés titkáról.

2023. október 3. 17:33

Az MI támogatására optimalizált adatközpontok kialakításához nyújt segítséget a Schneider Electric

A következő években látványosan nő az adatközpontok mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokhoz köthető terhelése, ami egyben az ilyen létesítmények energiaigényének bővülésével is jár. A Schneider Electric új útmutatója segítséget nyújt az adatközpontok üzemeltetőinek ahhoz, hogy az MI-hez köthető igények kiszolgálására optimalizált infrastruktúrát alakítsanak ki.

2023. október 3. 15:56

Budaörsön mutatja be új okosóráját a Huawei

Magyarországon is bemutatkozik a Huawei legújabb, a divatot a csúcstechnológiával ötvöző okosórája. A HUAWEI WATCH GT 4 termékbemutatója október 7-én, 10 órától lesz a budaörsi MediaMarkt áruházban. Az esemény látogatói kipróbálhatják és meg is vásárolhatják az okosórát, amelyhez kedvezmények kapcsolódnak. A Huawei emellett október 2-22. között Freebuds SE 2 fülhallgatót is ajándékoz a MediaMarkt üzleteiben és webáruházában történő WATCH GT 4-vásárlásokhoz.

2023. október 3. 14:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38