MTA - Westel: Tanulmánykötet a mobildemokráciáról

forrás Prim Online, 2003. november 19. 13:52
A Westel Mobil Távközlési Rt. és az MTA Filozófiai Kutatóintézete "A 21. század kommunikációja" elnevezésű, 2001 januárjában indult közös interdiszplináris társadalomtudományi projektje keretében megjelent a Mobile Democracy: Essays on Society, Self and Politics című tanulmánykötet.
A kötet, amelyet a bécsi Passagen Verlag forgalmaz, az ez év április 24-25-én a Magyar Tudományos Akadémián tartott nemzetközi konferencia 28 előadását tartalmazza. A szerzők között olyan világhírű kutatók találhatók, mint Joshua Meyrowitz, James Katz, Mark Poster és Kenneth Gergen; a hazai társadalomtudományt többek között Benda Klára, Csepeli György, Sükösd Miklós, Szabó Csaba és Szécsi Gábor képviseli. A kötetet Nyíri Kristóf szerkesztette. A Mobile Democracy fő üzenete: a mobiltelefon páratlan jelentőséggel bír a közösségi lét fenntartásának technológiájaként, ám a műszaki fejlesztésnek és a társadalomtudományi kutatásnak együtt kell működnie annak érdekében, hogy az eszközök és rendszerek megfeleljenek a sokoldalú és ellentmondásos egyéni és társadalmi emberi szükségleteknek.

A Mobile Democracy a Westel-MTA projekt keretében megjelent harmadik angol nyelvű kötet; korábban egy német és három magyar nyelvű tanulmánygyűjtemény is kiadásra került. Előbbiek anyaga részlegesen, utóbbiakké teljes terjedelemben elérhető a www.fil.hu/mobil webhelyen.

Budapest immár nemcsak a mobiltelefon társadalmi elterjesztésének, de társadalomtudományi kutatásának is egyik nemzetközileg elismert központjává lett. A 2004. június 10-11-re tervezett, "Globalitás és lokalitás a mobilkommunikációban: Helyek, képek, emberek, kapcsolatok" című, minden eddiginél nagyobb szabású nemzetközi konferencia iránt máris hatalmas az érdeklődés.

Az LG ThinQ okosotthon-platformról hamarosan több márka termékeit is irányíthatjuk

Az LG Electronics (LG) hamarosan elérhetővé teszi a Home Connectivity Alliance HCA 1.0 specifikációjának első kereskedelmi implementációját, amely az LG ThinQ okosplatformon keresztül lehetővé teszi a különféle márkájú készülékek összekapcsolását. Ez év végére a felhasználók az LG ThinQ alkalmazáson keresztül többek közt olyan márkák eszközeit is vezérelhetik majd, mint a Samsung vagy a Vestel, így kényelmesen kezelhető, teljeskörűen összekapcsolt okosotthon-ökoszisztémát alakíthatnak ki.

2023. szeptember 21. 19:21

Video Cutter Expert 4.2

A sokoldalú videóvágó alkalmazás segítségével nagyon egyszerűen tudjuk eltávolítani a számunkra felesleges részeket (bevezető, hirdetés stb.) A program az összes népszerű videóformátumot támogatja, mint például az MP4, WMV, FLV, AVI, MPEG, MOV, MKV, 3GP, SWF és VOB.

2023. szeptember 21. 18:40

ERP2U Trendriport: 5 javaslat szoftver választáshoz középvállalatoknak

Az elmúlt évek turbulens gazdasági folyamatai előtérbe hoztak egy új szempontot a közepes méretű cégek számára: az ellenálló képességet. Olyan döntéseket kell meghozniuk, amelyek rövid és hosszú távon is biztosítják a stabilitást és a növekedést, mindezt a versenyképesség megtartása mellett. Ezek között természetesen ott vannak a digitalizációs fejlesztések is. 

2023. szeptember 21. 18:40

True Burner 9.4

A személyes használatra ingyenes True Burner lehetővé teszi rendszerindító, többmenetes és multimédiás CD-, DVD- vagy Blu-ray lemezek, valamint ISO-képek írását. A munkafolyamat után ellenőrizheti az írott fájlokat és mappákat, hogy megbizonyosodjon az adatok sikeres rögzítéséről. Lehetőség van arra is, hogy ezt a szoftvert újraírható CD-k, DVD-k vagy Blu-ray lemezek törlésére használja.

2023. szeptember 21. 18:36

5 tipp a produktivitásért a Samsung Galaxy Tab S9 szériával

Az egyetemi évek mozgalmasak és élvezetesek, miközben rendkívül intenzív és feszített tempót diktálnak, különösen a vizsgaidőszakban. Kihívást jelenthet az állandó egyensúlyozás az egyetemi feladatok, a társas összejövetelek, hobbik, szakmai gyakorlat és akár a munka között. Az új Samsung Galaxy Tab S9 széria ötvözi a táblagépek könnyű hordozhatóságát és a laptopok erőteljes teljesítményét, így akkor is szárnyalhat a kreativitásod és dolgozhatsz iskolai projekteken, ha éppen úton vagy. 

2023. szeptember 21. 17:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59