E-híd a szórványmagyarság között

Szalay Dániel, 2003. november 15. 21:46
Az információs társadalom nem kényszer, hanem lehetőség, mely újraegyesítheti a határokon túl és az anyaországban élő 15 millió magyart - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter pénteken Nagyváradon, a "Magyarság az Információs Társadalomban" című konferencián megtartott nyitó előadásában. A rendezvény hallgatóságát Kovács László külügyminiszter videóüzenetben üdvözölte.

Az informatikai miniszter bejelentette, önálló, a Magyar Állandó Értekezlet (MAÉRT)-hez hasonló testület jön létre, melynek feladatát a rendezvény végén megfogalmazott Közös Célok programpont tisztázza. A testület, mely a MAITT, vagyis a "Magyarság az Információs Társadalomban Testület" nevet kapta, a Magyar Információs Társadalom Stratégiában (MITS) önálló fejezetként szereplő feladattal, a határon túli támogatások ügyével, illetve az erdélyi konferencián is megvitatott együttműködési lehetőségek feltérképezésben is segédkezik majd. Kovács Kálmán kifejtette, bízik benne, hogy a MAITT egy hatékonyan működő, a határokon átívelő technológiai fejlődést, modernizációt átfogó programokkal segítő testület lesz.

Maga a konferencia és az azt megelőző üzletember-találkozó is a határon túli magyarok információs társadalomban betöltött szerepét, feladatait és lehetőségeit állította középpontba.

Az informatikai tárca vezetője bejelentette, a fiatalok számára indított e-Magyarország ifjúsági program keretében jövőre az internetes táborba látogató, várhatóan 4 ezer ifjú résztvevő közül mintegy ezer a határokon túlról érkezik majd. Kovács Kálmán arról is beszélt, hogy a táborhelyszínek között több határon túli is lesz, a helyszínek között van Erdély is.

A kormány fontos feladatnak tekinti a határon túli magyarok kulturális anyagainak digitalizálását, mely közös élményhez, ismeretekhez juttatja a határon túli és az anyaországban élő magyarokat - tette hozzá az informatikai miniszter.

Kitért rá, hogy az előreláthatólag 2005 közepéig valamennyi magyarországi egyetemen és főiskolán kiépülő e-Magyarország klubpontokkal párhuzamosan egy határon túli klubhálózat építése is megkezdődik.

Kovács Kálmán miniszter szerint az internet gazdasági és emocionális értelemben is javíthatja a magyarok életminőségét, versenyképességét, gazdagítja az egyes egyéneket és a társadalmat.

Kovács László külügyminiszter videóüzenetében azt mondta, a jövő az információs társadalomé, mert a határátkelők fizikailag ugyan elválasztják a népeket, de a világháló segítségével áthidalható a földrajzi távolság. A külügyminiszter szerint a világháló a szórványmagyarság közötti kommunikációt nagyban megkönnyítheti.

Felszólalt többek között Lednitzky Péter, az ITD Hungary képviseletében, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke, Kóka János, továbbá a 10 milliárd forint alaptőkéjű Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. vezérigazgatója, Reményi Zoltán is, akik a vállalkozói szféra szerepéről, lehetőségeiről, az információs társadalom gazdasági versenyképességéről tartottak előadást élénkítendő a román-magyar üzleti kapcsolatokat.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39